Skandia vände ned

Stockholmsbörsen handlades kring nollstrecket under måndagen med stöd från finanssektorn men med Skandia på minus efter en svag rapport.

"Det var god omsättning trots att det var måndag och sportlov. I övrigt var det lite avvaktande handel med orostecken i form av bland annat högt oljepris och svag öppning i USA", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde oförändrat på 770,0 och omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor.

Ericsson noterades oförändrad på 20,20 kronor. På måndagen höjde Standard & Poors kreditbetyget för bolagets långsiktiga upplåning till BBB-, från BB+ och utsikterna för betyget är positiva.

Nokia var samtidigt ner 1 krona till 111 kronor.

Skandias rapport fick ett kluvet mottagande och låg på plus under förmiddagen för att sedan vända ner för att stänga 90 öre lägre på 36,60 kronor.

Rapporten innehöll ett rörelseresultat på minus 673 miljoner kronor som belastades av en nedskrivning av innehavet i brittiska Bankhall med 931 miljoner kronor. Analytikerna hade väntat sig ett positivt resultat på 439 miljoner kronor utan någon nedskrivning.

Flertalet poster av engångskaraktär fanns i rapporten, både av positiv och negativ karaktär. Sammantaget var dock utfallet sämre än väntat, enligt analytiker.
"Det var de viktiga posterna som var sämre än väntat", säger en analytiker till Direkt.

Skandias nyförsäljning av fondförsäkringsprodukter steg med 24 procent i fjärde kvartalet och skedde främst i Tyskland.
"Tyskland var väldigt bra, men är mycket av en engångshändelse", påpekade analytikerna för Direkt.

Finanssektorn gav stöd till OMXS 30 med Nordea och SEB upp 75 öre respektive 1,50 kronor till 72 och 132,50 kronor. Handelsbanken och Föreningssparbanken steg också och noterades 50 öre respektive 1 krona högre på 167 kronor respektive 169 kronor.

Veckans Affärer skrev i en köp-rekommendation på måndagen att Föreningssparbanken är en stabil aktie men att en snabb omvärdering inte är att vänta.

Bland de andra rekommendationerna ansåg Veckans Affärer att Telelogics potential är underskattad och bolaget är en uppköpskandidat. Aktien var upp 1,2 procent till 17,40 kronor.

Börsveckans köprekommendation för Klippan, där en potentiell uppgång med 200 procent målades upp, gav aktien kraft och den steg 31,8 procent till 20,30 kronor.

Verkstadssektorn hade en stark utveckling med stöd från SKF och Sandvik. Aktierna var upp 2 respektive 1,50 kronor till 340 och 298 kronor.

I fordonssektorn steg Scania 7 kronor till 312 kronor medan Volvo noterades 50 öre lägre på 314,50.
"Det enda jag har hört vid bordet är att en del byter från Volvo till Scania", säger en mäklare till Direkt.

Även SAS gick starkt med en uppgång på 6,0 procent till 79 kronor.
"Det känns lite ologiskt med tanke på att oljan står så högt", kommenterar en mäklarchef.

Active Biotech steg 7,6 procent till 42,50 kronor efter att amerikanska Biogens och irländska Elans preparat mot multipel skleros, Tysabri, dragits tillbaka från den amerikanska marknaden.

"Det påverkar självklart konkurrensläget positivt för oss. Sedan vill vi ju gärna veta mer om vad som orsakat biverkningarna med Tysabri, men vi känner ingen oro för vår produkt", säger Sven Andréasson, VD för Active Biotech till Direkt.

Bland de rapporterande bolagen noterades Rörvik Timber och Daydream 1,3 procent respektive 2,7 procent lägre på 11,65 och 2,53 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?