Bra rapporter drog upp börsen

Uppgången höll i sig på Stockholmsbörsen under fredagen. En uppgång i den tidiga USA-handeln trots att den amerikanska sysselsättningsstatistiken var sämre än väntat, gav stöd. En fortsatt ström av bättre än väntade rapporter bidrog också till uppgången.

"Det är rapporter som driver mer än makro för tillfället. Även om statistiken var en besvikelse så var det fortfarande tillväxt i sysselsättningen. Räntemarknaden är tillräckligt orolig för att handla ned räntan men på börsen handlar vi mer på de genomgående starka rapporterna", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS 30 stigit 0,7 procent till 755,6. Omsättningen uppgick till nära 16 miljarder kronor.

Scania steg 3:50 kronor till 286:50 sedan bolaget presenterat ett resultat som överträffade marknadens förväntningar. Resultatet före skatt steg till 2.006 miljoner kronor jämfört med förväntade 1.885 miljoner kronor, enligt SME Direkts analytikersammanställning. Utdelningen höjdes till 15 kronor.

Volvo noterades 7 kronor högre på 291:50.

"Generellt sett slog rapporten förväntningarna och det lyfter Scania. Volvo hänger med eftersom det bådar gott för bolagets egen rapport nästa vecka", säger en mäklare.

Bland övriga verkstadsbolag var också flera på vinnarlistan. Atlas Copco fortsatte upp med 2:50 till 332:50. SKF gick upp 6 kronor till 326.

Sandvik, som kommer med sin rapport nästa vecka, vände däremot ned med 2 kronor till 286:50.

Både Tietoenator och WM-data visade rejäla kurslyft efter att ha levererat rapporter som båda överträffade marknadens förväntningar.

Tietoenator klättrade 21 kronor till 229 och WM-data gick upp 2:20 till 17:60 kronor.

"Resultaten var överlag bättre än väntat och aktierna, framförallt Tietoenator, har ju gått lite trögt", säger en analytiker till Direkt.

Tietoenator höjde det långsiktiga målet för ebita-marginalen till över 13 procent från tidigare över 10 procent.

Inom telekom gick Ericsson upp 10 öre till 20:50 kronor och Nokia steg 1 krona till 110 kronor.

Carnegie har på fredagen sänkt sin rekommendation för Ericsson från köp till neutral.

Teliasonera steg 40 öre till 40:60 kronor. Bolaget får en höjd rekommendation av Credit Suisse First Boston från underperform till neutral. Tele2 noterades 2:50 kronor högre till 256 kronor.

Skandia stängde oförändrad på 35:70 kronor. Svenska Dagbladet uppgav i fredagens upplaga att planerna på att sälja av Skandias brittiska verksamhet blir allt mer konkreta.

Inom läkemedel steg Astrazeneca med 3:50 till 274:50.

ABB tappade 30 öre till 39:30 kronor, trots att bolaget tagit en order värd 110 miljoner dollar. ABB:s besked om att asbestdrabbade Lummus åter flyttas upp i den kvarvarande verksamheten i resultaträkningen, samtidigt som delar av den förlustbringande kraftledningsdelen flyttas ned i icke kvarvarande verksamhet, fick marknaden att reagera negativt.

"Genom att kraftledning flyttas bort ur ebit-marginalen för Kraftteknik förskönas resultatet. ABB har ju varit väldigt tydliga med att sätta fokus på utvecklingen för kärnverksamheterna. Men vad de än gör så kommer man inte från att nettoresultatet blir en besvikelse", säger en analytiker.

Det faktum att Lummus flyttas i resultaträkningen var väntat, enligt analytiker, som dock menar att det gör det tydligt för alla att Lummus asbestproblem inte är lätta att lösa.

Nedåt gick det också för Teligent som backade 11,8 procent till 23:90 kronor. Bolaget redovisade ett resultat efter skatt på -24,1 miljoner kronor för helåret 2004, mot -44,7 miljoner året innan.

Även BTS sjönk, med 4,5 procent till 64 kronor. Bolagets nettoresultat för 2004 uppgick till 19,3 miljoner, mot 7,2 miljoner under 2003.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?