1515
Annons

Asienbörser: Läkemedel vinnare i Tokyo

Det blev en oregelbunden avslutning på Tokyobörsen på måndagen. Tokyobörsens Nikkei 225 sjönk med 0,1 procent till 11.651, medan det bredare Topix slutade oförändrat.

Gruv, olja och kol tillhörde de bättre branscherna liksom läkemedel.

Läkemedelsbranschen steg 1,1 procent med stöd av en artikel i Nihon Keizai att Sankyo planerar att förvärva Daiichi Pharmaceutical. Uppgifterna utlöste spekulationer om fortsatt konsolidering inom läkemedelsindustrin.

"Det kommer att komma fler samgåenden för att branschen ska kunna förbli konkurrenskraftig", säger Kenji Tomida, förvaltare vid T&D Asset Management, till Bloomberg News.

Sankyo steg 4,9 procent medan Daiichi avancerade 4,7 procent, vilket gjorde dem till dagens vinnare. Sankyo uppgav att något beslut om ett eventuellt förvärv inte hade fattats.

Banken UFJ Holding stärktes 1,2 procent sedan Mitsubishi Tokyo Financial enats om villkoren för UFJ:s bud på Mitsubishi värt 29 miljarder dollar.

Exportbolag som Toyota och Honda backade sedan oljepriset passerat 48 dollar per fat i New York. Nippon Oil och Cosmo Oil stärktes.

I Hongkong Hang Seng-index var upp 0,1 procent före lunchuppehållet.

Taiwanbörsens Taiex handlades upp 0,4 procent.

Sydkoreanska Kospi 200 slutade 0,5 procent upp. LG Corp och LG Electronics steg 14,2 respektive 6,9 procent sedan det Monaco-baserade Sovereign Asset Management i fredags uppgett att bolaget investerat motsvarande 976 miljoner dollar i de båda LG-bolagen.


Sju raka nedgångsveckor för Nasdaq – längsta minustrenden på 21 år

Nasdaqs kompositindex summerade ett veckofacit på minus 3,8 procent. Det är den sjunde minusveckan i rad för indexet, som därmed har sin längsta veckonedgångsperiod sedan 2001. Det rapporterar CNBC.

Foto:TT

Med sju raka minusveckor i backspegeln har den negativa veckotrenden för Nasdaqs kompositindex och dess teknikbolag nått en nivå som inte skådats sedan 2001, i samband med att dotcom-bubblan sprack, skriver CNBC.

Inflationen, stigande räntor, kriget i Ukraina och coronanedstängningar i Kina pekas ut som bidragande faktorer till det dystra marknadshumöret, och det har slagit särskilt hårt mot teknik- och tillväxtbolag. Vidare har Fed signalerat att centralbanken avser att fortsätta höja räntan i kampen mot inflationen, vilket lett till en ökad oro för att högre kapitalkostnader kommer att kombineras med ett försämrat konsumentförtroende och i och med det äta bort vinstmarginalerna.

Efter den gångna handelsveckans nedgång har det tekniktunga indexet tappat 29 procent mot sin topp i november ifjol. Toppen i fråga dateras till fredagen den 19 november, då indexet stängde på nivån 11,354.62. S&P 500-indexet har också tappat rejält mot sin topp, dock inte lika mycket som Nasdaq, och snuddade vid en så kallad björnmarknad under fredagshandeln.

Bland veckans förlorare syntes Cisco, som tillverkar nätverksutrustning och är sektorkollega till Ericsson, som föll med 13 procent sedan bolaget gick ut med en sänkt försäljningsprognos till följd av leveransstörningar. Även datortillverkaren Dell, e-handelsplattformsoperatören Shopify, mjukvarubolaget Workday och autentiseringsföretaget Okta summerade tvåsiffriga ras när handelsveckan var slut.

Aktier kopplade till miljardären och entreprenören Elon Musk fick sig också en törn. Sociala medie-plattformen Twitter, som är under uppköp av Musk, föll 6 procent under veckan medan elbilsföretaget Tesla, där Musk är vd, föll 14 procent.

Teknikjättarna Apple, Alphabet/Google och Amazon summerade veckan ned 6,5 respektive 6 och 5 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?