New York: Telekom upp efter Verizon-affär

Telekom stod i fokus på börserna i USA under måndagens handel efter Verizons köp av MCI.

Vid stängning noterades Dow Jones oförändrat på 10.791. S&P 500 steg 0,1 procent och Nasdaq gick upp 0,3 procent.

Omsättningen på Dow Jones uppgick till 1.231 miljoner aktier medan motsvarande siffra på Nasdaq var 890 miljoner aktier.

Uppgiften att Verizon Communications köper MCI för 6,7 miljarder dollar fick bolagen att hamna i fokus och spred hopp om ytterligare fusioner.

"Konsolideringen inom telekomsektorn är inte över. Andra stora spelare kommer att fortsätta att titta på förvärv för att frigöra värden för aktieägarna", sade Frank La Salla, VD vid Pershing LLC i New Jersey, till Bloomberg News.

MCI accepterade budet efter förhandlingar över helgen med både Verizon och Qwest Communications som tidigare lagt ett högre bud på motsvarande 7,3 miljarder dollar i en kombination av aktier och kontanter.

MCI backade 4,1 procent och även Verizon tappade, med 0,4 procent. Qwest, som förlorat budstriden, gick ned 3,6 procent.

Telekomleverantörer stärktes däremot, med JDS Uniphase upp 3,1 procent, och Qualcomm 2,8 procent högre. Sammantaget steg sektorn 1,5 procent, enligt S&P. Ericsson gick upp 7 öre och Nokia med 48 öre jämfört med stängning i Stockholm.

En annan affär på måndagen, om än inte av samma dignitet, var jobbsajten Monsters köp av den franska kollegan Emailjob.com. Monster handlades upp 2,4 procent.

General Motors har löst tvisten med italienska Fiat genom att betala 2 miljarder dollar, och slipper därmed att ta över förlusttyngda Fiats biltillverkning. GM steg 0,3 procent.

Spekulationer om ett starkt andra kvartal, efter en positiv analys från UBS, fick Apple att handlas 4,3 procent högre.

I försäkringssektorn har American International Group, AIG, fått ett föreläggande från distriktsåklagaren i New York, Eliot Spitzer, och den amerikanska finansinspektionen, SEC.

"När Spitzer andas blir folk rädda. Jag är försiktig med finansaktier generellt", sade Philip Dow, aktiestrateg vid RBC Dain Rauscher, till Bloomberg News.

Aktien handlades ned 2,2 procent.

Bioteknikbolaget Chiron har fått ett krav från SEC om en formell granskning av nedläggningen av den brittiska vaccinanläggningen. Aktien tappade 0,8 procent.

Läkemedelssektorn steg 0,2 procent medan skogen gick ned 0,5 procent, enligt S&P:s branschindex.

På räntemarknaden rådde avvaktan inför Fed-chefen Alan Greenspans tal på onsdag. Räntan på den tioåriga statsobligationen noterades till 4,08 procent, vilket var 1 punkt lägre jämfört med fredagens slutnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?