1515

Asienbörser: Topp i Tokyo

Majoriteten av de asiatiska börserna steg på fredagen stärkta av New Yorks avslutning på plus på torsdagen och veckans amerikanska statistik som bekräftar att den USA:s ekonomi fortsätter att gå bra.

Tokyo-börserna fortsatte att gå upp och Nikkei stängde 1,9 procent högre på 15.421, den högsta noteringen sedan oktober 2000. Under veckan har börsen ökat med 4,3 procent och Topix har stigit med 3,5 procent.

Sony steg 1,3 procent efter försäkran om att efterfrågan ser ut att hålla i sig.

Bilindustrin gick också bra och Toyota och Honda var upp 1,0 respektive 3,1 procent med stöd från de senaste försäljningssiffrorna från bilindustrin i USA.

Japans stålexport, som utgör en tredjedel av landets stålproduktion, fortsatte att sjunka i oktober med 4,2 procent, bland annat till följd av att försäljningen i Kina minskat. Verkstadsbolaget JS Group tappade 4,1 procent.

I Taiwan var det också uppgångar och börsen avancerade till 15-veckors högsta notering.

Det var stort intresse för Taiwan Semiconductor som var en utav exportbolagen som stärktes av den amerikanska statistiken. Eastern Textile, Taiwans största textilföretag, steg 2,9 procent.

Kinesiska aktier tappade för fjärde dagen i rad. Flygbolag med China Eastern Airlines i täten tappade efter oro om att bränslekostnaderna kommer att öka till följd av det högre oljepriset i New York.

"Vi väljer bort flygbolagsaktier på grund av stora osäkerhetsfaktorer i industrin som bränslekostnader, terrorism och fågelinfluensan", sade Zhao Zifeng på China International Fund till Bloomberg News.

Shenz-börsen har hittills tappat 2,3 procent under veckan och China Railway tyngde index, ned 3,1 procent.

I Singapore gick finans och handelsbolagen starkt medan hotell och restaurang gick mot strömmen och noterade nedgångar.


Marknadstemperatur klockan 7.25

Nikkei 225 +1,9%
Topix Tokyo +1,5%

Hongkongs Hang Seng +0,5%
China Shang Composite -0,6%
China Shenz Composite -1,0%

Sydkoreas Kospi 200 +0,3%
Singapores STI +0,6%
Taiwans Taiex +0,8%


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?