1515
Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad trotsade tyngdlagen

Stockholmsbörsen föll under torsdagens handel och liksom på övriga europeiska börser var det telekom som satte den främsta pressen efter en svag rapport från Alcatel. Framförallt Ericsson och banksektorn pressade index.

"Verkstad trotsade tyngdlagen, skogen var svag och Ericsson pressades av Alcatel, så kan man sammanfatta dagen. Det ser även ut som en rotation från bank och in verkstad. Det är kanske inte så konstigt att lämna bankerna men det finns sektorer som ser attraktivare ut än bankerna", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde ned 0,5 procent på 750,1. Omsättningen uppgick till 17,7 miljarder kronor.

Ericsson slutade 60 öre lägre på 20:40 kronor.

"Alcatels uppgifter om att det råder en stark priskonkurrens på marknaden pressar Ericsson. Annars visade Alcatels rörelse en bra utveckling", säger en telekomanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Att Ericsson fick en höjd rekommendation från Enskilda lindrade inte mycket.

Nokia höll emot sektornedgången och slutade oförändrad på 109 kronor.

I verkstadssektorn steg Volvo 4 kronor till 284:50 kronor. Nordea höjde rekommendationen för Volvo till starkt köp från köp i en analys och riktkursen höjdes till 360 kronor.

Amerikansk preliminär statistik över orderingången av tunga lastbilar i USA visade samtidigt att januari var ytterligare en stark månad med 31.800 fordon.

Atlas Copco vände upp efter onsdagens rapport, och noterades 5 kronor högre på 330 kronor.

Sandvik, som presenterar sin rapport på onsdag nästa vecka, steg 2:50 till 288:50. SKF var upp 2 kronor till 320.

I banksektorn föll Föreningssparbanken och Handelsbanken med 2 kronor respektive 1:50 kronor till 165:50 och 167. Även Nordea och SEB handlades på lägre nivåer.

Bland torsdagens rapportbolag steg Carnegie med 7:50 kronor till 91:50 kronor efter att resultatet var betydligt högre än analytikernas förväntan. Framgångsrik aktietrading och ökade intäkter inom Investment Banking var två faktorer som bidrog till resultatuppsvinget enligt bolagets finanschef Mats-Olof Ljungkvist.

Gunnebos resultat kom in under förväntan men bolaget ser goda affärsutsikter för 2005. Aktien stängde 3 kronor lägre på 90:50 kronor. Coop Norden meddelade även i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det ännu en gång stött på problem med Gunnebos kontanthanteringssystem Safepay.

Stora Ensos rapport var inte vad marknaden hade väntat sig, och aktien handlades ned 3 kronor till 98:50. Resultatet inklusive jämförelsestörande poster blev 205 miljoner euro jämfört med analytikerkonsensus enligt SME Direkt på 234 miljoner euro.

Bland övriga rapportörer gladde Knowit och Framfab aktiemarknaden och aktierna steg 18,4 respektive 11,5 procent till 58 öre respektive 31 kronor.

Axfoods försäljningssiffror för januari visade på svagare försäljning än i januari 2003, vilket fick aktien att falla rejält för att stänga ner 50 öre på 188 kronor. Bolagets grossistverksamhet Dagab har samtidigt blivit dumpade av Prisxtra som valt Bergendahlsgruppen i stället. Enligt Axfood innebär det 150 miljoner kronor i förlorade försäljning. Bolaget uppger att kundförlusten inte ger någon direkt resultatpåverkan.

Electrolux noterades 3 kronor lägre på 147:50 kronor. Konkurrenten Whirlpool räknar med att vitvaruleveranserna i Nordamerika ökar med runt 2 procent 2005. I Europa väntas en uppgång med cirka 1 procent.


Innehåll från KIAAnnons

Distinkt formspråk på nya Kia Sportage

Med nya Kia Sportage kommer även en helt ny design.

En kraftfullt formgiven familjesuv som hämtar inspiration från sitt eldrivna syskon, Kia EV6. Förarmiljön är ombonad, högklassig och präglas av två välvda 12,3-tumsskärmar.

Här är nya Kia Sportage – se alla bilderna

Det råder inga tvivel om att nya Kia Sportage är nära släkt med företagets elbil, Kia EV6. Formspråket hos Sportage bär drag av nya EV6, med skarpa linjer och ytor som nästan verkar omfamna varandra.

Både elbilen EV6 och nya Sportage är sprungna ur samma designfilosofi – ”Opposites United” – och den kommer att prägla alla märkets bilmodeller de kommande åren.

Men Kia Sportage är först och främst en stark personlighet på egen hand. En suv i mellanstorlek, anpassad för både äventyr ute i det fria och ett liv i storstadens puls.

Intelligenta strålkastare

Fronten är det kanske starkaste kännetecknet, med en ny tolkning av Kias grill: ”tiger nose”. Med nya Sportage kommer, precis som på EV6, ett ”Digital Tiger Face”. Vad menas med det? Ja, titta på de bumerangformade varselljusen, som markerar grillens ytterkanter och omfamnar de intelligenta strålkastarna (Matrix-LED). Du kommer att känna igen nya Sportage när du möter den i trafiken. Men allra helst vill du sitta bakom ratten.

Nu lanseras Kia Sportage som laddhybrid med en räckvidd på eldrift på hela 70 kilometer (enligt WLTP) och koldioxidutsläppet ligger på låga 25 g/km. Precis som Kia Sportage Hybrid har laddhybriden fyrhjulsdrift som standard.

Rymlig och komfortabel

Redan i dag står laddbara modeller för 82 procent av Kias försäljning i Sverige, och målet är att siffran ska vara 100 procent år 2024. Kia har det lägsta genomsnittliga koldioxidutsläppet bland de bäst säljande bilmärkena i Sverige (35 gram/km jämfört med 75 g/km för hela marknaden).

Båda Sportage-versionerna är rymliga, Sportage laddhybrid sväljer till exempel hela 540 liter bagage med baksätet på plats. Om det fälls fram ryms 1 715 liter, och det bakre ryggstödet kan fällas i tre sektioner för maximal flexibilitet (40/20/40).

Komforten är hög och utrustningsnivån likaså.

Panoramaskärmar

Likheterna med den toppmoderna elbilen EV6 syns inte bara utanpå nya Sportage. Inuti är släktskapet också påtagligt. Instrumentpanelen följer samma designspråk som exteriören och precis som i EV6 är det två stora, välvda panoramaskärmar som präglar förarmiljön. Vardera skärmen är på 12,3 tum.

Såväl kartor för navigationen som programvaror för infotainment uppdateras over-the-air i nya Sportage, och med appen Kia Connect kan föraren ansluta till mängder av funktioner: Kia Live Services, Online Navigation, Online röstigenkänning och möjlighet att integrera telefonens kalender med bilen.

Större och mer praktisk – nya Kia Sportage som laddhybrid 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?