Stockholmsbörsen: Verkstad trotsade tyngdlagen

Stockholmsbörsen föll under torsdagens handel och liksom på övriga europeiska börser var det telekom som satte den främsta pressen efter en svag rapport från Alcatel. Framförallt Ericsson och banksektorn pressade index.

"Verkstad trotsade tyngdlagen, skogen var svag och Ericsson pressades av Alcatel, så kan man sammanfatta dagen. Det ser även ut som en rotation från bank och in verkstad. Det är kanske inte så konstigt att lämna bankerna men det finns sektorer som ser attraktivare ut än bankerna", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde ned 0,5 procent på 750,1. Omsättningen uppgick till 17,7 miljarder kronor.

Ericsson slutade 60 öre lägre på 20:40 kronor.

"Alcatels uppgifter om att det råder en stark priskonkurrens på marknaden pressar Ericsson. Annars visade Alcatels rörelse en bra utveckling", säger en telekomanalytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Att Ericsson fick en höjd rekommendation från Enskilda lindrade inte mycket.

Nokia höll emot sektornedgången och slutade oförändrad på 109 kronor.

I verkstadssektorn steg Volvo 4 kronor till 284:50 kronor. Nordea höjde rekommendationen för Volvo till starkt köp från köp i en analys och riktkursen höjdes till 360 kronor.

Amerikansk preliminär statistik över orderingången av tunga lastbilar i USA visade samtidigt att januari var ytterligare en stark månad med 31.800 fordon.

Atlas Copco vände upp efter onsdagens rapport, och noterades 5 kronor högre på 330 kronor.

Sandvik, som presenterar sin rapport på onsdag nästa vecka, steg 2:50 till 288:50. SKF var upp 2 kronor till 320.

I banksektorn föll Föreningssparbanken och Handelsbanken med 2 kronor respektive 1:50 kronor till 165:50 och 167. Även Nordea och SEB handlades på lägre nivåer.

Bland torsdagens rapportbolag steg Carnegie med 7:50 kronor till 91:50 kronor efter att resultatet var betydligt högre än analytikernas förväntan. Framgångsrik aktietrading och ökade intäkter inom Investment Banking var två faktorer som bidrog till resultatuppsvinget enligt bolagets finanschef Mats-Olof Ljungkvist.

Gunnebos resultat kom in under förväntan men bolaget ser goda affärsutsikter för 2005. Aktien stängde 3 kronor lägre på 90:50 kronor. Coop Norden meddelade även i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt att det ännu en gång stött på problem med Gunnebos kontanthanteringssystem Safepay.

Stora Ensos rapport var inte vad marknaden hade väntat sig, och aktien handlades ned 3 kronor till 98:50. Resultatet inklusive jämförelsestörande poster blev 205 miljoner euro jämfört med analytikerkonsensus enligt SME Direkt på 234 miljoner euro.

Bland övriga rapportörer gladde Knowit och Framfab aktiemarknaden och aktierna steg 18,4 respektive 11,5 procent till 58 öre respektive 31 kronor.

Axfoods försäljningssiffror för januari visade på svagare försäljning än i januari 2003, vilket fick aktien att falla rejält för att stänga ner 50 öre på 188 kronor. Bolagets grossistverksamhet Dagab har samtidigt blivit dumpade av Prisxtra som valt Bergendahlsgruppen i stället. Enligt Axfood innebär det 150 miljoner kronor i förlorade försäljning. Bolaget uppger att kundförlusten inte ger någon direkt resultatpåverkan.

Electrolux noterades 3 kronor lägre på 147:50 kronor. Konkurrenten Whirlpool räknar med att vitvaruleveranserna i Nordamerika ökar med runt 2 procent 2005. I Europa väntas en uppgång med cirka 1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?