1515
Annons

Dystert på Europas börser

Den nedåtgående rekyl som de europeiska aktiemarknaderna visade i den tidiga handeln stod sig onsdagen ut.

"Man bör vara försiktig, många aktier ligger nära sina toppnivåer. Dessutom bör investerarna, i ljuset av svaga makrosiffror, tänka om när det gäller kurserna", sa Patrick Casselman, förvaltare vid KBC Asset Management, till Bloomberg News.

Indexnedgångarna förstärktes något under eftermiddagen då USA-handeln visade på något lägre nivåer. Klockan 18.00 hade Bloomberg European 500 sjunkit med 0,6 procent samtidigt som DJ Euro Stoxx 50 noterades 0,7 procent lägre.

Onsdagens tal från amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan bidrog till pressen. Ett uttalande om att lånekostnaderna är fortsatt "relativt låga" tolkades av vissa marknadsaktörer som om att räntorna förmodligen kommer att gå upp mer än förväntat.

Statistik över nybilsregistreringen i Västeuropa, som visade på en nedgång om 0,2 procent i januari, tyngde biltillverkarna. Fiat backade 2,9 procent och Volkswagen var ned 1,1 procent. Sammantaget noterades sektorn 0,8 procent lägre, enligt Bloomberg Europeans branschindex.

Datorrelaterade aktier tappade 1,3 procent som grupp. Halvledarbolagen ASML och ST Microelectronics var 2,4 respektive 2,7 procent ned.

Råvarubolagen gick mot strömmen. Gruvjätten BHP Billiton stärktes 3,5 procent efter att ha redovisat en fördubblad vinst för räkenskapsårets första hälft.

"Utsikterna för råvaruaktier är ganska bra. Jag ser inget fall i råmaterialpriser. Framtiden på det området är fortfarande väldigt gynnsam", sade Stuart Fraser, investeringschef på Brewin Dolphin, till Bloomberg News.

Xstrata gick upp 2,4 procent och Rio Tinto noterades 0,9 procent högre.

Frankfurtbörsens DAX-index sjönk 0,8 procent och franska CAC 40 noterade en nedgång om 0,5 procent. I London hade FTSE 100 backat med 0,1 procent.

Även de nordiska börsindexen drog sig nedåt. OBX i Oslo noterades 0,7 procent lägre med press från Tomra och Frontline. Statoil sjönk initialt efter beskedet att kursen i norska statens utförsäljning av 100 miljoner aktier har fastställts till 106,10 kronor. I den sena handeln återhämtade sig aktien för att stänga 0,2 procent upp till 107,25 kronor.

I Köpenhamn var KFX ned 0,5 procent samtidigt som Hex Generalindex sjönk 0,3 procent i Helsingfors.


Innehåll från EonAnnons

Nya innovationer inom energiåtervinning driver omställning

Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.
Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

När Sveriges storstäder växer ökar behovet av energi, samtidigt som mängden avfall ökar. Med ledande teknik och lösningar inom energiåtervinning erbjuder E.ON cirkulär energiförsörjning som gör skillnad redan idag. 

Stockholms län är en av Sveriges snabbast växande storstadsregioner med nästan 2,5 miljoner invånare. Tillväxten innebär bland annat att efterfrågan på energi ökar. Samtidigt ökar mängden avfall. En av E.ONs lösning på de här utmaningarna ligger i Bro utanför Stockholm. 

– Sverige är hållbarhetens Silicon Valley med ledande teknik och lösningar för cirkulär energiomställning. En förklaring är att Sverige var tidiga med att bygga ut fjärrvärmen, som idag står för 65 procent av all uppvärmning i landet. E.ON har förvaltat och utvecklat den tekniken med kraftvärmeverket Högbytorp, som erbjuder energiåtervinning 3.0, säger Anette Blücher, Director Energy Infrastructure Solutions Nordic på E.ON.

I kraftvärmeverket Högbytorp återvinns energi ur avfall genom förbränning, för att producera lokal el och fjärrvärme. Anläggningen är ett tekniskt avancerat bevis på möjligheterna med cirkulär energiförsörjning. Anette Blücher vill att de boende ska uppleva att även sådant som inte kan materialåtervinnas kommer till nytta. 

– I ett hållbart samhälle måste material återanvändas i så stor utsträckning som möjligt. Ur material som av olika anledningar inte kan eller bör återanvändas, kan vi säkerställa att energin återvinns och kommer till användning som el och fjärrvärme. I Högbytorp får vi in avfall och ser till att det förbränns, men vi tar också vara på restprodukterna efter förbränningen. Till exempel utvinns och återanvänds metallerna i askan efter förbränningen.   

Teknik för kolsänkor

Utbyggnaden av fjärrvärme har varit starkt bidragande till att utsläppen av växthusgaser i Sverige minskat sedan 1990-talet, enligt Naturvårdsverket. För att nå hela vägen i mål driver E.ON flera forsknings- och utvecklingsprojekt kring kolsänkor, det vill säga olika tekniker för att binda koldioxid och avlägsna koldioxid från atmosfären. 

– Vi jobbar hårt med att reducera den CO2 som vi fortfarande släpper ut. Det är en utmaning som vi delar med industrin, och utvecklingen drivs av flera ledande aktörer. En möjlig teknik är CCS, Carbon Capture and Storage, där koldioxiden fångas upp direkt vid energiåtervinningen, binds in och lagras i berggrunden. En annan spännande möjlighet är biokol, som enkelt uttryckt är organiskt material som upphettats i en syrefattig miljö och som resultat bildar en fast produkt med ett högt kolinnehåll som kan återföras till marken. Idag ser vi lösningar, nu återstår att hitta ekonomiska modeller för den här oerhört dyra tekniken, säger Anette Blücher.

Fakta E.ON
E.ON Sverige är en del av den internationella energikoncernen E.ON SE med huvudkontor i Essen, Tyskland. Inom koncernen jobbar runt 70 000 personer i 15 länder. Vår verksamhet utgörs i huvudsak av två affärsområden: smarta distributionsnät och innovativa energilösningar för våra kunder. 

www.eon.se/om-e-on/hallbarhet/hallbarhetsredovisning 

Mer från Eon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?