Läkemedel går starkt i Europa

Den tidiga uppgång som noterades i Europahandeln kom av sig och vid lunchtid stod de flesta större börser på minus. Måndagens största optimism stod att finna inom läkemedelsbranschen medan sektorindexen gas, elektricitet och vatten tappade rejält.

Klockan 12.30 noterades Bloomberg European 500 0,3 procent ned medan DJ Euro Stoxx 50 noterades oförändrat.

Läkemedelsaktierna var som helhet 2,8 procent upp. Sektorn gick starkt i Tokyo på spekulationer om en fortsatt konsolidering men den främsta injektionen kom från fredagens besked då en rådgivande FDA-panel rekommenderade att behålla kontroversiella cox-2-preparat på marknaden. FDA behöver inte men brukar ta rekommendationer från rådgivande kommittéer.
"Det här ger läkemedelsaktierna globalt sett lite andrum", konstaterar Emmanuel Soupre, fondförvaltare vid Neuflize Gestion i Paris, skriver Bloomberg News.

FDA-panelens slutsats var bland annat att Pfizers cox-2-preparat ökar risken för hjärtproblem men att fördelarna väger tyngre än riskerna. Beskedet lyfte andra bolag med cox-2-preparat i olika stadier så som Glaxosmithkline vars aktie steg 3,6 procent.

Novartis, som även bjöd på egna nyheter, steg 2,9 procent. Bolaget köper tyska generikaföretaget Hexal och två tredjedelar av det amerikanska generikabolaget Eon Labs samt lägger bud på Eons resterande aktier.

I sektorn i övrigt var Astra Zeneca 3,2 procent upp i London, Sanofi-Aventis steg 3,1 procent och Merck KGAA noterades 3,8 procent högre.

Sämre gick det för det tyska kraftkonglomeratet RWE som tappade 3,0 procent. Siemens stod emot nedgången i Frankfurt och noterades 0,1 procent upp. Enligt Sunday Times erbjuder bolaget investerare att köpa sin mobiltelefonenhet för 500 miljoner euro. Som helhet var DAX-index ned med 0,3 procent.

FTSE-100 var 0,2 procent ned. National Grid, som äger och driver el- och gasnät i Storbritannien, backade 3,8 procent. Aktien sänktes från behåll till minska av Dresdner Kleinwort Wasserstein.

I Paris backade CAC-40 0,4 procent med kraftbolaget Suez som största sänke, ned 3,2 procent.

I Norden var det blandad utveckling. OBX i Oslo steg 0,2 procent och Köpenhamns KFX noterades 0,5 procent upp.

Hex Generalindex i Helsingfors sjönk 0,3 procent med press från Fortum. Outokumpu steg mot strömmen, upp 1,5 procent. Bolagets VD Juha Rantanen säger till DN att man senast om tio år kommer att i någon form ha produktion i Asien, troligen i Kina. Samtidigt ska koncernen då vara världsledande på rostfritt stål.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?