1515
Annons

Banker i täten på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen stretade emot den något svagare tendensen på aktiemarknaderna i övriga Europa och USA på torsdagen. Bankerna låg i täten för uppgången, som dock mattades av något efter USA-börsernas öppning.

"USA är lite svagare på grund av statistik över oljelagren, det är det som har hänt under eftermiddagen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 avslutade 0,3 procent högre på 761,1. Omsättningen låg på 14,2 miljarder kronor.

Nordea, som stärktes 2,6 procent efter onsdagens bokslutsrapport, fortsatte upp 1 krona till 70. Alfred Berg/ABN Amro har dragit upp sin rekommendation från öka till köp.

"Nordea är den enda bank som kommit med en rapport som indikerar potential för bolaget som sådant. Bankerna befinner sig i ett mellanläge, det är svårt att säga om det ska upp eller ned framöver", säger en mäklare.

Inom finanssektorn drog storbanksaktierna annars växelvis uppåt. Föreningssparbanken avslutade 2 kronor högre på 168:50 och Handelsbanken var upp 1 krona till 166:50, medan SEB tappade 1 krona till 129:50.

Skandia, vars bokslutsrapport väntas på måndag, avancerade 1 krona till 37:30.

Vid stängning noterades Ericsson 10 öre lägre på 19:60 kronor, efter att ha tillbringa större delen av handelsdagen på plus. Bolaget har fått en CDMA-order från Indien samt slutit ett ramavtal gällande CDMA-telefoner med telefontillverkare som Axesstel, Anydata och Ubiquam.

Mot strömmen gick Astra Zeneca som tappade 4 kronor till 278. Enligt en studie förlorar cancerpreparatet Iressa sin verkan över tiden, eftersom tumörer ändrar skepnad för att lura läkemedlet. För den ifrågasatta blodproppshämmaren Exanta tycks marknaden inte se någon framtid.

"Jag räknar inte med någon framtid för Exanta. Astra Zeneca kommer aldrig att lägga de fem år som behövs för att göra ytterligare en större studie med risken att den visar samma sak som de tidigare", säger en analytiker till Direkt.

Fastigheter, som hörde till onsdagens stjärnskott, tuffade vidare uppåt. JM stärktes ytterligare 4 procent till 221:50 kronor. Enligt VD Johan Skoglund står sig den goda efterfrågan på bostäder hittills under 2005.

"Om man jämför med fjärde kvartalet är det ingen förändring i marknaden fram till i dag, utan det är fortsatt tryck på bostadsrätter", sade han vid en rapportpresentation på torsdagen.

Även Wallenstam fortsatte mot nya rekordnoteringar och betalades 1 krona högre till 348, efter att som mest ha nosat på 361-kronorsnivån.

MTG var ytterligare en aktie som visade gott gry, upp 6,7 procent till 206 kronor.

Det samma gällde Eniro som steg 4 procent till 79 kronor. Analytiker hade emellertid svårt att hitta en förklaring till kursuppgången.

"Jag blir så förbannad, jag har den på minska. Jag har svårt att förstå vad folk ser, det är inte billigt det här bolaget", säger en analytiker till Direkt.

Torsdagens odiskutabla vinnare var Bioinvent. Aktien rusade 22 procent till 12:60 kronor sedan provrörsförsök med bolagets HIV-medicin visat positiva resultat. VD Svein Mathisen beskriver resultatet som ett mycket viktigt steg.

Biogaia handlades upp 4,9 procent till 13:85 kronor. Bolaget har tecknat femårigt distributionsavtal som ger J Health Enterprise exklusiva rättigheter att distribuera Reuteritabletter i Hongkong.

Vostok Nafta, som i sin delårsrapport skriver att marknaden är för negativ till ryska portföljbolaget Gazprom, avancerade 2:50 till 124 kronor.

Lika rapportaktuella Lundin Petroleum stängde 30 öre högre på 48:60 kronor, efter att ha backat inledningsvis efter bokslutskommunikén. VD Ashley Heppenstall räknar inte med att kunna borra vid bolagets fält i Sudan under 2005.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?