1515
Annons

Assa Abloy dagens förlorare

Stockholmsbörsen backade under onsdagen, med Assa Abloys högst på storbolagens förlorarlista efter sin bokslutskommuniké.

"Det var samma nedåttrend under hela dagen. Marknaden tappade ytterligare på ökad oro efter en explosion i Iran, men återhämtade sig något igen när osäkerheten minskade över vad det var. Assa Abloy pressas efter rapporten", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS 30 sjunkit med 0,8 procent till 764,6. Omsättningen låg på 19,2 miljarder kronor.

Assa Abloy handlades ned 6,50 kronor, eller 5,7 procent, till 107,50 kronor. Ett svagare utfall än väntat för det fjärde kvartalet för både rörelsemarginal och organisk tillväxt pressade aktien, enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med.

Den organiska tillväxten landade på 4 procent jämfört med analytikernas snittprognos på 4,8 procent.

Skanska backade efter sin rapport, med B-aktien ned 1,25 kronor till 82 kronor. Nettoomsättningen under det fjärde kvartalet låg något under förväntningarna medan resultatet före skatt hamnade över analytikernas snittprognos. Bolaget är något mer positivt när det gäller utsikterna för 2005 och har levererat nya finansiella mål fram till 2007.

Tele2:s resultat för det fjärde kvartalet, rensat för en retroaktiv ersättning, låg 7 procent under analytikernas förväntningar. Bolaget föreslår att utdelningen höjs från 3 till 5 kronor, samt en aktiesplit och ett inlösenprogram motsvarande 10 kronor per aktie. Aktien sjönk 7 kronor till 255,50.

Sektorkollegan Telia Sonera gick ned 40 öre till 41,60 kronor.

Inom telekomsegmentet i övrigt sjönk Ericsson B med 20 öre till 20,40 och Nokia noterades en 1,50 kronor lägre på 110,50.

Samtidigt som ett flertal rapporter tyngde, steg bland annat Skandia, upp 30 öre till 36,00 kronor, mot strömmen.

I samband med en pressträff sa Gert Engman, chef för Skandia i Sverige, att målsättningen är att återigen nå en marknadsandel på över 25 procent av en svenska fondförsäkringsmarknaden, mätt i nyförsäljning, även om det kan ta tid.

"Det är svårt att säga hur lång tid det kommer att ta, men det handlar definitivt om mer än ett år", sa han.

Även MTG handlades upp och B-aktien steg 3,3 procent till 204 kronor, sedan bokslutskommunikén var starkare än väntat.

"Det var en bra rapport. Vad mer kan man önska sig än ett förbättrat resultat och abonnentintag. kombinationen gör att kursen går starkt, vilket är helt befogat", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Unibet lyfte resultatet från 2,9 till 8,9 miljoner pund under fjolåret och aktien stärktes hela 23,2 procent till 480,50 kronor.

Formpipe Software steg ännu mer och var den absoluta vinnaren med en uppgång på 70,2 procent till 3:25 kronor. Bolaget presenterade ett resultat efter skatt på 0,1 miljoner kronor under perioden november-december 2004.

Även Novestra har rapporterat ett förbättrat resultat för 2004, men kursen backade 5,9 procent till 20,80 kronor.

Ecovision visade upp en fortsatt dyster utveckling och låg högt på förlorarlistan med en nedgång på 9,5 procent till 48,20 kronor. Det efter att under tisdagen backat över 10 procent.


Risk att Klarnas värde kollapsar – farligt läge för Siemiatkowski

En sjunkande värdering i kombination med ett stort kapitalbehov har blivit en giftig cocktail för förlusttyngda bolag som Klarna. I rådande läge blir det en tuff utmaning för vd Sebastian Siemiatkowski att ta in pengar till en värdering på 300 miljarder kronor.

Frågan är om det nyligen aviserade sparpaketet där 10 procent av personalstyrkan, cirka 700 personer, måste lämna Klarna räcker för att lugna investerarna.

Sebastian Siemiatkowski.
Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Vi kan bli lönsamma om vi vill, men vi prioriterar tillväxt. Det är ett budskap som många bolag har levererat de senaste åren. 

Efter värderingsslakten i techsektorn i allmänhet, och olönsamma bolag i synnerhet, vill investerarna nu se bevis på detta. För många bolag kommer det att bli svårt. Att göra en helomvändning mot lönsamhet kräver en annan företagskultur jämfört med en ”gasen i botten-filosofi”, och i flera fall lär det krävas såväl ledningsförändringar som personaluppsägningar. 

Ett av de mest intressanta bolagen att följa på detta tema är Klarna. Efter en makalös expansion nådde betaljätten en värdering på hela 390 miljarder kronor i fjol – högre än svenska storbanker som bedrivit verksamhet i hundratals år och i nivå med jätten Nordea.

Men tillväxten har kommit till ett högt pris. Som Di skrev i tisdags hade Klarna under perioden 2019–2021 kostnader – inklusive kreditförluster – på totalt 40,2 miljarder kronor men intäkter på endast 31,1 miljarder kronor. 

Det var dessutom år med bra ekonomiska förhållanden i världen. När Klarna nu enligt uppgift är ute och äskar pengar igen ser världen och bolagsvärderingarna helt annorlunda ut. 

Enligt medieuppgifter väntas värderingen sjunka med nära en tredjedel till cirka 300 miljarder i den nya rundan, där Klarna väntas ta in runt 10 miljarder kronor.

Om det stannar på 300 miljarder kronor får man dock se det som ett styrketecken från Klarna. Givet bolagets ekonomiska situation och hur konkurrenterna går skulle det lika gärna kunna bli 200 miljarder.

Den rutinerade investeraren Tommy Jacobson uppgav i Di TV i veckan att han anser att det är omöjligt att räkna på ett bolag som Klarna där förlusterna fortsätter öka. 

”Om det är värt 100 eller 400 miljarder har jag ingen aning om”, sa han. 

En av Klarnas största konkurrenter på den amerikanska marknaden, Affirm, har exempelvis rasat med 79 procent på New York-börsen i år. Betalbolaget Block (tidigare Square), som i fjol köpte Klarna-konkurrenten Afterpay för 250 miljarder kronor, har i sin tur tappat 54 procent och Paypal är ner 58 procent i år.

Klarna måste nu övertyga investerarna om att affärsmodellen fungerar i tuffare tider och att det finns en tydlig väg mot minskade förluster och i förlängningen lönsamhet. För Klarna är det här extra viktigt då det inte är vilket techbolag som helst – utan en bank med allt vad det bör medföra i form av regleringar och kapitalkrav. 

Det första kvartalet gav inte någon fingervisning om ett trendskifte. Både kreditförlusterna och de administrativa kostnaderna ökade betydligt mer än intäkterna och förlusten blev nästan 2,6 miljarder kronor. Samtidigt landade kassaflödet på minus 7,3 miljarder. 

Frågan är om det nyligen aviserade sparpaketet där 10 procent av personalstyrkan, cirka 700 personer, måste lämna Klarna räcker för att lugna investerarna. 

Att ta in pengar i detta läge är en helt ny utmaning för Klarnas ledning som hittills jobbat i stark medvind där framgångsrika kapitalrundor avlöst varandra till en ständigt högre värdering. 

Entusiasmen har i år ersatts av cynism där marknaden vet priset på allt och värdet på ingenting, för att parafrasera författaren Oscar Wilde. 

Det blir därför en tuff utmaning för vd Sebastian Siemiatkowski att övertyga investerare att stoppa in nya pengar till en värdering kring 300 miljarder kronor – samtidigt som det lär finnas en oro att det kan behövas fler kapitalrundor framöver till ännu lägre värderingar. 

Fortsättningen på 2022 kommer att bli avgörande i historien om Klarna. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?