1515
Annons

Oljan pressade Wall Street

Börserna i New York klarade inte att stå emot trycket av ett stigande oljepris samtidigt som dollarn försvagades på tisdagen.

Dow Jones index sjönk 1,6 procent till 10.611. S&P 500 och Nasdaq föll med 1,4 procent vardera.

Till de sämsta branscherna hörde däck och gummi, stål och gör-det-själv sektorn.

Terminspriset på olja steg med 2:75 dollar till 51:10 dollar per fat.

"Folk är fortfarande av uppfattningen att vad som är bra för energisektorn är dåligt för allt annat. Det kommer att bli tufft i år", säger Jerry Castellini, förvaltare vid Castleark Management, till Bloomberg News.

Nedgången i dollarn utlöstes av beskedet att den sydkoreanska centralbanken överväger diversifiering av sin valutareserv. Dollarfallet närde spekulationer om att Federal Reserve måste höja räntorna snabbare än vad som tidigare väntats.

Home Depot föll 4,1 procent efter besvikelse över delårsrapporten. Inom gör-det-själv segmentet backade även Lowes, ned 1:22 dollar till 57:53 dollar.

Federated Department Stores backade 2,5 procent efter en vinstvarning, medan Wal-Mart sjönk 1,4 procent. Merck rekylerade ned 4,3 procent, mest i Dow Jones, efter kursrallyt i fredags.

På Nasdaq steg Level 3 Communications 18,1 procent efter att ha eliminerat ett "giftpiller" som har försvårat eventuella uppköp av bolaget. Bolaget ska också dra in 880 miljoner dollar genom att utfärda konvertibler.

MCI steg 1,5 procent på förhoppningar om att Qwest ska höja sitt bud på bolaget redan denna vecka. Qwest gick samtidigt ned 0,3 procent. Inom samma segment steg Verizon med 0,2 procent, och bolaget var därmed det enda som lyckades stiga i Dow Jones-index.

National Semiconductor steg 1,0 procent på spekulationer om en omvänd vinstvarning.

Ericsson stängde 46 öre lägre än slutkursen i Stockholm.

Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades till 4,28 procent, 2 punkter högre jämfört med stängning i måndags.

Omsättningen uppgick till 1.676 miljoner aktier på New York Stock Exchange, medan omsättningen på Nasdaq blev 2.058 miljoner aktier.


USA: Inte vår sak att lösa Turkiets nej

Att Turkiet har satt sig på tvären i frågan om Sveriges och Finlands Natomedlemskap är inte ett problem som USA ansvarar för att lösa. Det säger det amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price, rapporterar Reuters.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.
Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Ned Price.Foto:Andrew Harnik

”Frågan om Turkiets inställning till Finlands och Sveriges Natoanslutning är inte en bilateral fråga mellan USA och Turkiet”, säger han i ett telefonintervju enligt nyhetsbyrån.

Price tillägger dock att Vita huset för samtal med den turkiska regeringen och att man från amerikanskt håll är övertygade om att konflikten kommer att lösas.

”Vi förblir övertygade om att Turkiets oro kommer att åtgärdas och att vi som allians kan nå konsensus kring Finlands och Sveriges anslutningsprocess.”

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hävdar att Sverige skyddar medlemmar av terrorstämplade kurdiska PKK och kräver att Sverige utvisar 30 personer. Flera analytiker tror dock att Turkiet också kan försöka pressa USA i flera frågor där länderna är oense. Det handlar bland annat om USA:s stöd till den kurdiska YPG-milisen i Syrien, som har stridit mot terrorrörelsen IS, och om amerikanska sanktioner mot Turkiet efter att landet köpt ryskt luftvärn.

Ned Prices uttalanden om att USA inte ser sig som en part i den uppkomna konflikten är i linje med vad den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan sade i torsdags.

”Det här är inte en fråga för USA”, sade han då, men tillade att Vita huset var angeläget om att frågan ska få en lösning och att man var redo att hjälpa till.

”För deras del arbetar Finland och Sverige direkt med Turkiet, men vi samtalar också med Turkiet om den här frågan”, säger Price, enligt Reuters.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?