1515

Europabörser: Oregelbundet i spåren av New York

Handeln på de europeiska börserna var över lag svag och tunn i spåren av nedgången på New Yorkbörsen under tisdagskvällen.

Många aktörer uppges ha stängt sina böcker inför årsskiftet, vilket gör att aktiviteten väntas vara dämpad och rörelserna små även resten av veckan.

I Tyskland öppnade DAX-index med en nedgång men återvann under förmiddagens handel det initiala tappet. Vid lunchtid noterades DAX svagt upp på 5.452.

Till de ledande aktierna hörde Daimlerchrysler som nu förhandlat färdigt med svenska EQT om en försäljning av enheten MTU. Daimlerchrysler steg 1,5 procent på affären.

BMW noterade en uppgång på 1,0 procent.

I London handlades FTSE 100 upp 0,3 procent efter att ha varit stängd på tisdagen. Cadbury Schweppes steg 1,2 procent efter att ha sålt av Holland House till Mizkan Americas, rapporterar Bloomberg News.

I Paris noterade CAC 40 en nedgång med 0,1 procent i följden av den svaga amerikanska börsutvecklingen. Många passade på att ta hem den senaste tidens vinster, rapporterar mäklare.

EADS sjönk 0,8 procent efter en rysk pressrapport som sade att Aeroflot har valt Boeing som leverantör.

Bland de branscher som utvecklades väl i den europeiska handeln fanns bilaktier, delvis med stöd av uppgången för Daimlerchrysler. Tobaks- och livsmedelsaktier noterade också en relativt bra utveckling.

På förlorarlistan noterade energiaktier, datatjänster samt telekom de största nedgångarna. Även för skogs- och pappersaktier var utvecklingen svag. Bland annat tappade UPM- Kymmene 0,7 procent efter att bolaget specificerat engångskostnader på 261 miljoner euro för fjärde kvartalet.

Marknadstemperatur klockan 12.55

DJ Euro Stoxx 50 oför
Bloomberg European 500 +0,1%

London FTSE 100 +0,3%
Frankfurt DAX +0,1%
Paris CAC 40 -0,1%

Köpenhamn OMXC 20 -0,2%
Oslo OBX +0,2%
Helsingfors OMXH -0,4%
Stockholm OMXS 30 -0,2%

Februaritermin på brentolja stod i 56:35 USD/fat,
en uppgång med 6 cent från tisdagen.


Innehåll från SAVRAnnons

Flytta dina fonder på tre minuter – och optimera din vinst

Många fondsparare vet inte att de kan flytta sina fonder för att få bättre sparvillkor. Detta gör att svenskar varje år betalar miljarder i onödiga avgifter – pengar som kunde gått till spararna istället.

Fonder är en av våra mest populära sparformer och 76% av vuxna svenskar har ett fondsparande – antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock vet många inte att man kan flytta sina fonder mellan olika banker och spartjänster, för att på så sätt förbättra villkoren för sitt sparande. Resultatet av detta är att en stor del av befolkningen har kvar sitt sparande på banker och nätbanker med dåliga villkor, och därmed betalar onödigt mycket i fondavgifter.

Fondavgiften varierar från fond till fond beroende på hur aktivt förvaltad fonden är. Kort sagt: ju mer aktiv förvaltare, desto högre avgift. I snitt kostar en svensk fond 1,38% per år. Det kan låta lite, men samtidigt ha oväntat stora konsekvenser för ett långsiktigt sparande.

Ett provisionsfritt sparande

Fondutmanaren Savr erbjuder samma fonder och säkerhet som banker och nätbanker, men med rabatt på fondavgifterna. Detta kan de göra tack vare att de, till skillnad från bankerna, inte tar någon provision för att förmedla fonder till spararna. De ger istället tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Genom att återinvestera provisionen kan Savrs genomsnittskund spara 145 226 kr extra på 30 år* – pengar som annars gått till banken.

Flytta dina fonder – på tre minuter

För att öppna upp ett provisionsfritt sparande för fler, har Savr utvecklat och lanserat en automatisk flyttjänst som gör att den som har ett befintligt fondsparande snabbt och enkelt kan begära en flytt till deras plattform – utan att först behöva sälja av sitt innehav.

Detta betyder att spararna får ta del av sina fonders utveckling under den pågående flytten, men också att de slipper den skatteeffekt som annars uppstår när man sätter in och tar ut pengar på ett ISK-konto.

Att begära en fondflytt till plattformen görs på savr.com, och tar ungefär tre minuter. Hur lång tid det tar för flytten att färdigställas beror på spararens befintliga bank, men vanligtvis tre till sex veckor.

*Startkapital 60 000 kr, månadsspar 1000 kr, 8% avkastning/år.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till Savr.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?