1515

Svagt uppåt på jullugn Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen steg svagt på torsdagen. Handeln präglades av jullugn och det var mest mindre aktier som upplevde större rörelser.

Vid stängning hade OMXS 30 stigit 0,2 procent till 951,3.

Många placerare hade tagit julledigt och omsättningen stannade på låga 10,3 miljarder kronor.

Bland de mest omsatta aktierna steg Atlas Copco med 2 kronor till 173 kronor medan Hennes & Mauritz stärktes 2:50 till 266:50 kronor.

Holmen backade med 3:50 kronor till 262:50 sedan Citigroup Smith Barney sänkt rekommendationen från köp till sälj.

Några av skogsanalytikerna har sänkt vinstprognosen för fjärde kvartalet efter gårdagens besked från Stora Enso om omstruktureringskostnader och strejkproblem i Belgien.

Det visade en sammanställning från SME Direkt. Aktien var ned med 1 krona till 107:50.

Ericsson backade med 10 öre till 27:30 kronor.

Analyshuset Redeye spår att operatörernas eventuella investeringar i så kallad super 3G mobilsystem ligger minst fem år fram i tiden.

Bland de stora bolagen vände Astrazeneca upp efter ett par dagars nedgång. Aktien stängde 1 krona högre på 385:50 sedan bolaget slutit ytterligare ett licensieringsavtal. Den här gången handlade det om ett preparat mot åderförkalkning som licensieras in från amerikanska Atherogenics.

Inom samma sektor återfanns dagens vinnare. Medivir steg hela 13,5 procent till 55:25 efter att ha presenterat flera nyheter under dagen. En av dem var att bolaget tar sitt läppherpesprojekt in i fas III-studie under hösten nästa år. Vid slutet av 2008 ska ett markandsgodkännande vara på plats, sade vd Lars Adlersson till Nyhetsbyrån Direkt.

Dagens förlorare blev Switchcore som uppgav att försäljningen under fjärde kvartalet kommer att bli lägre till följd av att bolagets största kund, Intel, har minskat sina inköp. Omsättningen väntas bli cirka 10 procent lägre än vad bolaget tror att markanden väntar sig. Aktien tappade 11 procent till 1:20 kronor.

Anoto har inlett samarbete med japanska Dai Nippon Printing som syftar till att utveckla nästa generations Anotopenna i Japan. Aktien steg 2,4 procent till 25:70 kronor.

Lundin Petroleum steg med 0,9 procent till 86:50 kronor. Handelsbanken skriver i en uppdatering att bolaget väntas uppgradera reserverna "inom kort". Köprekommendationen upprepades och "fair value" sätts till 108 kronor per aktie.

Lundin Mining steg med 5,4 procent till 108:50 kronor. Under dagen framkom att Adolf Lundin ökat sitt innehav i bolaget genom ett av sina bolag.

Inom samma sfär handlades Vostok Nafta oförändrat. De lokala aktierna i Gazprom kan komma att börja handlas på Moskva Interbank Currency Exchange (Micex) under januari nästa år. Det uppgav Eddy Astanin på Russia National Depositary Center på torsdagens telefonkonferens med Gazprom, enligt Bloomberg News.

Trelleborg fortsatte upp 1 krona till 154:50. Handelsbanken upprepade sin köprekommendation för aktien efter onsdagens förvärv.

För Carnegie har dock Handelsbanken sänkt rekommendationen till minska. Carnegie tappade 0,8 procent till 117:50 kronor.

SSAB fick på torsdagen klart med en ny vd, Olof Faxander från finska ståljätten Outokumpu. Han meddelar att SSAB:s nischstrategi ligger fast och att han vill bygga vidare på den plattformen. Aktien backade med 2 kronor till 278.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?