Olja och stål vinnare på Europas börser

Börserna i Europa steg under tisdagens handel med oljebolag och stål bland vinnarna.

Klockan 17.15 hade Bloomberg European 500 stigit med 0,5 procent och DJ Euro Stoxx 50 var upp 0,4 procent.

Bäst utveckling visade Stockholmsbörsen med en uppgång i OMXS 30 på 1,0 procent. Stöd kom från Electrolux som var upp hela 12,3 procent efter en rapport som gladde aktiemarknaden.

Råoljepriset handlades strax över måndagens höga notering, vilket innebär att oljepriset har stigit med 2:14 dollar den senaste veckan.

Den fortsatta styrkan bidrog till att Shell Transport steg 1,2 procent, Royal Dutch Petroleum var upp 1,3 procent och Total stärktes 0,9 procent.

"Vi är generellt sett positiva till industrin. Investerare har inte tagit med i beräkningarna att oljepriset ska ligga kvar på nuvarande nivåer. Vinsterna kommer att fortsätta att vara starka", säger Peter Braendle, förvaltare vid Swisscanto i Zürich, till Bloomberg News.

Även stålsektorn gick bra, med en uppgång på 0,9 procent som grupp.

Thyssenkrupp avancerade 0,8 procent i kölvattnet av måndagens rapport där bolaget överträffade såväl sin egen som analytikernas vinstprognoser. Arcelor steg 1,2 procent medan Corus Group backade mot strömmen med 0,8 procent.

Sämsta bransch var tobak med en nedgång på 0,6 procent. Gallaher, som tidigare lyfts av budspekulationer, sjönk 1,2 procent. Japan Tobacco vill inte kommentera de ihärdiga ryktena om att man avser att lägga ett bud på Gallaher, men lämnar dock en viss indikation.

"Det vi gör just nu är att utvidga vår verksamhet organiskt, ingenting har förändrats i vår strategi", säger en talesman för Japan Tobacco till AFX News.

British American Tobacco gick samtidigt ned 0,8 procent.

I Paris var Valeo upp 4,2 procent på rykten om att Blackstone vill köpa den franska underleverantören till fordonsindustrin.

Bland detaljhandelsbolagen sjönk Hennes & Mauritz med 1,3 procent efter lägre januariförsäljning än väntat. Det tycktes inte bekymra placerarna när det gällde H&M:s konkurrent Inditex som steg 1,8 procent.

Höga förväntningar bland finansfolk i Tyskland bidrog till optimismen på börsen.

Enligt ZEW var tyska institutionella investerare och analytiker mer optimistiska om utvecklingen i Tyskland i februari än månaden före. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till 35,9 från 26,9 månaden före, medan förväntningarna låg på en uppgång till 30,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Uppgången i Frankfurt leddes av bankerna med Hypovereinsbank upp 1,6 procent och Commerzbank 1,3 procent högre.

Totalt steg DAX-index i Frankfurt med 0,4 procent. FTSE 100 i London gick upp med 0,4 procent, och CAC 40 i Paris noterades 0,5 procent högre.

I Norden gick Oslobörsens OBX upp 0,6 procent och Helsingforsbörsens HEX steg 0,3 procent. M-Real gick upp 4,9 procent sedan bolaget sagt att det ska spara 200 miljoner kronor i Sverige genom att slå samman administration och ledning vid två anläggningar.

Köpenhamns KFX gick upp 1,2 procent med stöd av uppgångar i Danske Bank och AP Möller.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?