Annons

Wall Street: Trenden ner för Dow Jones

Utvecklingen på börserna i New York var slagig men den sista timmen var trenden tydligt ned för Dow Jones, medan Nasdaq och S&P 500 stängde på oförändrat. Bland förlorarna återfanns bland annat General Motors och läkemedelsbolagen Pfizer och Merck.

Statistik som redovisades tidigare på tisdagen pekade åt lite olika håll. Producentpriserna minskade mer än väntat i november vilket gav ett visst stöd till aktiemarknaden och dämpade oron för inflation men det var inte tillräckligt när bostadsbyggandet steg mer än väntat vilket verkade åt motsatt håll.

Bland de positiva inslagen fanns investmentbanken Morgan Stanley som presenterade en kvartalsrapport före öppningen som var bättre än väntat. Samtidigt fortsatte oljesektorn upp med det stigande priset på råolja.

Dow Jones sjönk 0,3 procent till 10.806. S&P 500 var oförändrad liksom Nasdaq.

Handeln kom igång sent på tisdagen på grund av en strejk inom kollektivtrafiken i New York som också kan få en effekt på julhandeln om den förlängs. Det uppger tv kanalen CNBC.

Omsättningen på Nyse uppgick till knappt 1.400 miljoner aktier och på Nasdaq var motsvarande siffra lite över 800 miljoner.

Producentpriserna i USA sjönk 0,7 procent i november, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att priserna skulle sjunka med 0,5 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News genomsnittsprognos.

Kärn-PPI, exklusive livsmedel och energi, steg 0,1 procent, mot väntade 0,2 procent. Samtidigt steg bostadsbyggandet mer än väntat och antalet bygglov ökade med 2,5 procent.

Energisektorn återfanns på vinnarlistan sedan priset på råolja fortsatt upp på tisdagen vilket lyfte bland annat Exxon Mobile och Chevron med 0,4 respektive nära 0,2 procent.

Morgan Stanley redovisade ett resultat per aktie, exklusive engångsposter, som var betydligt bättre än väntat.

Morgan Stanley meddelande också att banken ska köpa kortverksamhet av Lloyds TSB för 1,76 miljarder dollar. Morgan Stanleys aktie steg drygt 1,8 procent. Goldman Sachs steg 0,6 procent och Merrill Lynch var upp nära 0,8 procent.

Merck och Pfizer gjorde Astrazeneca sällskap och sjönk med 0,8 procent respektive 1,3 procent. Astrazeneca tappade motsvarande 45 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

Inom bilsektorn kan det bli tronskifte nästa år. Toyota ska öka produktionen med 10 procent under nästa år och kan därmed komma att ta över rollen från General Motors som världens största biltillverkare. I dag meddelade också General Motors att bolaget återkallar över 400.000 bilar av märket Chevrolet. Aktien tappade nära 6 procent. Även Ford föll, men med 2,2 procent.

Åklagarmyndigheten i Los Angeles har inlett en brottsutredning av Wal-Mart vad gäller misstanke om brott mot miljölagen RCRA (Resource Convervation Recovery Act). Bland annat tittar åklagaren på Wal-Marts avfallshantering. Aktien tappade 0,7 procent.

På temat mäklarrekommendationer så nedgraderade Merrill Lynch Sprint Nextel till neutral från köp, aktien tappade mer än 0,5 procent.

Ericsson steg motsvarande 17 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

På den amerikanska räntemarknaden noterades den tioåriga statsobligationen till 4,46 procent, vilket var 2 punkter högre jämfört med måndagens stängningsnotering.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?