Annons

Japansk BNP sänkte Tokyobörsen

Japanska aktier sjönk på onsdagen efter en oväntad tillbakagång i BNP under fjolårets fjärde kvartal. I övriga Asien noterades i huvudsak uppgångar.

Enligt preliminär statistik sjönk Japans BNP med 0,1 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med analytikernas förväntningar om en uppgång på 0,1 procent. Statistiken för det andra och tredje kvartalet reviderades samtidigt ned.

Tokyobörsens Nikkei 225 sjönk med 0,4 procent till 11.602. Det bredare Topix var samtidigt ned 0,3 procent.

"BNP-statistiken var en hel del sämre än väntat, och leder till recession. Ekonomins tillbakagång adderar till de sämre utsikterna för företagens vinster. Aktiekurserna kommer att få det kämpigt under en tid", sade Masayuki Kubota, förvaltare vid Daiwa SB Investments, till Bloomberg News.

Sektorer med starkt beroende av ekonomins utveckling, som fastighetsbolagen, hade det särskilt tungt. Sumitomo Realty, det tredje största byggbolaget i Japan, tappade 3,5 procent efter en sänkt vinstprognos för innevarande år.

Lite bättre gick det för halvledarsektorn efter ett bättre resultat, och bättre utsikter, från amerikanska Applied Materials. Tokyo Electron handlades upp 1,1 procent.

Inom elektroniksegmentet steg Toshiba med 1,6 procent.

"Tekniksektorn ser ljuset i tunneln och det föranleder köp i elektronikaktier", sade Takashi Miyazaki, förvaltare hos UFJ Partners, till Bloomberg News.

På övriga asiatiska marknader var börshumöret bättre. I Hongkong steg Hang Seng-index med 0,1 procent. På det kinesiska fastlandet letade aktiemarknaderna sig uppåt efter firande av nyåret.

Taiwanbörsens Taiex stärktes 0,3 procent och även sydkoreanska Kospi 100 noterades 0,3 procent högre.

Innehåll från FuturionAnnons

Oron på arbetsmarknaden dubbelt så hög som före pandemin

Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson.
Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022
Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion. Foto: Carola Andreasson. Källa: Futurions Framtidssäkringsindex (FIX) som genomfördes av Novus 20 oktober – 13 november 2022

Nästan dubbelt så många som före pandemin upplever sin ställning på arbetsmarknaden som hotad. Bland dem uttrycker många ett behov av att vidareutbilda sig för att kunna behålla jobbet. Samtidigt erbjuds de inte kompetensutveckling i samma utsträckning som de som upplever sig som attraktiva på arbetsmarknaden. Det är några av resultaten från FIX, tankesmedjan Futurions årliga framtidssäkringsindex. 

Hushåll och företag pressas av räntor, höga elpriser och en stundande lågkonjunktur. Arbetsförmedlingen meddelade i december att vi befinner oss i den värsta varselvågen sedan pandemiåret 2020. Det är tydligt att den ekonomiska situationen driver på arbetsmarknadsoron.

Mer än var fjärde yrkesverksam (26 procent) upplever att de har en svag ställning på arbetsmarknaden. Det motsvarar 1,2 miljoner svenskar. Före pandemin (2019) bedömde 14 procent av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha svårt att hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande och att de inte är attraktiva på arbetsmarknaden. Sedan dess har siffran alltså nästan dubblerats. 

Andelen som bedömer att de har en stark ställning på arbetsmarknaden har däremot återhämtat sig efter att ha störtdykt under pandemin. Före pandemin upplevde en fjärdedel av den yrkesverksamma befolkningen att de skulle ha lätt att hitta ett nytt jobb och att de är attraktiva på arbetsmarknaden, och nu är siffrorna tillbaka på samma nivå. 

– Det är en oroväckande utveckling. På många sätt håller världen på att återhämta sig efter att pandemin vände allting upp och ner 2020. Men nu väntar en lågkonjunktur och det osäkra omvärldsläget sprider oro och otrygghet på arbetsmarknaden, säger Ann-Therése Enarsson, vd på Futurion.  

För att kunna följa och påverka utvecklingen på arbetsmarknaden, studerar Futurion hur arbetstagarna uppfattar sin position på arbetsmarknaden. I Framtidssäkringsindex, FIX, mäter Futurion sedan 2019 bland annat hur många som tror att de skulle kunna hitta ett nytt jobb om de plötsligt blev av med sitt nuvarande, och om de anser sig vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

Erbjuds inte kompetensutveckling 

Många av dem som upplever sin position som hotad på arbetsmarknaden (18 procent) tror att de skulle behöva vidareutbilda sig för att behålla sina jobb. Samtidigt uppger hälften av dem att de inte erbjuds kompetensutveckling av sin arbetsgivare. Bland de som ser sig som attraktiva på arbetsmarknaden däremot, uppger bara 23 procent att de inte erbjuds kompetensutveckling, medan hela 60 procent blir erbjudna det. 

– Det är anmärkningsvärt att de grupper som har störst behov av kompetensutveckling i många fall blir utan. Vi ser en polarisering på arbetsmarknaden där allt fler känner sig hotade och samtidigt inte får det stöd de behöver, fortsätter Ann-Therése Enarsson. 

Om Futurion

Futurion är den breda tjänstemannarörelsens tankesmedja som fokuserar på morgondagens arbetsliv. Tankesmedjan följer och analyserar utvecklingen på arbetsmarknaden och skapar arenor där olika tankar möts och bryts mot varandra. Futurion arbetar forskningsnära och i dialog med andra aktörer.

Läs mer på futurion.se 

 

Mer från Futurion

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Futurion och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera