1515
Annons

Kärnvapenoro sänkte börsen i Sydkorea

Till följd av helgfirande höll många börser i Asien stängt även under fredagen. I Sydkorea backade kurserna på oro över kärnvapen i Nordkorea.

"Globala investerare reagerar genom att sälja de större aktierna för att det är de bolag som de känner till bäst, såväl som är lättast att sälja", sade Yang Jun Won, vid Maquarie-IMM Investment Management, till Bloomberg News.

Kospi 100-indexet sjönk med 0,4 procent. Under torsdagen sade Nordkorea att de har kärnvapen och drar sig ur samtal om att överge sitt vapenprogram.

USA, Japan, Ryssland, Sydkorea och Kina vill att Nordkorea nedmonterar sitt kärnvapenprogram.

"Rörelsen verkar vara en reaktion från först och främst utländska investerare. Koreanska investerare börjar vänja sig vid den här sortens nyheter", sade Lee Wong-il, vid Hanaallianz Investment Trust Management, till Bloomberg News.

Samsung Electronics, Huyndai Motor och Posco var bland det aktier som sjönk och visade nedgångar på 1,0, 2,6, respektive 0,3 procent.

Börserna i Japan, Hongkong och Taiwan var helgstängda.


Ardalan Shekarabi försöker rädda pensionsförslag

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har inte gett upp än om att hitta en kompromiss mellan regeringens, V:s och MP:s förslag och oppositionens om tillägg för pensionärer.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).Foto:Jessica Gow/TT

Misslyckas det riskerar det rödgröna förslaget från vårändringsbudgeten att falla.

”Vi väljer att fortsätta samtalen”, säger Shekarabi till TT efter en träff i pensionsgruppen i riksdagen som han kallade till i förra veckan.

Moderaterna har ingen kommentar att ge om huruvida samtalen ska fortsätta. Enligt Shekarabi är tanken att det ska bli ett nytt möte till denna vecka.

Ardalan Shekarabi vågar inte säga något om vad han tror om förutsättningarna för att göra upp. Det är för tidigt att säga.

”Det återstår att se om partierna väljer att landa in en gemensam slutsats. För vår del är det viktigt att pensionärerna får besked så snabbt som möjligt”, säger han.

I pensionsgruppen sitter företrädare för fem partier, men inte Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna. Det komplicerar saken eftersom regeringens förslag till största delen är Vänsterpartiets från början.

Och Sverigedemokraterna står bakom oppositionsförslaget som tagits fram gemensamt av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och SD.

Centerpartiet har ännu inte bekänt färg, det vill säga sagt något definitivt om vilket förslag de kan tänka sig att stödja.

Regeringen, med V och MP, har föreslagit ett garantitillägg som skulle ge en miljon pensionärer med de lägsta pensionerna en höjning från augusti, varav cirka en halv miljon skulle få 1 000 kronor skattefritt per månad.

Oppositionen har kommit med ett alternativförslag som de hävdar skulle ge ungefär lika mycket, men från oktober. Det bygger på en kombination av höjd garantipension, höjt bostadstillägg samt från nästa år sänkt skatt.

Regeringens förslag beräknas kosta över nio miljarder kronor räknat på helår, oppositionens förslag ytterligare några miljarder utöver det.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?