Dollarförsvagning satte press i Tokyo

Det pekade nedåt på merparten av de asiatiska börserna på tisdagen sedan dollarn försvagats mot bland annat den japanska yenen.

Det satte som vanligt press på japanska exportbolag såsom Toyota Motor och Advantest.

"Bolag med stor exponering utanför Japan kommer att pressas när yenen stärks. Det kommer att sätta press på marginalerna", säger en portföljförvaltare till Bloomberg News.

Nedgången i Tokyo späddes på av Citizen Watch och Central Glass sedan bolaget sänkt sina prognsoser för helåret.

Åt andra hållet gick NEC sedan Morgan Stanley höjt sin rekommendation för bolaget.

Den höjning Morgan Stanley lämnade på måndagen avseende läkemedelsbolaget Shionogi, som utvecklat Astrazenecas Crestor, fick fortsatt verkan på tisdagen.

Tokyobörsens Nikkei 225 sjönk med 0,5 procent till 11.598, medan det bredare Topix slutade 0,4 procent lägre.

Gruvsektorn som gick starkt på måndagen vände ned och slutade som sämsta bransch, ned 1,4 procent. På vinnarsidan fanns bland andra flygbolagen, men uppgången var marginell.

I Hongkong stannade index förmiddagens handel på minus i avvaktan på tisdagens statistik över konsumentprisindex för januari. Hang Seng-index var ned 0,3 procent.

Taiwanbörsens Taiex handlades ned 0,6 procent och sydkoreanska Kospi 200 slutade 1,0 procent lägre.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?