1515

Stockholmsbörsen: "Det ser starkt ut"

Stockholmsbörsen öppnade upp på fredagen i oregelbunden handel, något svagare än övriga europeiska börser.

OMXS handlades klockan 10.00 till 937,7 Omsättningen uppgick till cirka 2,5 miljarder kronor.

"Det ser starkt ut. Det har varit några dagars rekyl. Nu är det dags för en rekyl upp igen. December brukar vara en bra månad och det finns inget skäl till att det inte ska vara det den här månaden också", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Ericsson betalades oförändrat till 27,10 kronor. Skandia handlades först ner i den tidiga handeln, men återhämtade sig till 45,50 under stor omsättning. I dag går Old Mutuals budtid på aktien ut.

H&M fortsatte upp med 1 krona till 239 kronor under relativt stor handel. Trots att novemberförsäljningen var något sämre än väntat minskade oron i aktien efter att siffran släppts på torsdagen. Sandvik och Atlas Copco rekylerade uppåt efter de senaste dagarnas nedgång. Sandvik steg med 2,50 kronor till 367 och Atlas Copco med 1 krona till 167 kronor.

Den låga volatiliteten på börsen sprider oro, enligt mäklare. Att julhandeln sätter sin prägel på handeln är i sig inget uppseendeväckande, men långsiktigt är volatiliten stadigt på väg ner, säger en mäklare till Direkt.

"Det här riskerar att döda all handel. De stora och allt mer svårförutsägbara utdelningarna och återköpsprogrammen minskar volatiliteten. Rörelserna minskar och ingen vågar ta stora bett i marknaden", säger mäklaren.

Bioteknikbolaget Bioinvent hörde till morgonens vinnare efter en uppgång på 3,6 procent. Detta som en följd av att Amgen i USA lagt bud på Abgenix, vilket skapade en stor uppgång för alla bioteknikföretag i USA.

"Bioinvent handlas upp på ren spekulation utifrån den affären", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Nobel Biocare steg på morgonens börs med 2,4 procent. Nobel Biocare meddelade på morgonen att den relativt nya produkten Nobel Direct bara svarar för runt 2 procent av den totala omsättningen och bolaget är övertygat om att kunna uppnå sina mål för året.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?