Hoppa till innehållet

Annons

Skandia vände ned

Stockholmsbörsen handlades kring nollstrecket under måndagen med stöd från finanssektorn men med Skandia på minus efter en svag rapport.

"Det var god omsättning trots att det var måndag och sportlov. I övrigt var det lite avvaktande handel med orostecken i form av bland annat högt oljepris och svag öppning i USA", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 stängde oförändrat på 770,0 och omsättningen uppgick till 14,7 miljarder kronor.

Ericsson noterades oförändrad på 20,20 kronor. På måndagen höjde Standard & Poors kreditbetyget för bolagets långsiktiga upplåning till BBB-, från BB+ och utsikterna för betyget är positiva.

Nokia var samtidigt ner 1 krona till 111 kronor.

Skandias rapport fick ett kluvet mottagande och låg på plus under förmiddagen för att sedan vända ner för att stänga 90 öre lägre på 36,60 kronor.

Rapporten innehöll ett rörelseresultat på minus 673 miljoner kronor som belastades av en nedskrivning av innehavet i brittiska Bankhall med 931 miljoner kronor. Analytikerna hade väntat sig ett positivt resultat på 439 miljoner kronor utan någon nedskrivning.

Flertalet poster av engångskaraktär fanns i rapporten, både av positiv och negativ karaktär. Sammantaget var dock utfallet sämre än väntat, enligt analytiker.
"Det var de viktiga posterna som var sämre än väntat", säger en analytiker till Direkt.

Skandias nyförsäljning av fondförsäkringsprodukter steg med 24 procent i fjärde kvartalet och skedde främst i Tyskland.
"Tyskland var väldigt bra, men är mycket av en engångshändelse", påpekade analytikerna för Direkt.

Finanssektorn gav stöd till OMXS 30 med Nordea och SEB upp 75 öre respektive 1,50 kronor till 72 och 132,50 kronor. Handelsbanken och Föreningssparbanken steg också och noterades 50 öre respektive 1 krona högre på 167 kronor respektive 169 kronor.

Veckans Affärer skrev i en köp-rekommendation på måndagen att Föreningssparbanken är en stabil aktie men att en snabb omvärdering inte är att vänta.

Bland de andra rekommendationerna ansåg Veckans Affärer att Telelogics potential är underskattad och bolaget är en uppköpskandidat. Aktien var upp 1,2 procent till 17,40 kronor.

Börsveckans köprekommendation för Klippan, där en potentiell uppgång med 200 procent målades upp, gav aktien kraft och den steg 31,8 procent till 20,30 kronor.

Verkstadssektorn hade en stark utveckling med stöd från SKF och Sandvik. Aktierna var upp 2 respektive 1,50 kronor till 340 och 298 kronor.

I fordonssektorn steg Scania 7 kronor till 312 kronor medan Volvo noterades 50 öre lägre på 314,50.
"Det enda jag har hört vid bordet är att en del byter från Volvo till Scania", säger en mäklare till Direkt.

Även SAS gick starkt med en uppgång på 6,0 procent till 79 kronor.
"Det känns lite ologiskt med tanke på att oljan står så högt", kommenterar en mäklarchef.

Active Biotech steg 7,6 procent till 42,50 kronor efter att amerikanska Biogens och irländska Elans preparat mot multipel skleros, Tysabri, dragits tillbaka från den amerikanska marknaden.

"Det påverkar självklart konkurrensläget positivt för oss. Sedan vill vi ju gärna veta mer om vad som orsakat biverkningarna med Tysabri, men vi känner ingen oro för vår produkt", säger Sven Andréasson, VD för Active Biotech till Direkt.

Bland de rapporterande bolagen noterades Rörvik Timber och Daydream 1,3 procent respektive 2,7 procent lägre på 11,65 och 2,53 kronor.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera