Hoppa till innehållet

Annons

Olja och stål vinnare på Europas börser

Börserna i Europa steg under tisdagens handel med oljebolag och stål bland vinnarna.

Klockan 17.15 hade Bloomberg European 500 stigit med 0,5 procent och DJ Euro Stoxx 50 var upp 0,4 procent.

Bäst utveckling visade Stockholmsbörsen med en uppgång i OMXS 30 på 1,0 procent. Stöd kom från Electrolux som var upp hela 12,3 procent efter en rapport som gladde aktiemarknaden.

Råoljepriset handlades strax över måndagens höga notering, vilket innebär att oljepriset har stigit med 2:14 dollar den senaste veckan.

Den fortsatta styrkan bidrog till att Shell Transport steg 1,2 procent, Royal Dutch Petroleum var upp 1,3 procent och Total stärktes 0,9 procent.

"Vi är generellt sett positiva till industrin. Investerare har inte tagit med i beräkningarna att oljepriset ska ligga kvar på nuvarande nivåer. Vinsterna kommer att fortsätta att vara starka", säger Peter Braendle, förvaltare vid Swisscanto i Zürich, till Bloomberg News.

Även stålsektorn gick bra, med en uppgång på 0,9 procent som grupp.

Thyssenkrupp avancerade 0,8 procent i kölvattnet av måndagens rapport där bolaget överträffade såväl sin egen som analytikernas vinstprognoser. Arcelor steg 1,2 procent medan Corus Group backade mot strömmen med 0,8 procent.

Sämsta bransch var tobak med en nedgång på 0,6 procent. Gallaher, som tidigare lyfts av budspekulationer, sjönk 1,2 procent. Japan Tobacco vill inte kommentera de ihärdiga ryktena om att man avser att lägga ett bud på Gallaher, men lämnar dock en viss indikation.

"Det vi gör just nu är att utvidga vår verksamhet organiskt, ingenting har förändrats i vår strategi", säger en talesman för Japan Tobacco till AFX News.

British American Tobacco gick samtidigt ned 0,8 procent.

I Paris var Valeo upp 4,2 procent på rykten om att Blackstone vill köpa den franska underleverantören till fordonsindustrin.

Bland detaljhandelsbolagen sjönk Hennes & Mauritz med 1,3 procent efter lägre januariförsäljning än väntat. Det tycktes inte bekymra placerarna när det gällde H&M:s konkurrent Inditex som steg 1,8 procent.

Höga förväntningar bland finansfolk i Tyskland bidrog till optimismen på börsen.

Enligt ZEW var tyska institutionella investerare och analytiker mer optimistiska om utvecklingen i Tyskland i februari än månaden före. Index över förväntningarna om framtida tillväxt i Tyskland steg till 35,9 från 26,9 månaden före, medan förväntningarna låg på en uppgång till 30,0, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Uppgången i Frankfurt leddes av bankerna med Hypovereinsbank upp 1,6 procent och Commerzbank 1,3 procent högre.

Totalt steg DAX-index i Frankfurt med 0,4 procent. FTSE 100 i London gick upp med 0,4 procent, och CAC 40 i Paris noterades 0,5 procent högre.

I Norden gick Oslobörsens OBX upp 0,6 procent och Helsingforsbörsens HEX steg 0,3 procent. M-Real gick upp 4,9 procent sedan bolaget sagt att det ska spara 200 miljoner kronor i Sverige genom att slå samman administration och ledning vid två anläggningar.

Köpenhamns KFX gick upp 1,2 procent med stöd av uppgångar i Danske Bank och AP Möller.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera