Annons

Wall Street: It lade sordin på USA-börserna

USA-börserna visade mindre kursrörelser under större delen av torsdagen. Under den senare delen av handeln tog indexen dock en sydligare riktning tyngda av datorrelaterade aktier.

I fortsatt fokus stod räntemarknaden, där de korta räntorna handlades högre än de långa, vilket generellt enligt skolböckerna indikerar en kommande lågkonjunktur.

"Korta räntorna stiger och folk är oroliga över hur länge ekonomin kommer att visa en god utveckling. Det hjälper inte marknaden", säger Giri Cherukuri, chefsmäklare vid Oakbrook Investments, enligt Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average gick ned 0,1 procent till 10.785. S&P 500 sjönk 0,3 procent och Nasdaq backade 0,5 procent till 2.218.

Datorrelaterade aktier pressades under sluthandeln. Intel gick ned 1,6 procent. Andra förlorare på Dow Jones var detaljhandelsbolagen Home Depot och Wal-Mart som vardera backade 0,8 procent. Phelps Dodge handlades ned 1,4 procent, sedan kopparpriset visat en tillbakagång.

General Motors hjälpte dock till att dämpa nedgången. Aktien, som tidigare under torsdagen handlades till den lägsta kursen sedan 1982, vände upp och steg 2,2 procent.

En annan vinnare på Dow Jones var Merck som steg 1,4 procent till 32:35 dollar, sedan Morgan Stanley justerat upp riktkursen för aktien till 38 dollar.

Astra Zeneca noterades marginella 20 öre högre, jämfört med slutnoteringen i Stockholm. Ericsson sjönk 13 öre.

Celgene fortsatte upp, med 6,6 procent, efter att analytiker justerat upp prognoserna i kölvattnet av godkännandet för sitt nya läkemedel Revlimid.

Hilton Hotels steg 7,6 procent efter att ha bekräftat att det köper Hilton International från Hilton Group för 3,3 miljarder pund.

Omsättningen på aktiemarknaden var fortsatt låg och 962 miljoner aktier bytte ägare på Nyse. På Nasdaq var motsvarande siffra 1.202 miljoner aktier.

Bland torsdagens statistik märktes en större nedgång än väntat för försäljningen av befintliga bostäder. Samtidigt visade Chicagos inköpschefsindex en något högre siffra än väntat.

"Min magkänsla är att ekonomin håller på att mattas av", säger Charles Crane, strateg vid Scotsman Capital, till Bloomberg News.

Vid 22.10-tiden noterades den tioåriga räntan till 4.360 procent, vilket var 2 punkter lägre jämfört med onsdagen. Tvååringen handlades till 4,368, enligt Bloomberg News noteringar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?