Annons

Wall Street: Tvärvändning av GM

Börserna i New York backade på onsdagen även om en viss återhämtning noterades på slutet. Bakgrunden var, enligt Bloomberg News, att många investerare
håller sig borta från marknaden i väntan på mer rejäla signaler om att perioden med räntehöjningar går mot sitt slut.

"Om man tittar på de ekonomiska data som kommer så signalerar de att inflationen är på väg och jag förmodar att Federal Reserve kommer att bekämpa det gradvis", sade Cummins Catherwood, förvaltare vid Walnut Asset Management.

Börsstämningen grumlades också initialt av uppgifter om skottlossning på ett flygplan i Miami. Allt eftersom bilden klarnade och det stod klart att en "flygpolis" skjutit mot en enskild förövare, och att det inte rörde sig om något hot av större karaktär, avtog oron.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average sjunkit 0,4 procent till 10.811. S&P 500 var 0,5 procent ned och Nasdaq noterades 0,4 procent lägre.

Omsättningen uppgick till 1.585 miljoner aktier på Nyse medan motsvarande siffra för Nasdaq var 1.757 miljoner.

Bland enskilda aktier pressades bland annat investmentbankerna med hänvisning till att kurserna kan ha stigit för mycket sett till ränteutsikterna. JP Morgan tappade 1,0 procent, Citigroup var 0,5 procent ned och Lehman Brothers sjönk 0,9 procent.

Även bankerna drogs med i den ränterelaterade nedgången. Bank of America sjönk 1,0 procent och US Bancorp gick ned 1,5 procent.

Intel backade 1,9 procent inför den kvartalsuppdatering som väntas under torsdagen medan Microsoft tillhörde ett av de få bolag inom Dow 30 som noterades på plus, upp 0,2 procent. Microsoft uppger att investeringar på 1.7 miljarder dollar ska genomföras i Indien under de kommande fyra åren.

Cisco steg 1,3 procent. JP Morgan har, i spåren av bolagets upprepade tillväxtprognos på tisdagskvällen, höjt sin rekommendation från neutral till övervikt.

Ford var 1,1 procent upp. Enligt Detroit News källor planerar bolaget att minska den nordamerikanska personalstyrkan med upp till 30.000.

Sektorkollegan General Motors handlades samtidigt upp 2,9 procent. GM låg högt på förlorarsidan en halvtimme innan stängning då uppgifter om att en representant för Kirk Kerkorian är på väg in i bolagets styrelse började cirkulera. Så sent som på onsdagsmorgonen skrev Financial Times att miljardären Kirk Kerkorian, som äger 9,9 procent av GM, kan tvingas att agera till följd av att hans aktieandel i bolaget har försvagats med 439 miljoner dollar.

Coca-Cola hade kapitalmarknadsdag och bolaget passade på att flagga för kommande produkter. I början på nästa år lanseras Coca-Cola Black, med start på den franska marknaden, som är en lätt kolsyrad dryck som beskrivs som en kombination av Coca-Cola och kaffe. Aktien sjönk 0,8 procent.

Oljepriset letade sig ned efter en oväntad uppgång i de amerikanska bränslelagren i förra veckan. Januariterminen för WTI-olja sjönk 74 cent till 59:20 dollar per fat på Nymex.

Exxon Mobile noterades 1,1 procent ned.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen noterades till 4,51 procent, vilket var 3 punkter högre jämfört med tisdagens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?