Annons

Stockholmsbörsen: Fortsatt jullovslugnt

Med stöd från övriga Europabörser fortsatte Stockholmsbörsen, efter juluppehållet, sin positiva trend. OMXS30 handlades vid 12.30 på 963,32, upp 0,5 procent.

Handeln betecknas som mycket lugn. Totalt hade aktier för 3 miljarder kronor omsatts.

Många institutioner och trader har tagit julledigt och den aktivitet som finns hänför sig mestadels till att städa portföljerna inför årsskiftet och genomföra de försäljningar och köp som är nödvändiga av skattetekniska skäl.

OMXS30 handlas nu till årshögsta och samma nivåer som i maj 2001. Hittills i år har uppgången varit 32,6 procent. Mäklare som Nyhetsbyrån Direkt talat med säger sig inte se några tekniska hinder för att OMX skulle kunna fortsätta upp och passera nivån 1.000.

"Det är lugnt. Börsen fortsätter sin uppgång och vi håller mest på att genomföra affärer med kunder inför årsskiftet", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson handlades upp 0,7 procent till 27,50 kronor. Även Nokia handlades upp 0,7 procent till 149,50 kronor.

Också bankerna steg under morgonens handel.

"Vi ser inga särskilda skäl till dagens uppgång men när börsen som helhet går upp är det många som köper banker eftersom de är så indextunga", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Nordea, som blivit en ny favorit bland traders, noterades upp 0,50 kronor till 84,25. Handelbanken var sjätte mest omsatta aktie med en uppgång på 3 kronor till 198 kronor. SEB var upp 2,50 till 165,50.

Bland dagens vinnare återfinns även fondkommissionären Nordnet. Aktien handlas upp 4,5 procent till 18,30, en uppgång med 0,80 kronor. Avanza låg däremot stilla på 93,75 kronor.

Nordnet mäklade inbördes under förmiddagen en storpost i Netrevelations som motsvarar 10,5 procent av kapitalet. Posten tillhörde med stor sannolikhet Credit Suisse. Netrelevations steg 13 procent under dagen, upp 24 öre till 2,05 kronor.

Nordnet mäklade även två större aktieposter i Tricorona motsvarande tillsammans 2,2 procent av kapital och röster. Aktien sjönk under förmiddagen med 0,3 procent till 3,02.

En aktie som stigit efter längre tids dvala är Getinge. Den handlades upp 1,50 kronor till 111 kronor, en uppgång med 1,4 procent. Aktien handlas nu på tekniskt intressanta nivåer.

"Vi känner inte till några nyheter, men vi rekommenderar aktien själva. Det kan vara en av de aktier som man nu tar in inför nästa år", säger en mäklare.

Switchcore tillhörde förmiddagens förlorare med en nedgång på 5,8 procent till 1,13 kronor. Företaget sänkte i fredags sin prognos samt aviserade en nyemission som var större än väntat. Analyshuset Redeye sänker i en analys, daterad samma dag som vinstvarningen, det rättmätiga värdet på Switchcore från 2,40 kronor till 2,10 kronor per aktie och har fortsatt köp på aktien.

"Det är emellertid viktigt att understryka att Switchcore-aktien kommer att bli satt under viss press de kommande månaderna eller fram till att nyemissionen är genomförd. Vi förväntar oss inte heller någon snabb vändning", skriver Redeye i analysen.

Trelleborg har tecknat ett avtal om att köpa resterande 70 procent av tjeckiska ECS, Elastomer Copmpounding. Trelleborg steg 1,3 procent till 156 kronor.

Gambros VD Sören Mellstig har inga planer på att snabbt göra sig av med bolagets kassa, enligt en artikel i Dagens Industri. Gambros aktie öppnade neråt men återhämtade sig under förmiddagens handel och noterades till 83,50, upp 0,25 kronor.

Det är mycket diskussioner kring julhandeln och dess effekter på olika aktier. På Stockholmsbörsen syntes inte det särskilt mycket i kurserna som var blandade bland konsumentföretagen.

Ett undantag var Oriflame som steg 6,50 kronor till 232,50, en uppgång med 2,9 procent. I övrigt handlades till exempel H&M fortsatt upp 50 öre till 267,50 kronor och Mekonomen upp 1 krona till 102,50 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?