"Alla lider av bristen på stål så bolagen har övertaget gällande priserna", säger en japansk förvaltare till Bloomberg News.
Sammantaget steg Nikkei 225 0,2 procent till 11.407. Det bredare Topix stängde 0,5 procent högre.
Topix stålindex stärktes 2,5 procent och visade den största uppgången bland branschindexen. Nippon Steel handlades upp 2,4 procent och JFE holding steg 2,6 procent.
Andra vinnare i Tokyo var fraktbolag, som Nippon Yusen och Mitsui OSK Lines, som gynnades av att fraktraterna stigit 35 procent i New york.
Internetrelaterade aktier gynnades av att amerikanska Google presenterat en stark rapport sent på tisdagen.
NEC Electronics gick upp 1,0 procent, sedan CSFB uppgraderat halvledarbolag. Taiwan Semiconductor steg 1,9 procent och Taiex index gick upp totalt 0,6 procent.
"Halvledarrelaterade bolag ser billiga ut och det bidrar till visst intresse bland investerare", säger en förvaltare till Bloomberg News.
I Singapore var Strait Times index upp 0,5 procent medan sydkoreanska Kospi-indexet noterades 0,2 procent lägre.
Hang Seng i Hongkong noterades 0,8 procent lägre.
Fem fallgropar med vilande bolag – så navigerar du runt dem

Planerar du att sälja din verksamhet och därefter låta bolaget vila? Då finns det ett antal saker som måste beaktas – annars kan det hända att ditt bolag ur skattesynpunkt inte anses som vilande.
Extern länk: Läs mer om Nordea Private Bankings erbjudande
Många företagare som säljer sin verksamhet väljer att vänta och låter bolaget vila i fem år innan de tar ut kapitalet. Anledningen är att skatten då kan bli 25 procent istället för 55 procent. Men ibland visar det sig att det man trodde var ett vilande bolag inte alls är det.
Eftersom området rent juridiskt är relativt snårigt gäller det att vara noggrann och förutseende för att inte trampa snett, konstaterar Nordea Private Bankings affärjurist Pernilla Frisk.
– Det finns en del fällor med vilande bolag som är viktiga att känna till, säger hon.
Här listar hon fem fallgropar som du kanske borde åtgärda innan verksamheten säljs. Åtminstone om du tänkt dig att ha ett vilande bolag.
1. Fortsatt drift i annat bolag
Har du som företagare delat upp olika verksamhetsgrenar i flera bolag? Om du säljer ett av dem, men har kvar någon del av verksamheten som tidigare legat i samma koncern som det sålda bolaget, finns det risk för att du inte kan ha ett vilande bolag.
– Anledningen är du kan anses vara verksam i betydande omfattning i ett bolag som bedriver samma eller likartad verksamhet, förklarar Pernilla Frisk.
Detta gäller även om du har flyttat över kapital till ett annat bolag och bedriver någon typ av verksamhet i det mottagande bolaget.
2. Närstående bedriver drift i annat bolag
En annan fallgrop kan vara om man någon gång har gjort ett generationsskifte. Om ni är två syskon som delat upp verksamheten i två bolag och sedan drivit varsitt, finns det risk för att ingen av er kan sälja av sin verksamhet och ha ett vilande bolag. Det spelar ingen roll om generationsskiftet gjordes för flera decennier sedan.
Om ni däremot är kusiner som tagit över bolagen kan ni som säljare ha ett vilande bolag. Det beror på att kusiner inte ses som närstående utifrån ett skattemässigt perspektiv.
– Sedan några år tillbaka finns det en ny lagstiftning för att underlätta generationsskiften, men reglerna är ändå komplicerade, menar Pernilla Frisk.
3. Fortsatt anställning
Om du säljer samtliga aktier i ett bolag påverkas inte den skattemässiga statusen i det vilande bolaget av en eventuell anställning.
– Bedömningen blir dock en annan om du som ägare – eller någon närstående – har kvar andelar i det sålda bolaget, då kan du i de flesta fall inte ha ett vilande bolag, betonar Pernilla Frisk.
Detta gäller också om du återinvesterar i köparbolaget och någon i närståendekretsen fortsatt är anställd i bolaget.
4. Aktiv kapitalförvaltning
Hur aktiv man som ägare kan vara när det gäller att placera kapital i sitt vilande bolag är ovisst. Det finns rättsfall som visar att man själv kan fatta beslut om vissa omplaceringar, men det är oklart var gränsen går. Högsta instans har godkänt att ägare omplacerat cirka 20 procent av kapitalet och gjort cirka 50 köp- och säljtransaktioner under ett år.
För att undvika att man hamnar i en tvist med Skatteverket rekommenderar Pernilla Frisk att man förvaltar kapitalet diskretionärt, det vill säga överlåter placeringsbesluten till banken eller en annan förvaltare.
– Vi brukar även förorda att man är försiktig med att placera kapitalet i onoterade värdepapper, eftersom det kan öka risken för att bolaget inte anses vara vilande, påpekar hon.
5. Omstrukturering och enskild egendom
Slutligen, för att man ska kunna ha ett vilande bolag krävs det i vissa fall att man behöver göra en omstrukturering innan verksamheten säljs.
– Enkelt förklarat så säljer man aktierna i bolaget till underpris till ett nybildat bolag. Därefter säljer det nya bolaget aktierna i verksamhetsbolaget och köpeskillingen landar in i holdingbolaget, som man sedan låter bli vilande, säger Pernilla Frisk.
Även om aktierna i verksamhetsbolaget är enskild egendom, så innebär det inte att aktierna i det nya bolaget per automatik blir det.
– Här är det viktigt att ta hjälp av en jurist för att säkerställa så att även de nya aktierna blir enskilda.