1515

Wall Street: Väntas öppna upp på goda utsikter

Börserna i New York kan komma att öppna uppåt på onsdagen, bland annat till följd av att de ekonomiska utsikterna ser relativt ljusa ut i USA.

"Det här är en bra möjlighet att köpa. Vi är inte oroade över vinsterna för 2006", säger Jacques Porta, på Ofivalo Partimoine i Paris, till Bloomberg News.

Strax efter klockan 15.00 handlades S&P-terminen 0,3 procent högre och Nasdaqterminen var upp 0,4 procent.

De amerikanska börserna väntas också få stöd av att börsutvecklingen i andra delar av världen var positiv.

Före börsens öppning meddelade USA:s handelsdepartement att tillväxten under tredje kvartalet var 4,1 procent, vilket var lägre än väntat. Statistiken fick dock ingen nämnvärt genomslag på de finansiella marknaderna.

Bland enskilda aktier kan nämnas att General Motors tickade ned i förhandeln efter att Kirk Kerkorian, som är de tredje största ägaren, sålde 12 miljoner aktier. Genom transaktionen minskade han sitt ägande till 7,8 procent från 9,9 procent. GM hade en tung dag även på tisdagen efter att bolaget meddelat att det kallar tillbaka över 400.000 bilar efter att fel med säkerhetsbältena upptäckts. Aktien avslutade tisdagen 6 procent lägre.

Speltillverkaren Electronic Arts vinstvarnade före öppning och föll i förhandeln. Bolaget konstaterade att intäkter och resultat för det brutna räkenskapsåret kommer att hamna "väl under" bolagets guidning.

Fedex kom däremot med en rapport som överträffade förväntningarna och aktien handlades upp inför öppningen. Bolaget skrev också upp utsikterna för räkenskapsåret.

I tisdags stängde Dow Jones Industrial Average 0,3 procent lägre på 10.805 medan Nasdaq och S&P 500 avslutade oförändrat.

På obligationsmarknaden noterades den tioåriga obligationsräntan till 4,48, vilket är 2 punkter högre än på tisdagen.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?