Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson draglok

Stockholmsbörsen fortsatte upp på onsdagsförmiddagen. Ericsson letade sig vidare uppåt vilket förklarade en stor del av indexförstärkningen.

"Det tickar på. Det kommer fortsatt starka konjunktursignaler och fortfarande finns inga alternativ till aktier", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 12.50 hade OMXS 30 stigit med 0,3 procent till 939,1. Omsättningen låg på 9,1 miljarder kronor.

Ericsson B stod för nästan en fjärdedel av omsättningen. Aktien fortsatte upp 20 öre till 28 kronor i spåren av tisdagens jätteavtal med 3 i Storbritannien.

"Ericsson har varit underperformer under en tid. Få tillväxtaktier värderas så lågt. När en sådan här affär kommer så börjar man på allvar att titta på aktien", säger mäklaren.

Baserat på SME Direkts resultatprognos för 2006 värderas Ericsson till p/e-tal 18.

Nokia, som också har ett p/e-tal på 18 räknat på genomsnittsprognosen för nästa år, handlades upp 1,50 till 142 kronor.

Carnegie har höjt riktkursen för SAS till 110 kronor och vid 12.50-tiden noterades aktien 3,0 procent högre på 95,75. Enligt bolagets trafikrapport för november ökade passagerartrafiken, mätt som betald passagerarkilometer, med 16,5 procent jämfört med uppgången på 8,5 procent i oktober.

Flyme, vars passagerartrafik steg med 18,5 procent i november, tappade 1 öre till 13 öre.

På eftermiddagen väntas Hemtex första delårsrapport som börsnoterat företag. Aktien handlades till 77,50 kronor, vilket innebar oförändrad nivå från i tisdags.

I morgon torsdag är det dags för halvårsrapport från Clas Ohlson, som steg 1 krona till 157,50 under onsdagshandeln.

Med undantag för JC gick klädkedjorna bättre än börsen generellt. Hennes & Mauritz steg 3 kronor till 255,50 och Lindex var upp 4 kronor till 420. JC-aktien noterades samtidigt 1 krona lägre på 70,50.

Den europeiska gruv- och metallsektorn hörde förmiddagens starkaste branscher. I Stockholm steg Boliden med 1,50 till 56 kronor och Lundin Mining med 2 kronor till 102.

Terminspriset på zink har sedan början av november stigit med 17 procent i London. Under samma period har kopparterminen klättrat 12 procent.

"Lagren går kraftigt ned i zink och vi ser väldigt lite av ny zinkproduktion", sa Ulf Söderström, informationschef för Boliden, vid Financial Hearings råvarudag på onsdagen.

Beskedet att Lundin Petroleum återupptar verksamheten i block 5B i Sudan satte inga större avtryck i kursen. Strax före 13 hade aktien stigit en 50-öring till 86,75 kronor efter att ha varit uppe på 87 jämnt tidigare under onsdagen.

Uppgången på drygt 12 procent, till 2,58 kronor, placerade Effnet högt upp på vinnarlistan. Dotterbolaget Factum Electronic har fått en order på utrustning från Sydkorea.

Thalamus gick upp 8,6 procent till 20,20 kronor. Affärsvärlden utfärdar en köprekommendation i onsdagens utgåva.

Tidningen rekommenderar även köp av Gunnebo, vars aktie steg 4,8 procent till 77 kronor.

Eniro fortsatte upp 3,75 till 97,25 kronor. I tisdags stärktes aktien med 6,3 procent, med draghjälp från UBS uppjusterade riktkurs.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?