Telekom tyngde i Europa

Börserna i Europa pekade nedåt på torsdagen och det var telekom som bidrog med den största pressen. Den europeiska centralbanken ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid torsdagens möte.

Klockan 18.00 hade DJ Euro Stoxx 50 gått ned 0,1 procent och Bloomberg European 500 var ned lika mycket.

Den dystra stämningen i telekomsektorn kom efter att Alcatels rapport inte levde upp till analytikernas förväntningar. Nettoresultatet blev 40 miljoner euro medan marknaden väntat sig ett resultat på 154 miljoner.

Aktien föll 13,8 procent och fick sällskap ned av Ericsson som backade 2,9 procent. Nokia höll emot i sektornedgången som sammantaget uppgick till 2,9 procent.

Även chipsektorn var under press. Stmicroelectronics tappade 2,2 procent i Paris och Infineon föll 2,9 procent i Frankfurt.

En vinnare var samtidigt Deutsche Bank som steg 1,3 procent sedan banken rapporterat ett resultat på 269 miljoner euro mot väntade 129 miljoner euro. Banken ska minska antalet anställda med 3.280 personer.

MAN för samtal med Shaanxi Automobile om att bilda ett samriskbolag för tillverkning av tunga lastbilar i Kina. Aktien slutade 0,2 procent lägre. I samma sektor backade Volkswagen 1,4 procent.

Inditex, som äger H&M-konkurrenten Zara, klättrade 2,2 procent sedan bolaget meddelat planer på att utöka sin ledningsgrupp. Detta som en del av den plan som ska fördubbla storleken på bolaget inom fem år.

I Paris gick Carrefour upp 2,0 procent. Bolagets VD Daniel Bernard avgår efter 12 år. Källor med insyn i bolaget uppger till Bloomberg News att det är press från aktieägare som ligger bakom VD-avgången. Enligt aktieägarna har ledningen inte snabbt nog reagerat för att stoppa nedgången i aktiekursen.

BNP Paribas sjönk 1,2 procent. Bankens vinst för det fjärde kvartalet steg 2,7 procent till 952 miljoner euro, vilket vara lägre än medianförväntningen på 982 miljoner euro.

I London samsades gruvföretagen på förlorarlistan. BHP Billiton backade 2,1 procent och Rio Tinto slutade 1,8 procent lägre.

Vodafone steg däremot 1,5 procent efter en dryg veckas kursförvagning. Bolaget meddelade på torsdagen att det köpt tillbaka 16 miljoner egna aktier för 135:70 pence per aktie.

Royal Sun & Alliance backade 0,6 procent. Aktien fick en sänkt rekommendation till underperform från neutral av Credit Suisse First Boston.

Londonbörsens FTSE index sjönk 0,2 procent. I Paris gick CAC 40 index ned 0,6 procent och Frankfurtbörsens DAX index slutade 0,3 procent lägre.

Tydligt mot strömmen i Europa gick Helsingforsbörsen där HEX Generalindex slutade 0,7 procent högre. Stöd till uppgången kom främst från Fortum.

Även flertalet övriga börser i Norden hade en mer positiv utveckling än i andra delar av Europa. Köpenhamnsbörsens KFX slutade 0,2 procent högre medan OBX-index i Oslo vände ned och stängde 0,2 procent lägre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från LINK MedicalAnnons

Så når medtechbolag de nya kraven i MDR och IVDR

Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.
Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical.

I maj 2017 kom EU med två nya lagar kring medicinteknik – Medical Device Regulations (MDR) och In Vitro Diagnostic Regulations (IVDR). Företag har fram till maj 2021 respektive maj 2022 att anpassa sin verksamhet för att följa de nya regelverken. 

Målet med MDR och IVDR är att öka transparensen både gentemot kunder och myndigheter. Detta ska uppnås genom att skapa ett ömsesidigt informationsflöde, att fokusera på uppföljningar av produkter som släppts på marknaden och att skapa en europeisk databas över medicinteknisk utrustning. 

Stora fördelar med att ta hjälp av ett CRO

För företag som ska anpassa sig till de ny reglerna kan det behövas allt från mindre teknisk dokumentation till att implementera kvalitetsledningssystem (QMS). Att säkerställa att man följer de nya regelverken är en viktig, men omfattande, uppgift för tillverkare och distributörer som kräver tid, resurser och förståelse. Kontraktforskningsorganisationer (CRO:s) kan vara en stor tillgång under processen, då de har specialister som har lång erfarenhet av regelverken. LINK Medical – ett respekterat och ansett CRO – är en idealisk strategipartner som hjälper företag med att få deras medicintekniska utrustning att följa de senaste regelverken. 

- Vi kommer med ett skickligt team av experter till varje projekt och erbjuder lösningar inom många områden. Det kan vi göra eftersom vårt team är specialiserade på regelverk och förordningar i norra Europa och vi har erfarenhet av att underlätta MDR-skiftet för flera globala medicinteknikbolag. Som en fullserviceleverantör ger vi skräddarsydd vägledning under hela processen för våra kunder, säger Maria Kastenfalk, Business Development Director på LINK Medical. 

Så hjälper LINK Medical sina kunder 

Genom att göra en grundlig gapanalys för att hitta eventuella brister i sina kunders tekniska dokumentation stöttar LINK Medical dem i övergången till MDR och IVDR. I tillägg så håller LINK Medicals team workshops för företag om vad de nya regelverken innebär och hur de ska följas. Maria Kastenfalk berättar om fler sätt hur LINK Medical stöttar sina kunder med övergången:  

- För att möta de höga säkerhets- och prestandakraven i MDR är kliniska data viktiga. Vi är specialiserade på att tillhandahålla kliniska utvecklingsplaner för att säkerställa att kliniska data stödjer det som produkten hävdar. Informationssäkerhet är också en viktig del av de nya regelverken. Vårt teknikfokus gör att vi kan implementera processer för säker datahantering som både skyddar mot informationsbortfall och obehörig åtkomst. 

Uppdatera dokumentationen – utan att belasta de anställda med mera jobb

Att uppdatera sin dokumentation kräver mycket arbete och tid, oavsett hur stort ditt företag är. Mindre bolag kan sakna resurser eller kompetent personal för att möta de nya regelverken. Större bolag kan visserligen ha personal för det dagliga arbetet som rör förordningar och regelverk, men att uppdatera dokumentationen mot de nya reglerna kan vara övermäktigt att hinna med inom den satta tidsramen. Ett partnerskap med ett CRO gör att företag kan effektivisera jobbet med att möta denna komplexa regelverksprocess – utan att öka belastningen på personalen. LINK Medical erbjuder dessa tjänster, med skräddarsydda lösningar för varje enskilt företag. 

- Vad som gör att LINK Medical unikt som CRO är vår kunskap om de nya regelverken och vårt team av experter som kommer från olika discipliner inom industrin. Vårt flexibla arbetssätt betyder att tillverkare, distributörer och importörer av medicinteknik kan dra nytta av LINK Medicals unika kombination av expertis inom specialistområden, avslutar Maria Kastenfalk. 

Om LINK Medical

Behöver ditt företag hjälp med att möta de nya regelverken MDR och IVDR innan EU:s deadline? Kontakta Maria Kastenfalk eller besök vår webbplats.

Håll dig uppdaterad om oss på Linkedin och Twitter.

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?