1515
Annons

Läkemedel går starkt i Europa

Den tidiga uppgång som noterades i Europahandeln kom av sig och vid lunchtid stod de flesta större börser på minus. Måndagens största optimism stod att finna inom läkemedelsbranschen medan sektorindexen gas, elektricitet och vatten tappade rejält.

Klockan 12.30 noterades Bloomberg European 500 0,3 procent ned medan DJ Euro Stoxx 50 noterades oförändrat.

Läkemedelsaktierna var som helhet 2,8 procent upp. Sektorn gick starkt i Tokyo på spekulationer om en fortsatt konsolidering men den främsta injektionen kom från fredagens besked då en rådgivande FDA-panel rekommenderade att behålla kontroversiella cox-2-preparat på marknaden. FDA behöver inte men brukar ta rekommendationer från rådgivande kommittéer.
"Det här ger läkemedelsaktierna globalt sett lite andrum", konstaterar Emmanuel Soupre, fondförvaltare vid Neuflize Gestion i Paris, skriver Bloomberg News.

FDA-panelens slutsats var bland annat att Pfizers cox-2-preparat ökar risken för hjärtproblem men att fördelarna väger tyngre än riskerna. Beskedet lyfte andra bolag med cox-2-preparat i olika stadier så som Glaxosmithkline vars aktie steg 3,6 procent.

Novartis, som även bjöd på egna nyheter, steg 2,9 procent. Bolaget köper tyska generikaföretaget Hexal och två tredjedelar av det amerikanska generikabolaget Eon Labs samt lägger bud på Eons resterande aktier.

I sektorn i övrigt var Astra Zeneca 3,2 procent upp i London, Sanofi-Aventis steg 3,1 procent och Merck KGAA noterades 3,8 procent högre.

Sämre gick det för det tyska kraftkonglomeratet RWE som tappade 3,0 procent. Siemens stod emot nedgången i Frankfurt och noterades 0,1 procent upp. Enligt Sunday Times erbjuder bolaget investerare att köpa sin mobiltelefonenhet för 500 miljoner euro. Som helhet var DAX-index ned med 0,3 procent.

FTSE-100 var 0,2 procent ned. National Grid, som äger och driver el- och gasnät i Storbritannien, backade 3,8 procent. Aktien sänktes från behåll till minska av Dresdner Kleinwort Wasserstein.

I Paris backade CAC-40 0,4 procent med kraftbolaget Suez som största sänke, ned 3,2 procent.

I Norden var det blandad utveckling. OBX i Oslo steg 0,2 procent och Köpenhamns KFX noterades 0,5 procent upp.

Hex Generalindex i Helsingfors sjönk 0,3 procent med press från Fortum. Outokumpu steg mot strömmen, upp 1,5 procent. Bolagets VD Juha Rantanen säger till DN att man senast om tio år kommer att i någon form ha produktion i Asien, troligen i Kina. Samtidigt ska koncernen då vara världsledande på rostfritt stål.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?