1515

Japansk BNP sänkte Tokyobörsen

Japanska aktier sjönk på onsdagen efter en oväntad tillbakagång i BNP under fjolårets fjärde kvartal. I övriga Asien noterades i huvudsak uppgångar.

Enligt preliminär statistik sjönk Japans BNP med 0,1 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med analytikernas förväntningar om en uppgång på 0,1 procent. Statistiken för det andra och tredje kvartalet reviderades samtidigt ned.

Tokyobörsens Nikkei 225 sjönk med 0,4 procent till 11.602. Det bredare Topix var samtidigt ned 0,3 procent.

"BNP-statistiken var en hel del sämre än väntat, och leder till recession. Ekonomins tillbakagång adderar till de sämre utsikterna för företagens vinster. Aktiekurserna kommer att få det kämpigt under en tid", sade Masayuki Kubota, förvaltare vid Daiwa SB Investments, till Bloomberg News.

Sektorer med starkt beroende av ekonomins utveckling, som fastighetsbolagen, hade det särskilt tungt. Sumitomo Realty, det tredje största byggbolaget i Japan, tappade 3,5 procent efter en sänkt vinstprognos för innevarande år.

Lite bättre gick det för halvledarsektorn efter ett bättre resultat, och bättre utsikter, från amerikanska Applied Materials. Tokyo Electron handlades upp 1,1 procent.

Inom elektroniksegmentet steg Toshiba med 1,6 procent.

"Tekniksektorn ser ljuset i tunneln och det föranleder köp i elektronikaktier", sade Takashi Miyazaki, förvaltare hos UFJ Partners, till Bloomberg News.

På övriga asiatiska marknader var börshumöret bättre. I Hongkong steg Hang Seng-index med 0,1 procent. På det kinesiska fastlandet letade aktiemarknaderna sig uppåt efter firande av nyåret.

Taiwanbörsens Taiex stärktes 0,3 procent och även sydkoreanska Kospi 100 noterades 0,3 procent högre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?