Rapport lyfte JM på börsen

En initial nedgång blev till en pytteliten uppgång på onsdagens Stockholmsbörs. Börser runt om i Europa andades ut då det visat sig att inflationstakten inte var så hög som befarat i USA i januari, vilket bidrog till en vändning under eftermiddagen.

OMXS stängde knappt 0,1 procent högre på 759,2. Omsättningen uppgick till 8,1 miljarder kronor.

Nordea stärktes 1:75 kronor till 69 kronor. Rörelseresultatet på 636 miljoner euro för fjärde kvartalet låg klart över analytikernas förväntningar på 526 miljoner euro, enligt SME Direkt.

I samma sektor sjönk Föreningssparbanken A 2 kronor till 166:50 kronor. SHB A fortsatte ned 2 kronor till 165:50 kronor, efter att på tisdagen ha presenterat sin rapport för 2004. SEB A var dock upp 1:50 kronor på 130:50 kronor.

"Handelsbanken var okej men inte tillräckligt bra. Nordea var bra. Frågan är om Nordea orkar vidare uppåt, och kanske ska den en bit till på det här. Annars känns det som om bankerna har gjort sitt det här varvet. Man har sett en tendens till att folk tar lite vinster när kurserna tickar uppåt", säger en mäklarchef.

Bygg- och fastighet gick strålande. JM höjer utdelningen till 7 kronor (5). Därtill föreslås inlösen av aktier för cirka 1 miljard kronor, motsvarande cirka 43 kronor per aktie. Wallenstam höjer utdelningen till 7:50 kronor (6) och föreslår aktiesplit på 5:1. JM och Wallenstam stärktes med 7,6 respektive 7,1 procent.

Lundbergs B föll däremot 2:50 kronor till 307 kronor efter sin rapport. Resultatet efter skatt ökade till 1.694 kronor i fjol, jämfört med 910 miljoner kronor för 2003.

I övrigt betecknades handeln som håglös, utan någon särskild inriktning.

"Det snackas inte om något särskilt just nu. Vi går mot slutet på rapportsäsongen och folk sitter och grunnar på vad de ska göra härnäst", säger mäklarchefen.

Inom telekom gick Ericsson B ned 30 öre till 19:70 kronor medan Nokia backade 2 till 109:50 kronor.

Teliasonera var ned 10 öre på 40:20 medan Tele2 B backade 50 öre till 241:50. Affärsvärldens skvallerspalt Börsgolvet dammar av det gamla ryktet om att Comviq ska säljas, den här gången till Telenor.

Astrazeneca tappade 4 kronor till 282 kronor efter lite blandade besked kring bolaget under dagen. S&P Equity sänker sin rekommendation från starkt köp till behåll. Amerikanska investmentbanken Edward Jones inleder ny bevakning med en köprekommendation. Vidare kom beskedet att amerikanska FDA godkänner Atacand för behandling för hjärtsvikt.

Verkstadsbolagen, som var under press fram till den amerikanska KPI-siffran fick börsen att vända, slutade upp i stället. Sandvik steg 1 krona till 289:50 kronor, Atlas Copco A betalades 5 kronor högre på 340 medan SKF B steg 1:50 till 333 kronor.

Billerud backade 2:50 kronor, eller 2,3 procent, till 105:50 kronor efter att ha meddelat att VD Bert Östlund lämnar sin befattning den 1 mars. Behovet av en ledning med en annan mer marknadsorienterad inriktning är orsaken till VD-skiftet, uppger ordförande Ingvar Petersson för Nyhetsbyrån Direkt.

Flera av de mindre bolagen som presenterat sina rapporter återfanns på vinnarlistan. Sign on steg med 4,1 procent

Lappland Goldminers steg 10,9 procent till 35:50 kronor, efter det att bolaget meddelat att det genomför en riktad nyemission på 32 miljoner kronor.

West Siberian Resources, som släppte sin rapport efter stängning i tisdags, steg initialt men slutade 3,5 procent lägre. Bolaget utvärderar en företrädesemission och varnar för att oljeproduktionen blir väsentligt lägre under februari månad.

Tripep, som på tisdagen fått ett patent för Chronvac, fortsatte uppåt med 1,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?