1515

Fyraårshögsta i Stockholm

Stockholmsbörsen utvecklades positivt på torsdagen och uppgången var större än på de flesta andra europeiska börser. Bland vinnarna fanns H&M som noterade en uppgång på 8 kronor till 262 kronor.

OMXS30 stängde 0,7 procent upp på 943,1 och totalt omsattes aktier till ett värde av 20,1 miljarder kronor. Det är den högsta nivån sedan i maj 2001.

"Stämningen på börsen är absolut god, aktiviteten likaså även om den inte är jättehög. Det är inte så dåligt med en omsättning på cirka 20 miljarder", sade en mäklarchef om torsdagens handel.

H&M, som var den näst mest omsatta aktien, steg med 3,2 procent.

"Det är en kombination av saker som har fått H&M att stiga", sade mäklarchefen.

Han hänvisade bland annat till siffror från Handelns Utredningsinstitut som visade att den svenska klädhandeln steg 7 procent i november. H&M rapporterar visserligen inte till HUI, men bolagets konkurrenter talar om en ganska bra utveckling. Från den tyska konkurrenten Karstadt kom signaler om en relativ god utveckling och marknaden fortsätter att idissla positiva siffror från HUI:s brittiska motsvarighet som publicerades i tisdags vilket också gav stöd till H&M enligt mäklaren.

JC lyckades däremot inte blidka marknaden utan tappade 75 öre till 70:25 kronor, trots att bolaget rapporterade en ökning av försäljningen till konsument med 5,6 procent i november.

Börsens mest omsatta aktie, Ericsson B, handlades ned 10 öre till 28 kronor.

På tredjeplats på omsättningslistan hamnade Skandia som tickade upp 1:20 kronor till 46:90 kronor. Turerna kring bolaget fortsätter och enligt aktieboken för november har de utländska ägarna stärkt sin position. Andra AP-fonden uppgav på torsdagen att den inte kommer att sälja sina aktier utan stå kvar som minoritetsägare om budet från Old Mutual går igenom. Old Mutual steg i London och aktiebudet är nu värt över 50 kronor, en nivå som Skandias vd Hans Erik Andersson tidigare har sagt att han skulle acceptera.

Nokia gynnades av att Texas Instrument på onsdagen justerade upp sin vinst- och försäljningsprognos för fjärde kvartalet och Nokia steg 3:50 kronor till 146 kronor i Stockholm, en uppgång med 2,5 procent.

"Texas Instruments kommentarer från gårdagen var positiva, men jag trodde inte att reaktionen på Nokia skulle bli så här stark", sade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

I USA börjar dessutom Nokiakursen närma sig ett tekniskt motstånd från mars 2004 uppger analytiker till Nyhetsbyrån Direkt. Om aktien stänger över 18:07 dollar i New York kan den, ur ett tekniskt perspektiv, ha stora möjligheter att fortsätta uppåt.

Ett annat storbolag som hade en relativt god utveckling på torsdagen var Astrazeneca, upp 3:50 kronor till 377:50 kronor. Bolagets tillträdande vd David Brennan sade på onsdagen att det kan bli aktuellt med förvärv för att stärka forskningsportföljen och på torsdagen meddelade Astrazeneca att det har licensierat in ett preparat mot blodförgiftning.

Clas Ohlson presenterade sin halvårsrapport som visade ett lägre resultat väntat under andra kvartalet, augusti till september, men en oväntat stark försäljning under november. Bolaget konstaterade också att julhandeln har startat mycket bra. Aktien sjönk 2:50 kronor till 153:50 kronor.

På torsdagen debuterade Hakon Invest som börsnoterat företag och aktien handlades upp 4:50 kronor från teckningskursen på 77 kronor.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?