1515

Stockholmsbörsen: Order lyfter Volvo

Stockholmsbörsen fortsatte att notera små rörelser runt nollstrecket med dragning nedåt på fredagen i likhet med övriga Europabörser.

Klockan 12.15 noterades OMXS30 0,2 procent lägre på 941,2. Omsättningen var 8,4 miljarder kronor.

Enligt mäklare som Nyhetsbyrån Direkt talat med under förmiddagen var handeln lugn men trenden under kvartalet uppges vara oerhört stark.
"Volvos senaste order hjälper en hel del att dra upp index i dag men det är annars fascinerande att vi inte kommer ned mer", kommenterade en mäklare.

Fredagens fokus låg bland annat på Volvo efter en stororder för Volvo Bussar i Kina. Det var stort intresse för aktien som handlades upp 7 kronor till 351.
"Det är den största order vi någonsin har fått", säger Per-Martin Johansson, presschef på Volvo Bussar, till Direkt.

Ordern omfattar 2.000 Volvo B6R bussar men inget ordervärde har uppgetts. Scania steg 3,50 kronor till 289.

Skandia Liv föreslår ny struktur för aktieägande för att bli ett renodlat ömsesidigt bolag och att aktierna i Skandia Liv förs över till en stiftelse. I och med förslaget skulle Skandia upphöra att äga Skandia Liv.

Skandia sjönk 30 öre till 46,60 kronor.

Tjänstesektorn och läkemedel var två av de bättre branscherna medan bioteknik och teleoperatörer hade det tuffare.

Astra Zeneca handlades till 383,50 kronor, motsvarande en ökning med 1,6 procent.

Cytofab, som Astra Zeneca licensierar in från Protherics, har vid myndighetsgodkännande och en gynnsam myndighetsprofil potential att nå en årlig försäljning på över 1 miljard dollar, anser analytiker som Direkt har talat med.

Biotekniksektorn tyngdes av Medivir som fortsatte sin resa ned med närmare 7 procent till 47,50 kronor efter nyheten om att licensavtalet med Reliant upphör för MIV-606.

Inom tjänstesektorn tickade Studsvik upp 1,5 procent och bland teleoperatörerna var Teliasonera ned 1,4 procent på 41,70 kronor.

På vinnarlistan fanns Scanmining som steg 7,5 procent.

Nyheten om att det österrikiska spelbolaget Betandwin.com planerar att köpa det svenska onoterade spelbolaget Ongame och torsdagens omvända vinstvarning från Party Gaming drog upp kurserna på spelbolagen. Unibet stärktes 5,3 procent till 160 kronor och Cherry steg 6,2 procent till 25,70.

UBS har höjt riktkursen för Partygaming och aktien steg över 4 procent i London.

Preliminär statistik från Eurostat visar att produktionen inom byggsektorn i euroområdet ökade med 0,2 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal. I EU-25-området steg produktionen med 0,1 procent.

Bygg- och anläggningsrelaterade aktier noterades 0,6 procent lägre och Peab backade 50 öre till 98,50 kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?