1515
Annons

Olja och stål vinnare på Europas börser

Börserna i Europa steg under tisdagens handel med oljebolag och stål bland vinnarna.

Klockan 17.15 hade Bloomberg European 500 stigit med 0,5 procent och DJ Euro Stoxx 50 var upp 0,4 procent.

Bäst utveckling visade Stockholmsbörsen med en uppgång i OMXS 30 på 1,0 procent. Stöd kom från Electrolux som var upp hela 12,3 procent efter en rapport som gladde aktiemarknaden.

Råoljepriset handlades strax över måndagens höga notering, vilket innebär att oljepriset har stigit med 2:14 dollar den senaste veckan.

Den fortsatta styrkan bidrog till att Shell Transport steg 1,2 procent, Royal Dutch Petroleum var upp 1,3 procent och Total stärktes 0,9 procent.

"Vi är generellt sett positiva till industrin. Investerare har inte tagit med i beräkningarna att oljepriset ska ligga kvar på nuvarande nivåer. Vinsterna kommer att fortsätta att vara starka", säger Peter Braendle, förvaltare vid Swisscanto i Zürich, till Bloomberg News.

Även stålsektorn gick bra, med en uppgång på 0,9 procent som grupp.

Thyssenkrupp avancerade 0,8 procent i kölvattnet av måndagens rapport där bolaget överträffade såväl sin egen som analytikernas vinstprognoser. Arcelor steg 1,2 procent medan Corus Group backade mot strömmen med 0,8 procent.

Sämsta bransch var tobak med en nedgång på 0,6 procent. Gallaher, som tidigare lyfts av budspekulationer, sjönk 1,2 procent. Japan Tobacco vill inte kommentera de ihärdiga ryktena om att man avser att lägga ett bud på Gallaher, men lämnar dock en viss indikation.

"Det vi gör just nu är att utvidga vår verksamhet organiskt, ingenting har förändrats i vår strategi", säger en talesman för Japan Tobacco till AFX News.

British American Tobacco gick samtidigt ned 0,8 procent.

I Paris var Valeo upp 4,2 procent på rykten om att Blackstone vill köpa den franska underleverantören till fordonsindustrin.

Bland detaljhandelsbolagen sjönk Hennes & Mauritz med 1,3 procent efter lägre januariförsäljning än väntat. Det tycktes inte bekymra placerarna när det gällde H&M:s konkurrent Inditex som steg 1,8 procent.

Höga förväntningar bland finansfolk i Tyskland bidrog till optimismen på börsen.

Enligt ZEW var tyska institutionella investerare och analytiker mer optimistiska om utvecklingen i Tyskland i februari än månaden före. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till 35,9 från 26,9 månaden före, medan förväntningarna låg på en uppgång till 30,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Uppgången i Frankfurt leddes av bankerna med Hypovereinsbank upp 1,6 procent och Commerzbank 1,3 procent högre.

Totalt steg DAX-index i Frankfurt med 0,4 procent. FTSE 100 i London gick upp med 0,4 procent, och CAC 40 i Paris noterades 0,5 procent högre.

I Norden gick Oslobörsens OBX upp 0,6 procent och Helsingforsbörsens HEX steg 0,3 procent. M-Real gick upp 4,9 procent sedan bolaget sagt att det ska spara 200 miljoner kronor i Sverige genom att slå samman administration och ledning vid två anläggningar.

Köpenhamns KFX gick upp 1,2 procent med stöd av uppgångar i Danske Bank och AP Möller.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?