Annons

Nedåt sista börsdagen - men 40 procent upp i Tokyo år

De asiatiska börserna avslutade året med att falla under den sista handelsdagen 2005.

Ändå kan man generellt sammanfatta börsåret som positivt. Japans Nikkei 225 klättrade hela 40 procent i år, den största ökningen sedan 1986. Uppgången skedde mest under andra halvåret.

"Förväntningarna på ekonomisk expansion i Japan nästa år är ganska höga", sade Mitsuishige Akino, fondförvaltare på Ichiyoshi Invetment Management i Tokyo, enligt Bloomberg News.

Enligt MSCI:s branschindex över Asien Stillahavsregionen blev energi årets bästa sektor med en uppgång med 35 procent.

På fredagen stängde Tokyobörsen tidigt. Förlorare var gruvbolagen, med Inpex ned 2,89 procent.

Läkemedel, försäkring och bank gick också svagt.

Mot strömmen gick olja och kol samt fastigheter. Båda branschindex noterade blygsamma uppgångar.

Bland storaktierna föll CSK Holdings 6,7 procent och Fast Retailing backade 4,1 procent. Sony föll 1,3 procent. Bland tungviktarna inom fordonsindustrin sjönk Honda Motor med 1,5 procent medan Toyota Motor lyckades stiga med 0,5 procent.

I Hongkong var förloraren Li & Fung. Teleoperatörerna China Mobile och China Unicom sjönk 2,1 respektive 1,5 procent. Bland bankerna noterades HSBC 0,2 procent lägre.

Allt var dock inte dystert på årets sista handelsdag - börserna i Singapore och Thailand noterade uppgångar. Singapore Airlines steg 3,3 procent.

Börserna var stängda i Sydkorea, Indonesien och Filippinerna.Marknadstemperatur ca klockan 07.30
=======================================
Nikkei 225 -1,4%
Topix Tokyo -0,8%

Hongkongs Hang Seng -1,1%
China Shang Composite -0,3%
China Shenz Composite -0,6%

Sydkoreas Kospi 200 stängt
Singapores STI +0,1%
Taiwans Taiex -0,4%Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?