1515
Annons

Bred uppgång på Europabörser

De europeiska börserna stärktes på bred front under fredagen. En del av bränslet kom i form av reviderad amerikansk statistik, vilken visade på en något högre tillväxt än förväntat under det fjärde kvartalet. Bland vinnarna fanns främst olje- och gruvrelaterade aktier.

"På i stort sett alla områden finns utrymme för kursuppgångar", sa Alain Peters, investeringschef vid Dexia Asset Management, till Bloomberg News.

Klockan 17.25 hade Bloomberg European 500 stigit 1,0 procent och DJ Euro Stoxx 50 noterades 1,1 procent högre.

Inom oljesektorn gav Total och BP stöd med uppgångar på 2,6 respektive 2,0 procent. Aprilterminen för brentolja backade emellertid tillbaka något på IPE i London, efter torsdagens prisuppgång.

Gruvjätten BHP Billiton klättrade 3,6 procent i London. Merrill Lynch har höjt sin vinstprognos med mellan 2 och 22 procent för räkenskapsåren 2005-2007.

Sektorkollegan Rio Tinto, som också åtnjöt uppjusteringar från Merrill Lynch, handlades 3,2 procent högre.

Andra vinnare under fredagen fanns att finna inom telekomsektorn. Bland telekomoperatörerna steg Belgacom 3,3 procent efter fredagsmorgonens resultatrapport, som innehåll förslag om återköp för upp till 300 miljoner euro tillsammans med utdelning av 692 miljoner euro. Av telekomtillverkarna steg Ericsson och Nokia med 3,1 respektive 2,4 procent.

Inte långt därefter följde mjuk- och hårdvaruföretag efter positivt statistik från USA, som visade på en ökad aktivitet inom sektorn. ASML steg med 2,9 procent medan ST Microelectronics avancerade 1,5 procent. SAP gick upp 0,9 procent.

Deutsche Börse-aktien steg mot rekordnivåer och noterades vid 17-tiden 3,8 procent högre till 55,70 euro. Storägaren Fidelitys val att inte stödja budet på London Stock Exchange låg bakom kursförstärkningen.

"Det är en hel del kortsiktigt spekulativa pengar som går in i Deutsche Börse under morgonen eftersom aktieägarnas motstånd mot LSE-budet ökar", sa en mäklare till AFX News.

Bland Europabörserna steg CAC 40 i Paris med 1,4 procent medan Frankfurts DAX-index avancerade 1,0 procent. I London noterade FTSE 100 en uppgång om 0,6 procent.

Även på de nordiska börserna pekade indexen uppåt. Helsingforsbörsen gick i täten med en uppgång på 1,2 procent, stärkt av bland annat Nokia och Tietoenators uppgångar under fredagen.

Oslobörsens OBX var upp 0,9 procent och i Köpenhamn noterades KFX 0,3 procent högre. Stockholms OBXS 30 stärktes 1,0 procent.


Taiwan ställs utanför amerikansk stillahavspakt

USA nysatsar på att skapa en stillahavspakt med närstående länder, för att motverka Kinas inflytande. Enligt president Joe Biden ingår inte Taiwan i pakten.

Foto:Susan Walsh

Beskedet om att en handelspakt planeras kom från Vita husets säkerhetsrådgivare Jake Sullivan på söndagen. Beskedet har varit väntat en längre tid, men med viss förvåning konstaterades det att Taiwan inte finns med på listan över länder som föreslås ingå i sammanslutningen.

Folkrepubliken Kina anser att Taiwan är en del av landet, och Peking erkänner inte Taiwans självständighet.

USA i sin tur stödjer Taiwans oberoende ställning gentemot Folkrepubliken.

”Vi ser på möjligheter att fördjupa vårt ekonomiska partnerskap med Taiwan, även i frågor om högteknologi”, sade Sullivan.

”Men vi gör detta främst genom bilaterala kontakter.”

President Biden ska diskutera utvecklingen och eventuella allianser med Japans premiärminister Fumio Kishida på måndagen. Under presidentens pågående statsbesök har han även avklarat ett besök i Sydkorea.

Peking har kritiserat planerna på en handelspakt.

”Vi hoppas att de bygger en öppen och inkluderande sammanslutning av vänner i Stilla havet, snarare än att skapa exklusiva klickar. Det är viktigt att de gör mer för att skapa fred och utveckling, och inte skapar tumult och kaos i regionen, har Wang Wenbin, talesperson för kinesiska utrikesdepartementet, sagt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?