Trist dag för Tele2

Stockholmsbörsen pendlade fram och tillbaka under torsdagen bara för att stänga som den öppnade, nämligen i princip oförändrad. ABB var i fokus efter sitt bokslut samtidigt som Tele2 rasade sedan onsdagens rapporthändelse sjunkit in.

Vid stängning hade OMXS 30 sjunkit med 0,1 procent till 764,1. Omsättningen låg på 18,9 miljarder kronor.

Tele2 dominerade förlorarlistan bland de större bolagen. Den sena nedgången på onsdagen accelererade och B-akten var slutligen 5 procent ned till 242:50 kronor.

"Tele2 kom med en vinstvarning på telefonkonferensen. Helt plötsligt sade de bara att ebitda-resultatet ska ned. Det framkom på ett så konstigt sätt och först fattade inte folk vad Tele2 sade", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt analytikerns tolkning uppgav Tele2 att ebitda-resultatet för 2005 väntas bli lägre än 2004.

"Vi svarade på en fråga. Om vi är tvungna att säga ja eller nej så blir svaret ja. Men det är helt beroende av hur vi agerar på olika marknader, om vi går in i Turkiet eller inte, och om vi gör stora satsningar på ADSL eller inte", säger Tele2:s finanschef Håkan Zadler till Direkt.

ABB kom med rapport tidigt på morgonen och aktien inledde med att noteras en bra bit ned. Kursen återhämtade sig dock gradvis för att slutligen stänga 1:10 kronor upp till 41:20.

ABB:s rörelseresultat för fjärde kvartalet var sämre än väntat och marginalerna likaså i Kraftteknik och Automation.

"Rörelsesiffrorna verkar ganska svaga vid första ögonkastet men vi måste ta hänsyn till att ABB har tagit minst 65 miljoner dollar i vad som i alla fall ska vara icke återkommande kostnader", skriver Morgan Stanley i en analys.

Intrum Justitia var 3:75 upp till 57:25 kronor. Resultatet var bättre än analytikerna räknat med och framtidsutsikterna kvarstår. Ingen utdelning lämnas men ett inlösenprogram föreslås.

Eniros resultat slog analytikernas estimat samtidigt som omsättningen sjönk. Det gjorde däremot inte aktien som noterades 5 kronor högre till 75:50.

SKF slår samman sin verksamhet för långa stålprodukter med Rautaruukki och Wärtsilä. SKF får 26,5 procent i det nya bolaget. Marknaden uppskattade nyheten och SKF handlades upp 6 kronor till 337:50.

Nedgången för onsdagens rapportbesvikelse Assa Abloy fortsatte och bland annat upprepade Lehman Brothers sin rekommendation undervikt. Aktien sjönk 3:50 till 104 kronor.

H&M, som tidigare i veckan levererade en försäljningssiffra för januari under förväntan, noterades 2 kronor upp till 237:50.

JC låg högt på vinnarlistan med en uppgång på 9 procent till 103 kronor. Bolaget vände till vinst 2004 och för 2005 spås en kraftig resultatförbättring. JC har nu stigit med 230 procent det senaste året.

Saab slog vinstförväntningarna med sitt bokslut och aktie var 3 kronor till 123. Saab bedömer att nedskärningen av försvarsbudgeten ska leda till att mellan 1.000 och 1.500 personer får lämna bolaget till en uppskattad kostnad om 500 miljoner kronor under åren 2005-2006.

Fazer har förvärvat aktier i Cloetta Fazer och därmed beslutat att lägga bud i enlighet med budpliktsreglerna. Budet är totalt värt cirka 4,4 miljarder kronor. Cloetta Fazer handlades upp 11 procent till 243:50 kronor.

En annan vinnare var Aspiro, upp 12 procent till 3:33 kronor. Aspiro går samman med mobiltjänsteleverantörern Schibsted Mobile (Inpoc). Schibsted Mobiles nettoomsättning var 170 miljoner kronor 2004 och efter samgåendet blir Aspiro nästan dubbelt så stort.

Förstaplatsen på vinnarlistan intogs av Cherry, upp 25 procent till 34:20 kronor. Cherrry fullföljer sina förvärvsplaner vad gäller Bettson.com och köper samtliga utestående aktier med nyemitterade aktier.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?