Annons

Räntor & valutor: Dollarn visar musklerna

Dollarn fortsatte att stärkas under natten till tisdagen och noterades till sin starkaste nivå på över tre månader mot euron.

Valutahandlare som AFX News talat med hänvisade den fortsatta förstärkningen till att investerare återfått visst förtroende för att USA har sina underskott under kontroll.

Dollarn har stärkts mot samtliga rivaler sedan Fed-chefen Alan Greenspan i fredags uttryckt sig i oväntat positiva ordalag om USA:s bytesbalansunderskott.

President George W Bushs förslag till en stramare budget gav dollarn ytterligare stöd på måndagen.

Enligt handlare gjorde eurons initiala försvagning att en del kraftiga säljorder aktiverades, vilket snabbade på dess försvagning.

Tidigt på tisdagsmorgonen noterades dollarn till 1:276 mot euron och strax över 105-strecket mot yenen.

Kronan hade samtidigt försvagats 5 öre mot dollarn och cirka 1 öre mot euron, jämfört med måndagens eftermiddagsnoteringar.

Amerikanska räntor var stabila i måndagskvällens USA-handel då marknaden flyttade tillbaka fokus till utsikterna för gradvis stigande räntor.

En del investerare tror att fredagens arbetsmarknadsrapport, som var svagare än väntat, ytterligare minskade oddsen att Federal Reserve skulle bli mer aggressiv i sina räntehöjningar för att hålla inflationen under kontroll.

Fed-guvernören Susan Bies sade i ett tal under natten att USA:s ekonomi växer i en hälsosam takt och att inflationen är under kontroll. Därför kommer Fed, enligt henne, att fortsätta att höja styrräntan i en väl avvägd (measured) takt.

Kommentarerna i hennes tal var i linje med det uttalande som Feds policyråd, Fomc, gjorde i samband med förra veckans räntebesked.

Den tioåriga amerikanska benchmarkräntan noterades tidigt på tisdagsmorgonen 1 punkt ned till 4,06 procent inför emissioner för totalt 51 miljarder dollar den här veckan. I dag, tisdag, säljs treåriga räntepapper för 22 miljarder dollar.

Japanska räntor steg svagt på tisdagen och aktörer hänvisade till spekulationer om att handlare kommer att sälja för att göra utrymme för regeringens emission av räntepapper för 2.000 miljarder yen i morgon, onsdag.

Tisdagens agenda är mycket tunn, och endast tysk industriproduktion för december och en ny konjunkturrapport från SEB är förannonserade.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera