Räntor & valutor: Kronan stärktes något

Svenska räntor inledde torsdagen med ett uppställ på 4-5 punkter som en justering till högre utlandsräntor, men uppgången gröptes ur under eftermiddagen, bland annat efter amerikansk statistik.

Räntan på den tioåriga benchmarkobligationen 1049 slutade 4 punkter upp på 3,88 procent, och räntegapet mot Tyskland var oförändrat på 16 punkter.

"Det har varit ganska surt i marknaden en tid nu och det står och väger", kommenterade en analytiker dagens handel.

Vice Riksbankschef Irma Rosenberg upprepade i ett tal på torsdagen i stort sett samma åsikt som tidigare framförts av kollegan Kristina Persson om att det, trots den låga inflationen, inte finns någon anledning att sänka reporäntan.

En analytiker ansåg att Irma Rosenberg ytterligare klargjorde att Riksbanken har fokus på tillväxten.

Irma Rosenberg konstaterade i sitt tal att drivkrafterna bakom den låga inflationen är utbudsfaktorer som i sig verkar stimulerande på tillväxten.

"Tillväxten är redan hög och överstiger vad som bedöms vara långsiktigt hållbart. Penningpolitiken är dessutom expansiv i dagsläget, vilket bland annat bidrar till att hushållsupplåningen och priserna på bostäder stiger i snabb takt", sa Irma Rosenberg och tillade att hon mot den bakgrunden har gjort och även i dagsläget gör bedömningen att efterfrågan inte behöver stimuleras ytterligare med penningpolitiken.

"Samtidigt förtjänar det som alltid att understrykas att denna bedömning gäller i dag och under de förutsättningar som nu råder. Om vi exempelvis skulle se en tydligt svagare konjunktur skulle bedömningen kunna bli en annan", sa Irma Rosenberg.

Danske Bank håller inte med om denna syn utan beslutade (före talet) att ändra sin prognos för Riksbankens agerande och tror nu att Riksbanken kommer att sänka reporäntan med ytterligare 25 punkter till 1,75 under andra kvartalet.

Danske Banks nya prognos baseras på diskussionen om att Riksbanken inte vill motverka låga importpriser genom att pressa upp inhemska priser. Detta för att det skulle leda till oönskade konsekvenser för finansmarknaden och bostadspriser.

"Vi håller inte med... Ökad konkurrens i livsmedelssektorn, slopandet av EU:s textilkvoter, ett allmänt ökat intresse att flytta produktion till lågkostnadsländer, fortsatt svag arbetsmarknad, lägre hyreshöjningar etc. och en starkare växelkurs verkar för att hålla kostnadstrycket nere", skrev Danske Bank.

Europaräntorna visa små rörelser under dagen.

Två tyska delstater redovisa sina inflationssiffror för februari på torsdagen och båda kom in lite högre än väntat, främst på grund av högre priser på grönsaker och olja.

USA-räntorna sjönk något efter statistik som visa att orderingången på varaktiga varor minskade med 0,9 procent i januari istället för att var oförändrad, som analytiker räknat med.

Analytiker påpekade dock att ett kraftigt fall för orderingången på flygplan dolde en växande efterfrågan på andra amerikanska varaktiga varor.

"Huvudsiffran var väldigt nära vår prognos, men de underliggande detaljerna i rapporten var mycket starkare än väntat. Till exempel kapitalvaror exklusive försvars- och flygindustrin som ökade nästan 3 procent (jämfört med en väntad nedgång med 1,5 procent). Leveranserna var också betydligt bättre än väntat", skrev Morgan Stanley-analytikern David Greenlaw i en kommentar.

Dessutom reviderades decemberstatistiken upp.

Den tioåriga benchmarkräntan noterades till oförändrade 4,24 procent, jämfört med onsdagens svenska stängning. Räntepapper med kortare löptider pekade svagt uppåt inför enemission av tvååriga statspapper för 24 miljarder dollar.

På valutamarknaden stärktes dollarn lite grand mot såväl euro som yen på eftermiddagen. Högre oljepriser uppgavs ha tyngt framförallt yenen. Handeln uppgavs vara försiktig efter statistiken, som, enligt handlare AFX News talat med, tydde på en lite trögare USA-ekonomi.

Kronan stärktes rejält på morgonen och analytiker talade om "ett stort flöde som gick igenom". Under dagen tappade kronan åter en del och noterades klockan 16.15 till 9:075 mot euron, vilket var 2 öre starkare än vid onsdagens stängning. Mot dollarn hade kronan stärkts knappt 2 öre till 6:866. Mätt i TCW-index hade kronans värde ökat till 123,86 (124,35).


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?