Fordonsbolag gick starkt i Europa

Europabörserna noterade en oregelbunden handel på tisdagen. Renault och UBS steg efter sina rapporter, som var över förväntan.

"Utsikterna är relativt blomstrande och resultaten har i genomsnitt varit positiva överraskningar", sade Lucy MacDonald, investeringschef vid RCM i London, till Bloomberg News.

Klockan 18.00 noterades DJ Stoxx 50 0,2 procent högre och Bloomberg European 500 var upp 0,1 procent.

Fordonstillverkarna steg 0,4 procent som grupp, stärkta av Renault som avancerade 2,7 procent efter att ha redovisat förbättrad omsättning och resultat för andra halvåret 2004.

Daimlerchrysler steg 0,5 procent och Scania noterades 0,5 procent högre. BMW och Volkswagen backade däremot med 0,1 respektive 0,6 procent.

Europeiska storbanken UBS stärktes 2,5 procent. Bokslutsrapporten visade att resultatet lyft med närmare 30 procent till 8,1 miljarder franc under 2004.

"UBS verksamhet börjar röra sig framåt. Det ser ut som om de får ytterligare ett bra år", sade Lucy MacDonald till Bloomberg News.

Mjukvarubolaget Business Objects steg 14 procent efter att bolagets kvartalsrapport slog förväntningarna.

Livsmedelssektorn hade det kärvare och sjönk med 0,5 procent, enligt Bloomberg Europeans branschindex. Unilever gick ned 0,8 procent. Enligt nederländsk media kan bolaget komma att skriva ned värdet på Slimfast-verksamheten med omkring 1 miljard euro. Nestle, världens största livsmedelstillverkare, noterade samtidigt en nedgång om 0,4 procent. Tate & Lyle, som avtalat om ytterligare försäljning av sötningsmedlet Splenda till Coca-Cola, backade 1,1 procent på Londonbörsen. UBS utfärdade en säljrekommendation för aktien.

"Livsmedelstillverkarna möter en hel del konkurrens från supermarket-kedjorna och har egentligen inte någon tillväxtmotor", sade Mark Bon, förvaltare på Canada Life, till Bloomberg News.

Londonbörsens FTSE 100 steg 0,3 procent med stöd från BP. Bolaget höjde utdelningen i fjärde kvartalet med 26 procent och sade att höjda priser och ökad oljeproduktion i Ryssland lyfte resultatet under fjolårets sista kvartal.

Aktien noterades som högst 1,5 procent högre under dagen, men sviktade med oljepriset för att stänga upp 0,6 procent.

Telekombolaget Marconi föll 6,6 procent efter att sagt att lönsamheten i år kommer att hamna i nederkant av bolagets prognos.

Parisbörsens CAC 40 noterades oförändrat medan DAX-index i Frankfurt var 0,1 procent högre, med Infineon i topp efter en 3,7-procentig uppgång.

Dryckesbolaget Veolia föll 1,9 procent efter en sänkt rekommendation från ABN Amro.

I Norden bidrog en stark skogssektor, tillsammans med Nokias uppgång på 1,1 procent, till att dra upp Helsingforsbörsen med 0,6 procent.

I Köpenhamn noterades KFX-index 0,6 procent högre medan Oslos OBX var ned 0,9 procent, tyngt av Telenor, Tandberg och Norsk Hydro.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?