Annons

Stockholmsbörsen: Verkstad vinnare - Wedin rasade

Stockholmsbörsen fortsatte upp på fredagsförmiddagen efter en tveksam start.

Riksbanken lät reporäntan ligga kvar på 1,5 procent, men signalerade än tydligare att en höjning är att vänta i början av nästa år. Investerarna verkade inte särskilt oroade och Stockholmbörsen följde den positiva indexutvecklingen i Europa.

Vid klockan 12.15 låg OMXS 30 på 929,6, motsvarande en uppgång på 0,3 procent. Omsättningen var 7,5 miljarder kronor under förmiddagen.

Nokia räknar med att mobiltelefonmarknaden växer med över 10 procent nästa år. Bolaget upprepade också marginalmålet för telefonverksamheten.

"Vi anser att Nokia satte en konfident ton för 2006 och framåt, särskilt för marknaden. Vi anser fortfarande att marknaden underskattar Nokias förbättrade produktportfölj och överlägsna position inom WCDMA", skriver CSFB i en analys och upprepar rekommendationen outperform.

Beskeden, som kom på torsdagens kapitalmarknadsdag, fick aktien att stiga på börserna i New York under gårdagskvällen. På fredagen steg aktien 2:50 kronor, eller 1,8 procent, till 141:50 kronor i Stockholm.

Ericsson tog sig över 27-kronorsstecket för en stund, men vände ned och handlades oförändrat på 27 kronor.

Fabege har sålt en fastighet i centrala Stockholm vilket gav en realiserad värdeökning på 180 miljoner kronor. Det fick Fabege att höja vinstprognosen för helåret med ungefär lika mycket. Aktien steg 1 krona till 142. Utvecklingen för övriga fastighetsaktier var blandad. Brinova var oförändrad medan Kungsleden backade 1,5 procent.

Skanska har också sålt fastigheter, vilket gav en reavinst på 174 miljoner kronor. Skanska handlades upp 1 krona till 122 kronor.

När handelsstoppet i Wedins hävdes på fredagsmorgonen föll aktien handlöst. Vid lunchtid hade Wedins fallit 21,7 procent, eller 11:50 kronor till 41:70. Bolaget vill via en företrädesemission ta in över 300 miljoner kronor som ska användas till återbetalning av lån och ytterligare åtgärder i det förlusttyngda bolaget. Omstridde storägaren Peter Lindgren kommer inte att delta i emissionen.

Råvarurelaterade aktier hade en bra förmiddag.

Boliden, som har hittat nya fyndigheter av zink, silver och bly i Garpenberg, steg 1 krona till 52:50 kronor. SSAB handlades upp 1,9 procent. Energibolagen Vostok Nafta och Lundin Petroleum hade också uppgångar på väl över 1 procent.

Bland aktierna med hög omsättning stod Trelleborg för en av de största uppgångarna. Verkstadsbolaget, som steg 3,7 procent till 139:50 kronor, ska etablera en ny fabrik i Rumänien. Sandvik, Atlas Copco och SKF hade också plustecken framför sina kursnoteringar.

Hennes & Mauritz är fortsatt under press. Förmiddagens nedgång på 1 krona till 251 innebär att aktien har backat nära 3 procent den senaste veckan.

Hagströmer & Qviberg rekommenderade köp i Axfood och satte riktkursen till 240 kronor per aktie. Axfood låg still på 218 kronor under fredagen.

Capio, som var en av torsdagens vinnare efter ett nytt avtal i Spanien, orkade inte förlänga uppgången utan studsade tillbaka 1,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Region Örebro LänAnnons

Örebroregionen satsar på hållbara godstransporter

E20 mellan Hallsberg och Örebro är en potentiell sträcka för elväg, deltar i utredningen gör bland annat Ahmed Alaeddine, projektledare, Karin Wallin, enhetschef, Dino Keljalic, transportstrateg och Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg, från Region Örebro Län.
E20 mellan Hallsberg och Örebro är en potentiell sträcka för elväg, deltar i utredningen gör bland annat Ahmed Alaeddine, projektledare, Karin Wallin, enhetschef, Dino Keljalic, transportstrateg och Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg, från Region Örebro Län.

Region Örebro län arbetar aktivt för att möjliggöra hållbara och innovativa godstransportlösningar till, från, inom och genom Örebroregionen.

Örebro har blivit allmänt känt som en stark transportregion i Sverige. Här finns sedan några år tillbaka ett särskilt fokus på att i nära samarbete med näringslivet utveckla hållbara transportsystem och infrastrukturer. Som i två av länets projekt: en pilot för elväg och COMBINE, ett europeiskt samverkansprojekt för effektivare godstransporter. 

Örebro län har över tid blivit en viktig transportnav med välutvecklad infrastruktur. Här finns de nationella stamvägarna E18, E20 och riksväg 50, Hallsbergsterminalen med omfattande järnvägsoperationer och Örebro flygplats som är en av landets största godstransportflygplatser. 

– Vi är allmänt kända som en stark transportregion med alla kombinationer av transportslag. Vi har också en stor näringsverksamhet i länet inom transport- och logistikbranschen. Det har gjort att det har blivit naturligt för oss att rikta flera av våra projekt mot hållbara transporter för att minska klimatpåverkan, och samtidigt skapa ökade möjligheter för vårt näringsliv att stå konkurrenskraftiga i framtiden, säger Karin Wallin, enhetschef. 

Idag driver Region Örebro län ett av två svenska pilotprojekt om en framtida elväg i samverkan med Trafikverket. Den sträcka som utreds är en del av E20, mellan Hallsberg och Örebro.

– Vi tror absolut att elväg kan vara en del, ihop med andra hållbara alternativ, för att nå ett fossilfritt transportsystem i framtiden. Vi ser också att en potential med elväg framåt är att kombinera den med andra tekniska lösningar, som exempelvis längre, tyngre eller helt autonoma fordon, då kommer vi att få en ännu större utväxling för miljön, berättar Simon Jäderberg, infrastrukturstrateg.

Region Örebro län jobbar på många olika nivåer, i olika nätverk, med fokus på att utveckla hållbara transporter och infrastruktur. I lokala nätverk som ”Forum för Logistik”, storregionalt genom ”En bättre sits” och nationellt inom ”CLOSER”.

– Det internationella samarbetet drivs bland annat genom våra EU projekt, som COMBINE. Det är ett europeiskt samverkansprojekt av aktörer i Östersjöregionen med syfte att öka andelen multimodala transporter. Vår uppgift här i Örebro är att utreda om godsflöden har potential att bli mer effektiva och miljövänliga om de flyttas till längre fordon, 34,5 meter, eller tyngre fordon, 74 ton, berättar Dino Keljalic, transportstrateg.

I projektet tittar man bland annat på hur infrastrukturen måste förändras samt hur fordonen passar regionens specifika företag. Som exempelvis vilken kombination av fordon är bäst och vilka besparingar det enskilda företaget kan uppnå, både när det kommer till ekonomiska och miljömässiga aspekter. 

– Det finns en stor fördel för oss och för näringslivet i regionen att vi är involverade i EU-projekt. Det ger oss en god möjlighet att få ihop de lokala behoven med den långsiktiga politiska viljan inom EU. Vi får en guidning i vårt arbete för framtiden när vi kan förhålla oss till EU:s riktlinjer, berättar Karin Wallin. 

En Supermodal region

I Örebroregionen finns Sveriges demografiska mittpunkt vilket ger en unik möjlighet att nå mer än 70 % av Sveriges invånare samt Oslo inom en radie av 30 mil. Det fördelaktiga geografiska läget möjliggör för näringslivet i regionen att erbjuda sina kunder en hög leveransservice över hela Norden. Här finns ett starkt logistikkluster som hålls samman av Business Region Örebro och samlar näringslivet, akademin och den offentliga sektorn för att stärka och utveckla Örebroregionens multimodala koncept kallat – Supermodalitet.

Läs mer om Combine project 

Läs mer om Regional utveckling 

 

 

Mer från Region Örebro Län

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Region Örebro Län och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?