Annons

Teleoperatörer vinnare på Europabörser

De europeiska börserna stärktes på bred front under fredagen. Banksektorn och telekomoperatörer tillhörde vinnarna efter en positiv rapport från Telia Sonera.

Även Stålbolagen och gruvföretagen hjälpte till att dra marknaden efter en rapport från CSFB, som pekar på ökad efterfrågan på stål från Kina.

"Basmetall- och gruvbolagen är ett bra sätt att utnyttja det kinesiska expansionstemat på. Efterfrågan kommer fortsätta att vara hög", sa Richard Robinson, fondförvaltare vid Ashburton på Jersey, till Bloomberg News.

Klockan 17.15 hade Bloomberg European 500 stigit med 0,7 procent medan DJ Euro Stoxx 50 noterades 0,7 procent högre.

Enligt en analys av Credit Suisse First Boston kommer den kinesiska efterfrågan att ge stöd för de globala stålpriserna under ett flertal månader framöver.
"Att säga att det är toppen på den här cykeln är lite för tidigt. Vi skulle hellre köpa än sälja stålaktier", skriver CSFB i en analys.

Stålsektorn utvecklades starkast av samtliga Bloomberg 500 sektorindex med en uppgång på 2,4 procent.

Ståltillverkarna Arcelor och Corus handlades upp 3,1 respektive 4,8 procent. Inom gruvor steg BHP Billiton 2,1 procent, medan Anglo American stärktes 1,7 procent.

Även bankaktierna hade en bra dag och i täten för sektorn låg svenska Föreningssparbanken efter en uppgång på hela 5,2 procent. Andra vinnare var Deutsche Boerse och Barclays med uppgångar på 2,1 respektive 1,9 procent.

Bland telekomoperatörerna visade Teliasonera vägen med en uppgång på 2,7 procent efter att ha kommit med en rapport som föll investerarna i smaken. Även TDC och British Telecom följde med i uppgången och avancerade 2,4 respektive 1,3 procent. Deutsche Telecom och France Telecom gick dock mot strömmen och backade 0,9 respektive 0,7 procent.

I detaljhandelssektorn var Marks & Spencer upp 1,9 procent sedan bolaget fått en höjd rekommendation av Lehman Brothers från equal-weight till overweight.

En annan detaljist som det gick bra för under fredagen var franska yogurttillverkaren Danoe som steg med 2,1 procent. Bolaget räknar med en 10-procentig vinstökning under 2005 som en följd av nya lanseringar i USA och Kina.

Bland börserna steg FTSE 100 i London med 0,8 procent medan DAX-index i Frankfurt var upp 0,9 procent. Även CAC 40 noterades 0,8 procent högre.

Även i Norden var utvecklingen positiv. OMXS 30 steg med 1,5 procent, Oslobörsens OBX stärktes 0,7 procent och Helsingforsbörsens HEX steg 1,0 procent. I Köpenhamn var KFX upp 0,7 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera