Ericsson draglok på börsen

Stockholmsbörsen inledde veckan starkt utan särskild hjälp från de amerikanska börserna som handlades oregelbundet. Ericsson bidrog mest till att lyfta index, samtidigt som många av fredagens vinnaraktier fortsatte uppåt.

"Det känns grymt starkt. Verkstad fortsätter uppåt och man undrar hur mycket bensin som driver Volvo. Dollarförstärkningen kan ha hjälpt en del. Bankerna har det jobbigt, det är också en trend som håller i sig", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 slutade måndagen på 765,8, upp 1,3 procent. Omsättningen uppgick till 13,8 miljarder kronor.

Telekombolagen hjälpte till att dra upp index med Ericsson upp 80 öre till 21,30 kronor och Telia Sonera 90 öre högre på 41,50 kronor. Tele2 gick också starkt och aktien stängde 9 kronor högre 265 kronor under livlig handel.

Fordonstillverkarna Scania och Volvo fortsatte på sin väg uppåt i spåren av Scanias starka rapport i fredags. Volvo, vars rapport kommer på torsdag, steg 5,50 kronor till 297 och Scania klättrade 1 krona till 287,50.

"Det som har prisats in i Volvokursen de senaste veckorna är beskeden om utdelning och inlösen från SKF, Atlas Copco och Scania. Volvo måste nog dela ut upp mot 20 kronor för att man ska bli nöjd", säger en analytiker till Direkt.

Färska trafiksiffror från SAS fick uppgången i aktien att gröpas ur något. Detta trots att passagerartrafiken mätt i RPK, det vill säga betald passagerarkilometer, steg med 8,1 procent i januari jämfört med samma månad i fjol. Aktien slutade 75 öre högre på 70:25.

Meda, som fortsätter att vara aktivt på förvärvsfronten, vände dock ned och sjönk 6 kronor till 302. Bolaget köpte på måndagen rättigheterna till ett sömnpreparat från Sanofi-Aventis för 10 miljoner euro.

Analytikerna har justerat ned marginalförväntningarna (ebit) på Getinge för innevarande år från 16,7 till 16,2 procent, enligt en sammanställning från SME Direkt. Aktien slutade 25 öre lägre på 92,75 kronor.

Lindex aktie steg rejält på måndagen, upp 16,50 kronor på 352. Enligt en analytiker Nyhetsbyrån Direkt talat med är bakgrunden att bolagets nya VD Göran Bille efter rapporten träffat många investerare som imponerats av bolagets möjligheter.

"Han har hållit en rätt så låg profil tidigare, men nu känns det som han blivit varm i kläderna. Det är många på kundsidan som fått en möjlighet att träffa VD:n och det är i stort sett bara utländska kunder som köper", säger analytikern.

En annan aktie på vinnarlistan var Novestra, upp 7,5 procent till 20,10 kronor.

"Det är inget särskilt som har hänt vad vi vet. Men året har börjat väldigt bra för oss, speciellt för våra amerikanska portföljbolag", säger Novestras styrelseordförande Theodor Dalenson till Nyhetsbyrån Direkt.

Börsveckan är positiv till Semcon, JLT, Höganäs och SCA.

Tidningen anser att JLT Mobiles aktiekurs kan dubblas och rekommenderar köp. JLT fick rejäl fart uppåt och steg 20 procent till 4,66 kronor.

Semcon anses ha en låg värdering, samtidigt som bolaget har en verksamhet som utvecklas klart över förväntan. Trots att aktien dubblades förra året är den värd minst 40 kronor om bolaget kan hålla marginalen lite över dagens 4 procent, enligt Börsveckan. Även Semcon låg hög på vinnarlistan med en uppgång på 5,2 procent till 36:30 kronor.

Höganäs steg 1,50 kronor till 187 kronor, och SCA var upp 1 krona till 267,50 kronor.

Även Veckans Affärer levererade rekommendationer under måndagen, köp Autoliv och sälj Hufvudstaden.

Autoliv blir enligt tidningen inte någon riktig kursraket i år heller, men i en långsiktig portfölj är aktien ett bra och tryggt alternativ.

Autoliv steg 7 kronor till 352,50 kronor medan Hufvudstaden A backade 20 öre till 49,50 kronor.

Tieto Enator har fått en höjd riktkurs av Morgan Stanley till 27,50 euro. Aktien fortsatte upp 8,50 kronor till 237,50 kronor.

Även branschkollegan WM-data steg ytterligare 40 öre till 18 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?