Annons

Håglöst sista dagen på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde årets sista handelsdag i en fallande trend efter att New York stängde negativt och kurserna på Frankfurtbörsen öppnat 0,5 procent ned. OMXS noterades klockan 9.45 till 963,75, vilket motsvarar en nedgång med 0,3 procent. Omsättningen uppgick till mycket låga 0,9 miljarder kronor.

"Den underliggande trenden är fortsatt stark men diskussionerna om räntorna i USA tynger nu. Vi ser fram emot januari när det kommer in nya pengar från pensionssystemet", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson var som vanligt mest omsatt och noterade tillfälligtvis under morgonen 27:20 kronor. Detta satte fart på handeln eftersom bolaget under en veckas tid hållit sig in en kanal mellan 27:30 och 27:60.

Bland de större bolagen var cykliska bolag bland förlorarna. SCA sjönk 2 kronor till 297 kronor, Sandvik 2 kronor till 375:50 och Electrolux med 1 krona till 207:50.

Småbolagen stod annars i fokus på årets sista handelsdag. Det är många som passar på att städa i sina portföljer vilket skapar stora rörelser bland de mindre bolagen.

"Det är rätt många som köper O-listenoterade aktier nu eftersom det inte är någon förmögenhetsskatt på dem", kommenterade en mäklare.

Bland morgonens vinnare utmärkte sig bioteknikaktierna under förmiddagens handel i Stockholm. Gårdagens nyheter där Affärsstrategernas intressebolag Alphahelix meddelade att de ska lansera en ny metod för DNA-identifiering för bland annat fågelinfluensa och Medivir som har säkrat en försäljningsintäkt på 5 miljoner. Affärsstrategerna steg 20 öre till 5,90 på morgonen, motsvarande 3,5 procent. Medivir steg med 0:75 kronor till 62:75, motsvarande 1,2 procent.

Andra biotekföretag som Probi och Biolin hade liknande utveckling. Probi steg 2 kronor till 31 kronor, motsvarande 6,9 procent. Biolin steg 0:80 kronor till 22:50, motsvarande 3,7 procent. Båda dock under blygsam omsättning.

Net Insight publicerade på morgonen en nyhet om en order från en internationell medieoperatör. Ordern avser ett nät som ska transportera realtidskritisk video mellan tre större tv- centra i Europa. Detta är den andra ordern på kort tid för bolaget. Net Insight fortsatte upp med 2 öre till 2:50, motsvarande en uppgång med 0,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?