1515

Blandat på Asienbörserna på tisdagen

Börsutvecklingen i Japan var blandad på tisdagen, med press från negativa bolagsbesked men stöd från uppgångar i USA.

"Medan marknaden fortfarande är orolig över bolagens vinsttrend på grund av oändliga vinstvarningar, kan vi också säga att effekten av vinstvarningar successivt minskar, speciellt vad gäller den bredare marknadsaktiviteten", säger Hideyuki Suzuki vid World Nichiei Frontier Securities, enligt AFX News.

På måndagen sällade sig Toshiba, Pioneer och TDK till de teknikbolag som vinstvarnade. Samtliga hänvisar till prispress inom hemelektronik och halvledare.

Sammantaget slutade Nikkei 225 oförändrad på 11.384. Det bredare Topix stängde också knappt förändrad från måndagens nivå.

Mitsubishi var dagens förlorare, ned 8,4 procent. Bolagets största ägare, Phoenix Capital meddelade att det kommer att sälja hela innehavet.

Bland övriga fordonstillverkare var Toyota Motor upp 0,5 procent medan Nissan i stort sett var oförändrad.

Storbanken UFJ föll 1,6 procent. Enligt en tidningsrapport kommer Mitsubishi Tokyo Financial att betala mindre än vad vissa investerare räknat med för sammangåendet.

Uppåt gick däremot Chuetsu Pulp & Paper som efter nyheten att det kommer att gå ihop med Mitsubishi Paper Mills steg hela 14,3 procent.

I Sydkorea noterades Kospi-indexet 0,9 procent lägre.

Statistik visade att inflationen accelererade i Sydkorea i januari, vilket minskar sannolikheten för en räntesänkning. Hyundai Motor föll 3,3 procent och LG Electronics var ned 1,3 procent. Samsung Electronics sjönk med mer blygsamma 0,4 procent.

Bland övriga börser föll Taiex 0,2 procent i Taiwan. Hang Seng i Hongkong noterades 0,8 procent lägre omkring klockan 7.30 svensk tid medan Strait Times Index i Singapore var 0,1 procent ned.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?