1515
Annons

Världsledare samlas åter i Davos: ”Startpunkten för en ny era”

Nästa vecka väntas representanter från politik, näringsliv och organisationer till alla toppmötens moder: World Economic Forum i Davos. 

Att det finns många utmaningar att diskutera är det ingen som ifrågasätter, däremot hur topparna prioriterar att ta sig upp i de schweiziska bergen för att försöka lösa dem.

Davos kan åter öppna dörrarna för ett World Economic Forum i fysisk form.
Davos kan åter öppna dörrarna för ett World Economic Forum i fysisk form.Foto:Robert Buchel

Det var tredje veckan i januari 2020 som World Economic Forum senast arrangerades i fysisk form. Det var samma vecka som vi fick lära oss att Corona inte bara är namnet på en ljus öl och samma vecka som kineserna stängde Wuhan. 

Men nu stoppar varken en ny coronavåg i Asien eller ett brutalt krig i Europa arrangörerna, hänförda av den inflytelserika Klaus Schwab, från att redan i maj bjuda in till den schweiziska alpbyn.

Och Klaus Schwab, som sägs vara en av få med direktnummer till världens mäktigaste, har trots de hektiska tiderna fått en rad höjdare att välja Davos.

Någon amerikansk president ser det dock inte ut att bli i år, trots att Donald Trump hade för vana att landa med sin helikopter Marine One i Davos, och den kinesiska delegationen väljer att helt stanna hemma. 

Däremot står exempelvis Tysklands generalkansler Olaf Scholz på listan bland de 50 stats- och regeringschefer som kommer. 

Men det är ingen vild gissning att stråkastarljuset kommer att vara riktat mot Ukrainas delegation, med utrikesminister Dmytro Kuleba, och framför allt mot det framträdande som president Volodymyr Zelenskyy ska göra - digitalt.

Annars skulle han kunna ha träffat Natos Jens Stoltenberg och EU:s Ursula von der Leyen. Han hade dock inte riskerat att stöta ihop med Rysslands Vladimir Putin, som talade så sent som vid förra årets digitala upplaga. Men inte i år. Davos har ”fryst” alla relationer med Ryssland, heter det, och inte en ryss finns med på listan bland potentater.

Från den svenska regeringen deltar finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar.  

Näringslivets har en viktig roll i Davos, och den svenska företagsdelegationen består bland andra av Helena Helmersson, från Hennes & Mauritz, Martin Lundstedt från Volvo, Anna Berg från Vattenfall och Christian Levin på Scania.  

Davos brukar bjuda på överraskningar, men mycket är osäkert i år, delvis på grund av covid. Restriktionerna är hårda. Deltagarna krävs på vaccinpass, färskt PCR-test och måste inom 24 timmar ta nytt test på de sannolikt överfulla klinikerna.

Å andra sidan slipper klinikerna i år den strida ström av lårbensbrott och andra halkskador som deltagarna i vanliga fall ådrar sig på Davos osannolikt hala januaritrottoarer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?