Bred uppgång på Europabörser

De europeiska börserna stärktes på bred front under fredagen. En del av bränslet kom i form av reviderad amerikansk statistik, vilken visade på en något högre tillväxt än förväntat under det fjärde kvartalet. Bland vinnarna fanns främst olje- och gruvrelaterade aktier.

"På i stort sett alla områden finns utrymme för kursuppgångar", sa Alain Peters, investeringschef vid Dexia Asset Management, till Bloomberg News.

Klockan 17.25 hade Bloomberg European 500 stigit 1,0 procent och DJ Euro Stoxx 50 noterades 1,1 procent högre.

Inom oljesektorn gav Total och BP stöd med uppgångar på 2,6 respektive 2,0 procent. Aprilterminen för brentolja backade emellertid tillbaka något på IPE i London, efter torsdagens prisuppgång.

Gruvjätten BHP Billiton klättrade 3,6 procent i London. Merrill Lynch har höjt sin vinstprognos med mellan 2 och 22 procent för räkenskapsåren 2005-2007.

Sektorkollegan Rio Tinto, som också åtnjöt uppjusteringar från Merrill Lynch, handlades 3,2 procent högre.

Andra vinnare under fredagen fanns att finna inom telekomsektorn. Bland telekomoperatörerna steg Belgacom 3,3 procent efter fredagsmorgonens resultatrapport, som innehåll förslag om återköp för upp till 300 miljoner euro tillsammans med utdelning av 692 miljoner euro. Av telekomtillverkarna steg Ericsson och Nokia med 3,1 respektive 2,4 procent.

Inte långt därefter följde mjuk- och hårdvaruföretag efter positivt statistik från USA, som visade på en ökad aktivitet inom sektorn. ASML steg med 2,9 procent medan ST Microelectronics avancerade 1,5 procent. SAP gick upp 0,9 procent.

Deutsche Börse-aktien steg mot rekordnivåer och noterades vid 17-tiden 3,8 procent högre till 55,70 euro. Storägaren Fidelitys val att inte stödja budet på London Stock Exchange låg bakom kursförstärkningen.

"Det är en hel del kortsiktigt spekulativa pengar som går in i Deutsche Börse under morgonen eftersom aktieägarnas motstånd mot LSE-budet ökar", sa en mäklare till AFX News.

Bland Europabörserna steg CAC 40 i Paris med 1,4 procent medan Frankfurts DAX-index avancerade 1,0 procent. I London noterade FTSE 100 en uppgång om 0,6 procent.

Även på de nordiska börserna pekade indexen uppåt. Helsingforsbörsen gick i täten med en uppgång på 1,2 procent, stärkt av bland annat Nokia och Tietoenators uppgångar under fredagen.

Oslobörsens OBX var upp 0,9 procent och i Köpenhamn noterades KFX 0,3 procent högre. Stockholms OBXS 30 stärktes 1,0 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?