Annons

Stockholmsbörsen: Skog och banker lyfter

Stockholmsbörsen lyckades radera ut nedgången under förmiddagen och var oförändrad strax efter lunchtid. Stöd kom från skogsbolagen och bankerna.

Omkring klockan 13 noterades OMXS 30 oförändrat på 944,1 och omsättningen uppgick till 11,2 miljarder kronor.

Skogsbolagen började röra sig uppåt med SCA som steg 4 kronor till 294,50. Aktien var den näst mest omsatta på börsen.

Uppgången kunde inte förklaras med några direkta nyheter.

"Vi är inne i den tiden på året när skogsbolagen förhandlar om priser inför nästa år vilket ger upphov till spekulationer. Sedan har ju sektorn en relativt låg värdering", säger en mäklare till Direkt.

SCA har haft ett tungt år på börsen och endast stigit 3,9 procent vilket kan jämföras med OMXS 30 som är upp 27 procent.

Holmen steg med 1,7 procent till 264,50 och Billerud var upp 1 krona till 103. Stora Enso gick mot strömmen och var marginellt ned.

I Europa har Stora Enso aviserat ett antal prishöjningar den senaste tiden, bland annat på tidningspapper, journalpapper och finpapper. Hur de högre priserna tas emot kan dröja upp till en månad, uppgav bolaget till Direkt på måndagen.

Volvo backade med 4 kronor till 358,50. För november månad enskilt var Volvos totala lastbilsleveranser något ned, med 1 procent till 19.727 fordon.

"Siffrorna var lite sämre än jag väntat mig, bland annat Asien var svagt, men nedgången i Volvoaktien tror jag till största del kan förklaras av Caterpillars nedgång i New York i går", säger en analytiker till Direkt.

Atlas Copco var svagt ned och Scania sjönk 0,50 kronor till 286.

Ericsson sjönk 0,20 kronor till 27,10. Teknikaktierna i form av Nasdaqbörsen hade den svagaste utvecklingen i New York på måndagen.

Skandia gick mot strömmen och steg med 60 öre till 46,30. Old Mutual har fått accept för sitt bud på Skandia från minst 62,5 procent av aktierna och budtiden förlängs till 12 januari.

Old Mutuals VD Jim Sutcliffe säger sig vara nöjd med uppslutningen och räknar med en extra bolagsstämma i Skandia i slutet av januari.

Skistar var svagt upp med 0,50 till 98 kronor efter delårsrapporten. Bolaget har höga förhoppningar inför kommande säsong och bolagsledningen menar att utgångsläget ser riktigt bra ut med en bokningsnivå som i volym är 7 procent bättre än förra året.

MTG steg knappt 2 procent till 326 kronor. Enligt MMS undersökning har 73 procent av total-tv-befolkningen nu tillgång till TV3. Motsvarande siffra i förra undersökningen, som gällde vecka 36 till 41, var 70 procent.

Saab var oförändrad 163,50 kronor. De senaste uppgifterna om Neuronprojektet talar om att Saab får betala nästan hela kostnaden. Det uppgav miljöpartiets språkrör Peter Eriksson enligt Dagens Nyheter.

SAS steg 0,5 procent till 101 kronor. SAS mål om att nå en vinst på 5-6 miljarder kronor ska enligt bolagets koncernchef Jörgen Lindegaard nås 2007, enligt tidningen Berlingske Business.

Scanmining var ned 2,3 procent till 14,65 kronor. Bolaget får svårt att nå sin tidigare produktionsprognos till följd av störningarna vid Pahtavaaragruvan uppgav bolagets VD Olle Widigsson till Direkt på måndagskvällen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?