1515
Annons

Dollar och olja tyngde Europabörserna

Det pekade nedåt på de ledande europeiska börserna under tisdagen. Svagare dollar och högre oljepris bidrog till nedgången. Bland de sämsta branscherna fanns stålbolagen med en nedgång på 2,3 procent.

Omkring klockan 17.40 noterades Bloomberg European 500 ned 0,7 procent ned medan DJ Euro Stoxx 50 retirerade 0,6 procent.

Oljepriset passerade 50 dollar per fat i New York sedan vädret varit kallare än normalt i USA och Europa, med ökad efterfrågan som följd.

"En försvagad dollar och en uppgång i råoljepriset talar emot utsikterna för europeiska aktier och vinster", sammanfattar Luis Benguerel, förvaltare vid Interbrokers, till Bloomberg News.

Japans två största ståltillverkare, Nippon Steel och JFE Steel, kommer att betala Brasiliens Cia Vale do Rio Doce 71,5 procent mer för järnmalm under året som startar den 1 april. Det är betydligt mer än de 40 procent analytiker vid Merrill Lynch räknat med.

Då järnmalm är en viktig insatsråvara för stålbolagen sänkte uppgifterna stålsektorn på tisdagen. Arcelor gick ned 2,9 procent medan Corus sjönk 3,8 procent.

Den svagare dollarn satte samtidigt press på många håll, bland annat biltillverkare och reseföretag.

Hotellkedjan Accor, som har 19 procent av sin omsättning i USA, tappade 0,2 procent. Citigroup satte press på Hilton Group efter att hotellkedjan fått rekommendationen sälj. Hilton tappade 2,7 procent i London.

Bland fordonstillverkarna tappade Volkswagen 1,0 procent medan MAN sjönk 1,6 procent.

En annan förloraraktie i Frankfurt, där DAX gick ned 0,8 procent, var Deutsche Boerse. Bolaget presenterade sin rapport för fjärde kvartalet efter Europabörsernas stängning i måndags. Resultatet var lägre än väntat men försäljningen var högre än väntat. Deutsche Boerse sjönk 0,8 procent.

"Det verkar som att kostnaderna under fjärde kvartalet var högre än marknaden hade räknat med", kommenterar en mäklare, enligt AFX News.

Telefonica tappade 2,9 procent i Madrid. Spekulationer om ett svagt resultat i Telefonica Moviles bidrog till nedgången, enligt Bloomberg News.

Det tyska cementbolaget Heidelbergcement fortsatte ned 0,3 procent på måndagens uppgift att bolaget räknar med med ta in 270 miljoner euro genom en nyemission.

FTSE-100 gick ned 0,6 procent och i Paris backade CAC-40 0,5 procent.

I Norden var utvecklingen mer blandad. OBX i Oslo gick ned 0,5 procent med Stolt Offshore som sänkte.

Köpenhamns KFX stängde däremot 0,2 procent högre. Novo Nordisk och GN Store Nord gav stöd för uppgången.

Hex Generalindex i Helsingfors stärktes med 0,4 procent. E.on Finland steg 3,3 procent medan Rautaruukki föll 6,2 procent. M-Real sjönk 4,6 procent.


Innehåll från ZignSecAnnons

Global handel med lokala regler: så uppfyller du samtliga KYC-krav via en anslutning

Vi lever i en global ekonomi, men reglerna och tekniken kring digital identifiering och kundkännedom skiljer sig markant mellan olika länder. Något som ställer till rejäla problem för företag som vill gå in på fler än en marknad.

– Vi löser problemet genom att erbjuda företag global täckning för automatiserad digital identitetsverifiering av kunder och användare, samt efterlevnad av KYC-regler (Know Your Customer), säger Jason Coombes, COO på ZignSec.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Tack vare internet är det i dag relativt lätt för företag att kopiera, skala upp och expandera sin affärsmodell till olika länder. Det som inte är lika enkelt är att förhålla sig till olika länders lösningar när det gäller att verifiera kundernas identitet på nätet.

– I Sverige använder vi BankID och det fungerar jättesmidigt här, men det räcker att du expanderar verksamheten till Danmark så måste du även kunna hantera deras e-legitimation, säger Jason Coombes.

– Kommer du sen till Tyskland har de ytterligare ett helt annat system, för att inte tala om USA eller Afrika. I många delar av världen sker digital identitetsverifiering fortfarande med fysiska ID-dokument vilket kräver betydligt fler tekniska lösningar för företag som vill eller måste införskaffa likvärdig kundkännedom. Identitetsverifiering med en nationell e-legitimation som exempelvis MitID räcker i många fall inte heller för fullvärdig kundkännedom utan att förstärkas med exempelvis PEP och sanktionskontroller.

Olika länder, olika regelverk

I vissa branscher krävs fortfarande manuell hantering av kundkännedom eftersom de regulatoriska kraven är så komplexa. Men på de flesta områden, till exempel identitetsverifiering, går den här kontrollen idag att göra automatiskt.

– Det mänskliga ögat är inte lika bra på att verifiera id-handlingar som tekniska lösningar är. I dag finns teknik för att både digitalisera och automatisera id-kontrollen, och vårt system erkänner fler än 10 000 ID-dokumentmallar från fler än 170 länder, förklarar Jason Coombs.

Jason Coombes är COO på ZignSec.
Jason Coombes är COO på ZignSec.

Det innebära att oavsett vilket system landet erbjuder och oavsett vilken ID-handling som används av kunden kan ZignSecs system automatiskt, snabbt och noggrant identitetsverifiera personen på andra sidan. Genom att erbjuda den här bredden av lösningar blir ZignSec en ”one-stop-shop” för företag som behöver hjälp med identifieringslösningar samt hela spektrat av tjänster inom Know Your Customer (KYC).

– Vi jobbar med en aggregeringsmodell, inte bara i de nordiska länderna eller EU utan i hela världen.

Enklare, flexiblare och billigare

Och fördelarna med det här arbetssättet är många. För det första blir det enklare, för det andra blir det säkrare.

– Eftersom vi har flera olika lösningar för varje marknad blir våra kunder mindre utsatta om ett system går ner, för då kopplar vi bara på en annan lösning.

För det tredje blir det billigare.

– Eftersom vi tillhandahåller större volymer via våra leverantörer leder det till att vi oftast kan erbjuda våra kunder konkurrenskraftiga priser. Dessutom blir det enklare för våra kunders ekonomiavdelningar. Istället för att de ska få sjutton olika fakturor från sjutton olika länder får de en enda faktura, från oss.

Dessutom kommer de regulatoriska kraven gällande identitetsverifiering och kundkännedom att öka i den digitala världen.

– De här kraven behöver heller inte bara komma från myndigheter. Till exempel har sajter för gig-jobbare börjat kräva identitetsverifiering för att minska bedrägerier, och flertalet länder överväger att införa autentiseringskrav av användare för sociala medier. Lägg därtill kraven på att strama upp krypto-marknaden så att inte det blir laglöst land så inser man att det kommer att bli ohållbart för internationella företag att inte ha en leverantör som erbjuder teknik för komplett och global KYC-efterlevnad via en enda anslutning.

Så kan du enkelt uppfylla alla KYC-krav på olika marknader via en plattform

Mer från ZignSec

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZignSec och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?