1515
Annons

Fordonsbolag gick starkt i Europa

Europabörserna noterade en oregelbunden handel på tisdagen. Renault och UBS steg efter sina rapporter, som var över förväntan.

"Utsikterna är relativt blomstrande och resultaten har i genomsnitt varit positiva överraskningar", sade Lucy MacDonald, investeringschef vid RCM i London, till Bloomberg News.

Klockan 18.00 noterades DJ Stoxx 50 0,2 procent högre och Bloomberg European 500 var upp 0,1 procent.

Fordonstillverkarna steg 0,4 procent som grupp, stärkta av Renault som avancerade 2,7 procent efter att ha redovisat förbättrad omsättning och resultat för andra halvåret 2004.

Daimlerchrysler steg 0,5 procent och Scania noterades 0,5 procent högre. BMW och Volkswagen backade däremot med 0,1 respektive 0,6 procent.

Europeiska storbanken UBS stärktes 2,5 procent. Bokslutsrapporten visade att resultatet lyft med närmare 30 procent till 8,1 miljarder franc under 2004.

"UBS verksamhet börjar röra sig framåt. Det ser ut som om de får ytterligare ett bra år", sade Lucy MacDonald till Bloomberg News.

Mjukvarubolaget Business Objects steg 14 procent efter att bolagets kvartalsrapport slog förväntningarna.

Livsmedelssektorn hade det kärvare och sjönk med 0,5 procent, enligt Bloomberg Europeans branschindex. Unilever gick ned 0,8 procent. Enligt nederländsk media kan bolaget komma att skriva ned värdet på Slimfast-verksamheten med omkring 1 miljard euro. Nestle, världens största livsmedelstillverkare, noterade samtidigt en nedgång om 0,4 procent. Tate & Lyle, som avtalat om ytterligare försäljning av sötningsmedlet Splenda till Coca-Cola, backade 1,1 procent på Londonbörsen. UBS utfärdade en säljrekommendation för aktien.

"Livsmedelstillverkarna möter en hel del konkurrens från supermarket-kedjorna och har egentligen inte någon tillväxtmotor", sade Mark Bon, förvaltare på Canada Life, till Bloomberg News.

Londonbörsens FTSE 100 steg 0,3 procent med stöd från BP. Bolaget höjde utdelningen i fjärde kvartalet med 26 procent och sade att höjda priser och ökad oljeproduktion i Ryssland lyfte resultatet under fjolårets sista kvartal.

Aktien noterades som högst 1,5 procent högre under dagen, men sviktade med oljepriset för att stänga upp 0,6 procent.

Telekombolaget Marconi föll 6,6 procent efter att sagt att lönsamheten i år kommer att hamna i nederkant av bolagets prognos.

Parisbörsens CAC 40 noterades oförändrat medan DAX-index i Frankfurt var 0,1 procent högre, med Infineon i topp efter en 3,7-procentig uppgång.

Dryckesbolaget Veolia föll 1,9 procent efter en sänkt rekommendation från ABN Amro.

I Norden bidrog en stark skogssektor, tillsammans med Nokias uppgång på 1,1 procent, till att dra upp Helsingforsbörsen med 0,6 procent.

I Köpenhamn noterades KFX-index 0,6 procent högre medan Oslos OBX var ned 0,9 procent, tyngt av Telenor, Tandberg och Norsk Hydro.


Experterna: ”Ny spelplan” – så mycket faller bopriserna

Skenande inflation, konjunkturavmattning och deppigare hushåll. Nu ser Di:s proffspanel Bostadsrådet en ”helt ny spelplan” för den svenska bostadsmarknaden, där den senaste prisstatistiken visade på fortsatta nedgångar i maj.

”Hushållen blir trängda från olika håll, både från stigande räntor och fallande realinkomster”, säger SEB:s chefsekonom Jens Magnusson. 

I en stor intervju siar panelens fem experter bland annat om:

* Hur mycket bostadspriserna kommer att falla

* Vilka bostäder som ligger i den verkliga farozonen

* Hur mycket och snabbt boräntorna kommer att stiga

* Hur Riksbanken och politikerna kan tänkas agera vid en sättning

* Framtiden för byggbranschen

Foto:Mostphotos

En dramatisk vår på finansmarknaderna ruskar nu om den svenska bostadsmarknaden rejält. Det märks när Di:s Bostadsråd diskuterar ett av de viktigaste områdena för svenska hushåll.

”I någon mening är det en ny värld. Vi har haft en mycket lång period av låga nominella räntor och stora prisökningar på bostadsmarknaden. Under de närmaste åren kommer räntorna att stiga och bopriserna väntas falla”, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, som räknar med rörliga boräntor på närmare 3 procent om ett år.

Jens Magnusson, chefsekonom på SEB, sätter etiketten en ”ny spelplan”.

”Hushållen blir trängda från olika håll, både från stigande räntor och fallande realinkomster.”

Har det synts på marknaden?
”Prisökningstakten har gått ned och hushållen är lite deppigare enligt undersökningar. Även förväntningar om bostadsmarknaden har kommit ned.”

Nordeas chefsekonom Annika Winsth pekar också på ett trendskifte.

Jens Magnusson, Annika Winsth och Robert Boije, chefsekonomer på SEB, Nordea och SBAB.
Jens Magnusson, Annika Winsth och Robert Boije, chefsekonomer på SEB, Nordea och SBAB.Foto:Jesper Frisk

”Inflation och fallande reallöner är en ny verklighet för många hushåll. Andra har glömt hur det fungerar; när inflationen stiger kyler Riksbanken ned med höjda räntor.”

Det ger svallvågor på bostadsmarknaden.

”När Riksbanken nu vänder 180 grader i penningpolitiken får många hushåll svårt att anpassa sig. Snabba kast är olyckligt och skapar instabilitet.”

Enligt Tor Borg, analyschef på Citymark som deltog på distans i diskussionen, har en 25 år lång period av fallande räntor bidragit till att trycka upp fastighetspriser och hushållens balansräkningar.

Tor Borg, analyschef på Citymark.
Tor Borg, analyschef på Citymark.Foto:Fredrik Sandberg/TT

”Nu försvinner en drivande kraft bakom de stigande bostadspriserna. Prissvängningar har vi alltid, men det är svårt att se bostadspriser som fördubblas vart tionde år framöver.”

Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi vid KTH, deltog på distans och skriver inte under på begreppet en ny värld.

”Mitt intryck är att Riksbanken är mycket mån om att hålla uppe bostadspriserna av rädsla för att prisfall ger en högre risk för lågkonjunktur. Därmed tror jag att det blir små steg i räntehöjningarna.”

Här går meningarna isär i Bostadsrådet. Nordea tror på ett snabbt förlopp.

”Att räntan är på väg uppåt i snabb takt har inte sjunkit in fullt ut hos hushållen. Jag hör många som tror att ränteuppgången är tillfällig och att vi ska tillbaka till nollränta igen”, säger Annika Winsth.

Bankens prognos är att rörliga boräntor ligger runt 3 procent till årsskiftet.

”Om Riksbanken kan stanna där blir konsekvenserna en önskvärd mjuklandning med en tillväxt på 1 procent nästa år. Men fortsätter höjningarna på grund av hög inflation får vi ett helt annat förlopp. Hushållen är mycket räntekänsliga, en boränta på 4 procent blir smärtsam med kraftigt fallande priser.”

Från toppen i år till botten är Nordeas prognos att bopriserna faller med 10 procent.

”Det är mycket. Kom ihåg att 1990 föll de med i snitt 15 procent vilket var katastrofalt för svensk ekonomi”, säger chefsekonomen.

SBAB:s prognos talar för ett boprisfall på 10 procent från januari i år till slutet av 2024 medan SEB räknar med viss nedgång i år och att priserna faller 5 procent under nästa år.

”Det är ingen krasch. Det är först vid ett recessionsscenario, med bland annat ökande arbetslöshet, som bopriserna faller mer. Det ser vi inte framför oss nu”, säger Jens Magnusson.

Tor Borg blir inte förvånad om priserna står lägre om ett år, men en återhämtning redan under 2024 är inte omöjlig. Han tror att ett prisfall slår hårdast mot marknader där bolånen är störst.

”Stockholm och andra städer med höga priser ligger illa till, liksom smålägenheter som ofta köps av förstagångsköpare.”

Hans Lind pekar på att småhus står lite mer stabilt, eftersom ett snabbt byggande har ökat utbudet av bostadsrätter. Men nu står tuffare tider för dörren för bostadsutvecklare och byggproducenter enligt Di:s Bostadsråd.

Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi vid KTH.
Hans Lind, tidigare professor i fastighetsekonomi vid KTH.Foto:Josefine Stenersen

”Nu har vi enorma prisuppgångar på stål, armeringsjärn, trä och betong. Vi räknar med ett kraftigt fall när det gäller nyproduktion av bostäder”, säger Robert Boije.

Annika Winsth märker av en ökad medvetenhet hos företagen om konjunkturriskerna med inflation och stigande räntor.

”Byggföretag och bostadsutvecklare är bekymrade inte minst över hur det blir till hösten. Konsumenter kommer att ställa sig frågan varför de ska teckna sig för en bostad som blir inflyttningsklar om två år, då priserna kan vara lägre.”

SEB:s chefsekonom instämmer.

”Fler byggstarter kommer att skjutas upp och nybyggandet faller, kanske med så mycket som hälften. Det blir en rejäl inbromsning”, säger Jens Magnusson.

Tor Borg på Citymark tror också på en avmattning i bostadsbyggandet, från dagens höga nivå där prognosen ligger på 62.000 byggstartade bostäder i år. Men hittills syns inga tecken.

”Husbyggarnas orderböcker är välfyllda.”

När det gäller bostadspolitik ser Bostadsrådet inte några viktiga reformer i sikte.

”De kommer mycket långt ned på partiernas agendor. Men om vi får ett tydligt fall i nyproduktionen, framför allt av hyresrätter, kan det bli tal om stimulanser”, säger Jens Magnusson.

Den bilden delas av Annika Winsth.

”Politikerna kan mycket väl bli stressade för byggbranschen om det viker ned.”

Med stigande räntor kommer också statens kostnader för ränteavdrag, cirka 20 miljarder kronor under fjolåret, att öka snabbt.

Kan det bli tal om sänkta ränteavdrag?
”Det vore som att skjuta sig själv i foten när bopriserna är på väg ned. Dessutom utgör det inget offentligfinansiellt problem, för när räntorna stiger så stiger också skatteintäkterna”, säger Robert Boije.

 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?