Annons

Europabörser: Pfizers framgång lyfter läkemedel

Pfizers framgångar i rättssalen satte läkemedelssektorn i fokus på Europabörserna på måndagen. Små negativa indexrörelser var annars den generella trenden.

Pfizers vinst i patenttvisten med generikatillverkaren Ranbaxy fick positiva effekter på många europeiska läkemedelsaktier. Amerikansk domstol har kommit fram till att Ranbaxy gjort sig skyldigt till patentintrång och att Pfizers patent på den berörda substansen, som ingår i kolesterolsänkaren Lipitor, gäller till 2011.

Pfizer steg 11,5 procent i Frankfurt, medan Sanofi- Aventis och Glaxosmithkline avancerade 3,1 respektive 1,9 procent. Astra Zeneca hade liknade utveckling och var en av vinnarna på Londonbörsen.

På andra sidan skalan, bland förlorarbranscherna, hittades många bolag i olje- och energisektorn.

"Vi säljer energiaktier. Om vintern passerar utan oförutsett bränslebehov, kan man förvänta sig att oljepriset går ned lite till", sade Dirk Thiels, fondförvaltningschef KBC Asset Management, till Bloomberg News.

Utvecklingen på Oslobörsen tyngdes av Statoils nedgång på 1,6 procent. Total och Royal Dutch sjönk 0,8 respektive 0,6 procent.

Oljepriset backade 3,2 procent på fredagen i New York och större delen av nedgången ägde rum efter stängning i Europa. På måndagen har priset vänt upp något igen.

I Frankfurt förlorade Europas största teleoperatör, Deutsche Telekom, 1,0 procent av sitt börsvärde. CSFB kapade 10 procent av riktkursen med hänvisning till att tillväxten för mobiloperatörer har mattats på den brittiska och den tyska marknaden. Deutsche Telekom har därmed backat 17 procent i år.Marknadstemperatur klockan 14.00

DJ Euro Stoxx 50 -0,1%
Bloomberg European 500 -0,1%

London FTSE 100 +0,1%
Frankfurt DAX -0,1%
Paris CAC 40 -0,1%

Köpenhamn OMXC 20 oför
Oslo OBX -0,9%
Helsingfors OMXH -0,2%
Stockholm OMXS 30 -0,1%

Januaritermin på brentolja stod i 57,50 USD/fat,
en uppgång med 37 cent från fredagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?