Annons

Europabörserna vände upp

De flesta europeiska aktier vände till plus före stängning på torsdagen med stöd av att USA- börsernas stärktes.

"Börsrallyt ser ut att till stor del vara bakom oss nu. Nu vill investerarna säkra sina vinster", sade Jean-Luc Enguehard på Sogeposte i Paris till Bloomberg News.

Nokia fortsatte upp och handlades 1,7 procent högre, vilket hjälpte till att lyfta index på Helsingforsbörsen som avslutade på plus.

Nordic Aluminium steg 2,8 procent efter en stark finansiell rapport som gladde investerarna.

Oslobörsen tyngdes av att oljebolagen backade på bred front i takt med att råoljepriset sjunkit. Statoil tappade 1,3 procent och Norsk Hydro 1 procent.

Norske Skogs investering i Saugbrugs i Halden bidrog till att aktien klättrade 1,2 procent i Oslo.

Detaljhandelssektorn var torsdagens vinnare. Hennes & Maurtiz steg 3,2 procent, Marks & Spencer avancerade 3,7 procent och Inditex var upp 1 procent.

Överlägset bäst gick det för Tysklands största varuhuskedja, Karstadtquelle, som steg över 13 procent i Frankfurt. Bolaget har meddelat att det överväger att sälja samtliga sina fastigheter nästa år för att minska sin skuld på 2,8 miljarder euro, som nästan drivit företaget i konkurs.

Tobak och försäkringsbolagen utvecklades sämst.

JP Morgan har sänkt rekommendationen på Axa och Munich Re med motivationen att båda aktiekurserna redan reflekterar framtida vinsttillväxter. Båda aktierna backade.

I Aten stängde Titan Cement 2,7 procent lägre efter att investerarna valde att sälja och ta hem lite vinter efter aktien uppgång de senaste veckorna.

Proton Securities har sänkt sin rekommendation av aktien till neutral, enligt AFX News.

Bankerna försvagades och National Bank var ned 1,7 procent. Det ryktas om att banken vill in på den turkiska markanden och planerar flera förvärv.

I London steg Old Mutal 2,7 procent och i Stockholm lyfte Skandia 2,6 procent efter uppgifter om att aktieägare som är positiva till Old Mutuals bud nu är i majoritet. Aktiealternativet har därmed stigit i värde till över 50 kronor per Skandiaaktie.

Marknadstemperatur klockan 17.55
===================================
DJ Euro Stoxx 50 +0,7%
Bloomberg European 500 +0,1%

London FTSE 100 oför
Frankfurt DAX +0,4%
Paris CAC 40 +0,2%

Köpenhamn OMXC 20 -0,7%
Oslo OBX -0,8%
Helsingfors OMXH +0,3%
Stockholm OMXS 30 +0,7%

Januaritermin på brentolja på IPE stod i 57:90 USD/fat,
en uppgång med 92 cent från onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?