Teknikaktier gick sämst i Europa

Europabörserna visade på en blandad utveckling på fredagen. Handeln, som var relativt nyhetsfattig, dominerades av reaktioner till rekommendationsjusteringar efter de senaste dagarnas rapportflod.

En högre PPI-siffra i USA än väntat hade en dämpande effekt.

Branschmässigt var det teknikaktierna som tyngde, med Ericsson ned 1,5 procent och ST Microelectronics ned 1,2 procent.

Däremot visade bland andra detaljhandel, konsumentprodukter och läkemedel styrka.

Klockan 17.20 noterades både Bloomberg European 500 och DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent högre.

I Paris steg kurserna, med CAC-40 upp 0,7 procent. Uppgångar för tungviktare som Total och Sanofi-Aventis drev den positiva utvecklingen.
"Det är ganska lugnt inför helgen med vissa som gör uppföljande köp i storaktierna vilket ger stöd åt hela marknaden", sa en mäklare i Paris till AFX News.

Total fortsatte upp efter torsdagens starka rapport och slutade 1,5 procent högre.

L'Oreal var en annan aktie som fortsatte att inspirera köplust efter en positiv kvartalsrapport och uppgången noterades vid 1,3 procent.

Yoghurtjätten Danone fick stöd av att Merrill Lynch höjt aktien till köp.

I London var utvecklingen mer blandad. Energibolaget Cairn steg 3,7 procent efter höjd rekommendation från ABN Amro. På torsdagen meddelade bolaget att det hittat tillräckligt mycket olja och gas i Indien för produktion i 25 år.

BP föll 0,1 procent efter sänkta rekommendationer från Credit Suisse First Boston och BNP Paribas.

Antofagasta stärktes efter det att terminspriset på koppar noterades nära sina högsta nivåer på 16 år i London. Dessutom höjer Deutsche Bank sin riktkurs för Antofagasta, som steg 0,8 procent.

Sammantaget var FTSE-100 0,1 procent högre.

Frankfurts DAX-index noterades samtidigt 0,3 procent ned.

Lufthansa föll 2,1 procent och resebyrån TUI var ned 1,3 procent. Försäkringsbolag som Allianz och Münich Re tyngde också.

På uppsidan fanns MAN som släppte rapport på torsdagen.

Karstadquelle klättrade hela 8 procent efter höjd rekommendation från Merrill Lynch.

En annan detaljhandelsaktie, spanska Inditex steg 2,0 procent. Credit Suisse First Boston har höjt sin rekommendation.

I Norden var det blandad utveckling. OBX i Oslo backade 0,9 procent och Stockholmsbörsen var 0,6 procent ned cirka en kvart före stängning.

Hex Generalindex i Helsingfors steg dock 0,3 procent, främst med draghjälp från Rautaruukki som klättrade 10,7 procent. Köpenhamns KFX lyckades också stänga på plus, upp 0,1 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?