1515

Stockholmsbörsen: Ericsson höll index kvar på plus

Onsdagens uppgång på Stockholmsbörsen höll på att raderas ut när de europeiska börserna vek av nedåt och USA-börserna inledde med negativa förtecken. Men Ericssons fortsatta kursklättring gav stöd.

"Man valde att sälja av cykliskt lite grann", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

OMXS 30 steg 0,1 procent till 936,8. Omsättningen låg på 20,1 miljarder kronor.

Ericsson B stod för nästan en fjärdedel av omsättningen. Aktien fortsatte upp 10 öre till 27,90 kronor i spåren av tisdagens jätteavtal med 3 i Storbritannien.

"Ericsson har varit underperformer under en tid. Få tillväxtaktier värderas så lågt. När en sådan här affär kommer så börjar man på allvar att titta på aktien", säger en mäklare.

Baserat på SME Direkts resultatprognos för 2006 värderas Ericsson till p/e-tal 18.

Nokia, som också har ett p/e-tal på 18 räknat på genomsnittsprognosen för nästa år, klättrade 2 kronor till 142,50.

På eftermiddagen presenterade Hemtex sin första delårsrapport som börsnoterat företag. Såväl försäljning som resultat förbättrades, även om försäljningstillväxten i jämförbara butiker mattades under räkenskapsårets andra kvartal. Marknaden verkade inte riktigt nöjd utan aktien handlades ned 2,6 procent till 75,50 kronor.

På torsdag är det dags för halvårsrapport från Clas Ohlson, som tappade 50 öre till 156 kronor under onsdagshandeln.

Med undantag för JC gick klädkedjorna bättre än börsen generellt. Hennes & Mauritz steg 1,50 till 254 kronor och Lindex var upp 2,50 till 418,50. JC-aktien noterades 50 öre lägre på 71.

Inom verkstadssektorn tappade Sandvik med 1,9 procent till 378,50. JP Morgan har sänkt rekommendationen till undervikt.

Investmentbanken har gjort samma manöver för Assa Abloy, vars aktie backade en 50-öring till 122,50 kronor. Handelsbanken ser å sin sida minskad risk för nya omstruktureringar i Assa Abloy efter Direkts intervju med nytillträdda VD:n Johan Molin.

Skanska tappade 2,9 procent till 118 kronor. Cheuvreux har sänkt rekommendationen från "outperform" till "underperform".

Carnegie har dragit upp riktkursen för SAS till 110 kronor och vid stängning noterades aktien 2,4 procent högre på 95,25. Enligt bolagets trafikrapport för november ökade passagerartrafiken, mätt som betald passagerarkilometer, med 16,5 procent jämfört med uppgången på 8,5 procent i oktober.

Terminspriset på zink har sedan början av november stigit med 18 procent i London. Under samma period har kopparterminen klättrat 13 procent.

"Lagren går kraftigt ned i zink och vi ser väldigt lite av ny zinkproduktion" sade Ulf Söderström, informationschef för Boliden, vid Financial Hearings råvarudag på onsdagen.

"Jag har bland annat förutsatt att det skulle bli en något sämre konjunktur. Men efterfrågan är örnstark. Zinkpriserna har inte varit tillräckligt bra för att locka fram ny kapacitet", säger en analytiker.

Boliden och Lundin Mining steg med 2 kronor vardera till 56,50 respektive 102 kronor.

Beskedet att Lundin Petroleum återupptar verksamheten i block 5B i Sudan hindrade inte aktien från att tappa 1,25 till 85 kronor.

Thalamus stärktes närmare 10 procent till 20,40 kronor. Affärsvärlden utfärdar en köprekommendation i onsdagens utgåva. Tidningen rekommenderar även köp av Gunnebo, som steg närmare 6,1 procent till 78 kronor.

Eniro fortsatte upp 3 kronor till 96,50 med Carnegie som största nettoköpare. I tisdags stärktes aktien med 6,3 procent, på eldad av UBS uppjusterade riktkurs.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?