Annons

Börsen i dag: Ericssons 3-avtal kan pressa lönsamheten

KOMMENTAR



Det var nog många investerare som satte kaffet i fel strupe i dag på förmiddagen då Ericsson börsstoppades. Spekulationer om en avbruten Marconi-affär, ett uppköp av någon asiatisk leverantör eller ett bud från Cisco tog fart direkt.

Bakom börsstoppet låg ett betydligt mindre dramatiskt besked, om än klart positivt. Ericsson får ett stort kontrakt för underhåll och drift av operatören 3 i Storbritannien. Storleken är antagligen 15-20 miljarder kronor över sju år, det vill säga knappt 3 miljarder per år.

Ericsson fick ett liknande avtal med 3 i Italien tidigare i år som varar över sju år med ett totalt värde om 15 miljarder. Dagens avtal är större totalt sett enligt Ericssons uppgifter.

Avtalet är otvetydigt bra ur många aspekter. För det första är det tjänsteområdet som Ericsson pekat ut som det snabbast växande på medellång sikt. Genom avtal på tjänstesidan kopplar bolaget också ett starkare grepp om kunden.

Sannolikheten är stor att Ericsson därmed också blir vald som huvudleverantör av utrustning hos de operatörer där man sköter driften av näten. Ericsson börjar nu också få en ganska stor kundbas på tjänstesidan vilket gör det lättare att hitta kostnadssynergier.

Men det finns också mindre positiva infallsvinklar. Ericsson tar över personal (och kostnader) ifrån 3 och vi tror inte att rörelsemarginalen är över 20 procent på den här typen av avtal. Avtal på tjänstesidan, åtminstone de större, är antagligen ”marginalsänkare”. Därutöver har de större mer traditionella operatörerna ännu inte vågat lägga ut driften av sina nät.

Hade det varit China Mobile, Vodafone eller någon annan som legat bakom dagens kontrakt, så hade det varit betydligt bättre.

Ericsson kommer visa stark tillväxt på uppemot 15-20 procent under nästa år, bland annat som effekt av förvärvet av Marconi. Det finns nu dock viss fog för oro att lönsamheten pressas, främst som effekt av Marconi-köpet då Marconi har en bruttomarginal på runt 35-37 procent, vilket är klart under Ericssons marginal på 45-46 procent. Men även den uppenbart starka tillväxten på tjänstesidan hotar nuvarande rörelsemarginaler på över 20 procent.

Att aktien stiger i dag är helt klart motiverat. Vad gäller börsstoppet var det mindre motiverat. Ericsson handlas i dagsläget till p/e 17 på nästa års prognoser vilket faktiskt är jämt skägg med Nokia som handlas till samma multipel.


Länk: Redeye är ett oberoende analysföretag, inriktat på tillväxtbolag. Teckna abonnemang eller läs gratisprov av Redeyes analyser här.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från K2AAnnons

Vill leda fastighetsbranschen med skarpa hållbarhetsmål

Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.
Karina Antin är ny hållbarhetschef på det gröna fastighetsbolaget K2A.

Det går att göra lönsamma affärer utan att tumma på hållbarhetsmålen. Det menar fastighetsbolaget K2A som riktat in sig på Svanenmärkta hus och låter klimatfrågorna leda vägen framåt. Företaget har redan tuffa hållbarhetskrav, men siktar ännu högre.

Med en ny hållbarhetschef på plats vill fastighetsbolaget K2A fortsätta pusha gränserna för sitt hållbarhetsarbete – trots att man redan nu ligger i framkant. Företaget har en hög andel miljöcertifierade fastigheter, och var dessutom först i världen med att få sina aktier grönklassade av forskningsinstitutet CICERO Shades of Green.

– Detta innebär att en oberoende part har bedömt att K2A:s kapitalflöden och investeringar är i linje med en koldioxid- och klimatresilient framtid. Vi är väldigt stolta över våra gröna aktier som visar att vi vill accelerera vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin, hållbarhetschef på K2A.

K2A är det enda bolaget i världen som har en tredelad grön finansiering, där de gröna aktierna är en del och gröna lån och obligationer är två andra. Företaget har själv kontroll över hela värdekedjan – från produktionen av Svanenmärkta lägenhetsvolymer i trä, till långsiktigt ägande och förvaltning av färdigställda bostäder.

– Fördelen med att äga hela processen är att vi har full kontroll på materialflöden och aktivt kan reducera vår klimatpåverkan i varje steg av värdekedjan. Det gör det möjligt att ha ett långsiktigt arbetssätt som är hållbart både miljömässigt och finansiellt över tid, säger Karina Antin.

För K2A innebär hållbarhet inte bara satsningar för att kvalitetssäkra byggprocessen och minska klimatpåverkan, utan företaget tar också ett socialt ansvar och har som målsättning att ha de mest välmående hyresgästerna. Vi vill att samhället som påverkas av vår verksamhet också ska gynnas av den.

– Allt fler kommuner tar hållbarhetsaspekten i beaktande vid fördelning av mark och kraven på byggaktörer kommer att öka. Inom kort ser vi att hållbarhet i den här branschen är do or die, säge Karina Antin.

Många företag har i dag som målsättning att ha netto-noll utsläpp av växthusgaser år 2030. K2A vill gå längre än så och satsar på att bli klimatpositiva innan 2030.

– Vi kommer att sätta ännu vassare hållbarhetsmål framöver, och vi vill nå dit utan att behöva köpa utsläppsrätter. Vi ser redan nu att vi kan göra lönsamma affärer utan att tumma på vårt hållbarhetsarbete, säger Karina Antin.

Fakta om K2A 

K2A Knaust & Andersson Fastigheter AB – det gröna fastighetsbolaget, äger, utvecklar och långsiktigt förvaltar hyresrätter för alla typer av boenden samt samhällsfastigheter. K2A är det första bolaget i världen med gröna aktier. Kontakt: info@k2a.se 

Läs mer om K2A:s viktiga och hållbara arbete här

 

Mer från K2A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med K2A och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?