1515
Annons

Telekom tyngde i Europa

Börserna i Europa pekade nedåt på torsdagen och det var telekom som bidrog med den största pressen. Den europeiska centralbanken ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid torsdagens möte.

Klockan 18.00 hade DJ Euro Stoxx 50 gått ned 0,1 procent och Bloomberg European 500 var ned lika mycket.

Den dystra stämningen i telekomsektorn kom efter att Alcatels rapport inte levde upp till analytikernas förväntningar. Nettoresultatet blev 40 miljoner euro medan marknaden väntat sig ett resultat på 154 miljoner.

Aktien föll 13,8 procent och fick sällskap ned av Ericsson som backade 2,9 procent. Nokia höll emot i sektornedgången som sammantaget uppgick till 2,9 procent.

Även chipsektorn var under press. Stmicroelectronics tappade 2,2 procent i Paris och Infineon föll 2,9 procent i Frankfurt.

En vinnare var samtidigt Deutsche Bank som steg 1,3 procent sedan banken rapporterat ett resultat på 269 miljoner euro mot väntade 129 miljoner euro. Banken ska minska antalet anställda med 3.280 personer.

MAN för samtal med Shaanxi Automobile om att bilda ett samriskbolag för tillverkning av tunga lastbilar i Kina. Aktien slutade 0,2 procent lägre. I samma sektor backade Volkswagen 1,4 procent.

Inditex, som äger H&M-konkurrenten Zara, klättrade 2,2 procent sedan bolaget meddelat planer på att utöka sin ledningsgrupp. Detta som en del av den plan som ska fördubbla storleken på bolaget inom fem år.

I Paris gick Carrefour upp 2,0 procent. Bolagets VD Daniel Bernard avgår efter 12 år. Källor med insyn i bolaget uppger till Bloomberg News att det är press från aktieägare som ligger bakom VD-avgången. Enligt aktieägarna har ledningen inte snabbt nog reagerat för att stoppa nedgången i aktiekursen.

BNP Paribas sjönk 1,2 procent. Bankens vinst för det fjärde kvartalet steg 2,7 procent till 952 miljoner euro, vilket vara lägre än medianförväntningen på 982 miljoner euro.

I London samsades gruvföretagen på förlorarlistan. BHP Billiton backade 2,1 procent och Rio Tinto slutade 1,8 procent lägre.

Vodafone steg däremot 1,5 procent efter en dryg veckas kursförvagning. Bolaget meddelade på torsdagen att det köpt tillbaka 16 miljoner egna aktier för 135:70 pence per aktie.

Royal Sun & Alliance backade 0,6 procent. Aktien fick en sänkt rekommendation till underperform från neutral av Credit Suisse First Boston.

Londonbörsens FTSE index sjönk 0,2 procent. I Paris gick CAC 40 index ned 0,6 procent och Frankfurtbörsens DAX index slutade 0,3 procent lägre.

Tydligt mot strömmen i Europa gick Helsingforsbörsen där HEX Generalindex slutade 0,7 procent högre. Stöd till uppgången kom främst från Fortum.

Även flertalet övriga börser i Norden hade en mer positiv utveckling än i andra delar av Europa. Köpenhamnsbörsens KFX slutade 0,2 procent högre medan OBX-index i Oslo vände ned och stängde 0,2 procent lägre.


Innehåll från SwimbirdAnnons

De effektiviserar finansbranschen med sin digitala lösning

Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).
Swimbird avslutar varje arbetsvecka med fredagsfys. ”Vi tror mycket på mental och fysisk hälsa, och har därför integrerat träning i vår verksamhet”, säger vd:n Eva Lundell (i mitten).

Svenska Swimbird har utvecklat en plattform, SWIP, som både underlättar rådgivningsarbetet för banker och ger tillgångsförvaltare möjligheten att överblicka och hantera sina portföljer. Lösningen möter ett globalt behov, menar vd:n och medgrundaren Eva Lundell. 

De flesta banker kan inte ge sina kunder en korrekt bild av deras samlade tillgångar och skulder. Bankerna saknar nämligen en effektiv lösning för konsolidering av data, och tar vanligtvis inte hand om onoterade innehav och privata tillgångar.

Och kunder i form av family offices och investmentbolag använder i sin tur Excel för att sammanställa den portföljdata som de får av sina banker. Men Excel är ett trubbigt verktyg för ändamålet, menar Eva Lundell på Swimbird. 

– Det blir lätt fel och det saknas historik. Dessutom finns det stora begränsningar i vilka analyser som kan göras, och eftersom det krävs mycket ”klipp-och-klistra” uppdateras portföljdata inte till gällande priser oftare än kvartalsvis eller i bästa fall månadsvis, säger hon.

Lösning för tudelad utmaning

Swimbird har byggt en lättimplementerad infrastrukturlösning som kan lösa bankernas utmaning med att konsolidera data, och som dessutom ger slutkunderna en värdefull helhetsbild över samtliga tillgångar och skulder. 

– SWIP fungerar som en brygga mellan olika system och banker för att skapa

en översiktsbild. Plattformen erbjuds även som en SaaS-lösning för tillgångsförvaltare. SWIP hämtar då in data från olika kontobanker, sammanställer, rapporterar och analyserar i realtid, förklarar Eva Lundell. 

Plattformen hanterar alla tillgångsslag – även private equity-fonder, direktinvesteringar i onoterade bolag samt privata tillgångar som fastigheter och konst.

Grund för träffsäker rådgivning

En viktig fråga i sammanhanget är hur stort ansvar bankerna ska ta för att erbjuda en samlad rapportering innehållande onoterade tillgångar och tillgångar hos andra banker. 

– Vi tycker att det ligger i bankernas intresse att hjälpa kunderna att få tillgång till all sin information. Och med en samlad bild kan banken ge relevant rådgivning kring förvaltningen, säger Eva Lundell. 

Snabbt växande global marknad

Det är inte bara banker och tillgångsförvaltare som kan dra nytta av SWIP. Eva Lundell lyfter fram en spännande partner i Nordic Angels. 

– Nordic Angels är ett så kallat high trust-nätverk för affärsänglar i Norden. Swimbird står för portföljssystemet för deras medlemmar, där investerarna kan hantera sina onoterade innehav, berättar hon.

Swimbird har starka ägare och namnkunniga kunder och ser fortsatt stark tillväxt i family office/HNWI-segmentet i Norden, men även globalt givet internationella förfrågningar. För att möta nya kundbehov och ligga i teknisk framkant vidareutvecklas mjukvaran konstant. Planen är klar – Swimbird ska fortsätta bidra till digitaliseringen inom en historiskt konservativ bransch. 

Nyfiken på Swimbird? Ta reda på mer här. 

Om Swimbird 

Swimbird startades 2018 av ett team med gedigen bakgrund inom bank, börs och fintech. Företaget hjälper kunder inom finansbranschen att bli mer effektiva genom mjukvarulösningen SWIP. 

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swimbird och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?