1515

Stockholmsbörsen: H&M och Ericsson lyfte index

Stockholmbörsen fortsatte uppåt på fredagen efter avancemang i verkstadssektorn och uppgångar för tunga aktier som H&M och Ericsson.

Riksbanken lät reporäntan ligga kvar på 1,5 procent, men signalerade än tydligare att en höjning är att vänta i början av nästa år. Investerarna verkade inte särskilt oroade och Stockholmbörsen följde den positiva indexutvecklingen i Europa.

OMXS 30 stängde 0,7 procent högre på 933,7 och har därmed gått upp 1,8 procent under veckan. Omsättningen uppgick till 20,0 miljarder kronor.

Bland aktierna med hög omsättning stod SKF och Trelleborg för några av de största uppgångarna och de steg med 2,8 respektive 3,7 procent.

Sandvik, Atlas Copco och Alfa Laval hade också rejäla plustecken framför sina kursnoteringar.

"Flera av dessa bolag har gått upp kring 5 procent under veckan. Flera amerikanska verkstadsbolag har gått ännu bättre efter statistik som har gett bra signaler. Sedan har det varit flera kapitalmarknadsdagar med positiva besked", säger en verkstadsanalytiker med anledning av rallyt i verkstadssektorn.

Råvarurelaterade aktier hade också en bra handelsdag.

Boliden, som har hittat nya fyndigheter av zink, silver och bly i Garpenberg, steg 2 kronor till 53,50 kronor. SSAB handlades upp 1,7 procent. Energibolagen Vostok Nafta och Lundin Petroleum noterades också högre.

Nokia låg länge på plus, men stängde oförändrad, efter beskeden bolaget gav på en kapitalmarknadsdag under torsdagskväll. Nokia räknar med att mobiltelefonmarknaden växer med över 10 procent nästa år.

"Vi anser att Nokia satte en konfident ton för 2006 och framåt, särskilt för marknaden. Vi anser fortfarande att marknaden underskattar Nokias förbättrade produktportfölj och överlägsna position inom WCDMA", skriver CSFB i en analys och upprepar rekommendationen outperform.

Ericsson tog sig över 27-kronorsstecket och noterades 20 öre högre på 27,20 kronor.

Hennes & Mauritz låg på minus under förmiddagen, men vände upp senare under dagen och stängde 1,0 procent högre efter hög omsättning.

När handelsstoppet i Wedins hävdes på fredagsmorgonen föll aktien handlöst. Wedins stängde 18,7 procent, eller 9,90 kronor, lägre på 43,10. Bolaget vill via en företrädesemission ta in över 300 miljoner kronor som ska användas till återbetalning av lån och ytterligare åtgärder i det förlusttyngda bolaget. Omstridde storägaren Peter Lindgren kommer inte att delta i emissionen.

Fabege har sålt en fastighet i centrala Stockholm vilket gav en realiserad värdeökning på 180 miljoner kronor. Det fick Fabege att höja vinstprognosen för helåret med ungefär lika mycket. Aktien steg 2 kronor till 143. Utvecklingen för övriga fastighetsaktier var blandad. Brinova steg 0,9 procent medan Kungsleden backade 0,2 procent.

Skanska har också sålt fastigheter, vilket gav en reavinst på 174 miljoner kronor. Skanska handlades upp 1 krona till 122 kronor.

Swedish Match ska lansera ett lågprissnus under namnet Kronan nästa vecka. Priset kommer att ligga mellan 12-18 kronor. Aktien handlades upp 75 öre till 94 kronor.

Hagströmer & Qviberg rekommenderade köp i Axfood och satte riktkursen till 240 kronor per aktie. Axfood backade en femtioöring till 217,50 kronor.

Capio, som var en av torsdagens vinnare efter ett nytt avtal i Spanien, orkade inte förlänga uppgången utan studsade tillbaka 2,0 procent.

Skandia fortsatte däremot upp och stängde 60 öre högre på 45,90 kronor.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?