1515

Börsen orkar inte hålla sig över nollan

Stockholmsbörsen lyckades inte riktigt bita sig kvar över nollstrecket, trots måndagens stöd från verkstadssektorn. Kursnedgångar för storbankerna och Astra Zeneca bidrog till att hämma indexutvecklingen.

"Det som drar är cyklist i största allmänhet. Ingen är jättesugen på att sälja exportaktier när dollarn ligger kvar på 8 spänn och p/e-talen är fortfarande ganska rimliga", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Strax före klockan 12 noterades OMXS 30 på 933,4, vilket var i stort sett oförändrad nivå jämfört med i fredags. Omsättningen låg på 4,9 miljarder kronor.

Bäst procentuell utveckling bland de stora verkstadsbolagen visade Atlas Copco, vars A-aktie klättrade 1:50 till 171:50 kronor. Sandvik steg med 2 kronor till 391.

ABB hängde emellertid inte på utan backade 50 öre till 73.

"ABB har gått som ett litet spett. På en månad har aktien gått upp 16 procent och i något läge så börjar man sälja", kommenterar mäklaren.

Karolinska Institutets (KI) genomgång av olika studier mynnar ut i konstaterandet att svenskt snus är cancerframkallande samt ökar risken för dödsfall i samband med hjärt- och kärlsjukdomare. Swedish Match handlades ned 1:25 till 92:75 kronor.

"Att KI kommer fram till något som är negativt för snus är inte överraskande på något sätt. Det här är ett känt tema från en känd avsändare", säger en analytiker till Direkt.

Måndagens hittills största nyhet är kanske Investorkontrollerade EQT:s försäljningen av Comhem till två amerikanska private equity-bolag. Investor steg 0:50 till 125:50 kronor. Enligt Direkts källor får EQT 10,5 miljarder kronor men Fredrik Lindgren, ir-chef på Investor, nöjer sig med att säga att det är "en väldigt god affär".

Ericsson låg oförändrad på 27:20 kronor medan Nokia gick upp en 50-öring till 139:50.

Astra Zeneca tyngde med ett kurstapp på 3:50 till 376 kronor.

Även inom banksektorn pekade kurskurvorna nedåt. Störst indexpress satte Föreningssparbankens nedgång på 1 krona till 212:50.

Gruvaktierna inledde veckan starkt, med Boliden upp 3,7 procent till 55:50 och Lundin Mining som stärktes 2,5 procent till 101:50 kronor. ABG Sundal Collier har höjt riktkursen för Boliden från 50 till 65 kronor.

"Det är en konsekvens av extremt starka zinkpriser, en starkare dollar än väntat och att man hittills inte ser några tecken på produktionsstörningar", säger Lars Söderfjell, investmentbankens metallanalytiker, till Direkt.

En nedgång på 3,1 procent, till 12:60 kronor, placerade Metro på förlorarlistan. Dagens Industri utfärdade i måndagens tidning en säljrekommendation.

MTG, som avser öka ägandet i spelbolaget BET24 till 90 procent, avancerade 4 kronor till 317:50.

Anoto, som kanske inte slutför en väntad licensorder om 32 miljoner kronor i år, utnyttjar sannolikt en del av mandatet att emittera 10 miljoner aktier. Aktien handlades ned 60 öre till 23:70 kronor.

"Vi har tidigare inte trott att bolaget skulle behöva göra en nyemission beroende på en hyfsat stor kassa, inte alltför stort negativt kassaflöde samt engångsinbetalning om 32 miljoner kronor", skriver Redeye i en snabbanalys.

En köprekommendation från H&Q bidrog till att lyfta Sagax med 5,4 procent till 58 kronor.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?